WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

01 juni 2004

Uitleg over RSS

RSS is een toepassing en wordt gebruikt om links naar informatie op een website beschikbaar te stellen aan anderen. Die "anderen" kunnen bezoekers van een site zijn, maar bijvoorbeeld ook andere websites kunnen gebruik maken van deze links. RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites, marktplaatsen en weblogs.


Waarom is RSS handig?
Op internet staat heel veel informatie op veel verschillende websites. Als internetter bezoek je waarschijnlijk dagelijks een aantal vaste websites die hun specifieke informatie publiceren. Vaak is er niets veranderd en verlaat je vervolgens de site weer. Dit wordt lastig als je dit met veel sites moet doen. Iedere keer de site laden, kijken of er iets nieuws is of kijken waar je ook al weer gebleven was. Het wordt al snel onoverzichtelijk en tijdrovend. Met RSS wordt dit allemaal een stuk makkelijker, het bespaart surf- en zoektijd. Je hebt hier dan wel een RSS-reader voor nodig.

RSS-readers
Met behulp van een zogenaamde RSS-reader kun je handig en snel het nieuws van verschillende websites bekijken, zonder alle websites daadwerkelijk te bezoeken. Dit biedt een nieuwe manier om het actuele nieuwsaanbod binnen zelf te kiezen interessegebieden snel en overzichtelijk gepresenteerd te krijgen. Veel gebruikte gratis RSS-readers zijn:

Welke websites bieden een webfeed aan?
Veel websites op het internet bieden inmiddels hun nieuwe informatie via een webfeed aan. Websites die een webfeed aanbieden zijn over het algemeen te herkennen aan één van de onderstaande afbeeldingen. De webfeed of uitleg over de webfeed zit als link achter deze afbeelding.
(let op, er zijn meerdere varianten van deze logo's)


RSS-feed WebDrain
Kopieer het onderstaande adres in je reader:
http://feeds.feedburner.com/Webdrain

Voorbeeld
Je bent geïnteresseerd in het laatste nieuws op internet en je bent op zoek naar een stoel of een ander item dat wordt aangeboden op het internet. Om alle informatie te krijgen moet je nu naar verschillende websites; de Telegraaf, De Volkskrant, Nu.nl, marktplaats.nl. Je moet dus minimaal 4 websites bekijken om op de hoogte te blijven. Dit kan handiger en sneller. In je reader stel je alle webfeeds van deze websites in:

Telegraaf: http://headlines.telegraaf.nl (overzicht naar alle feeds)
Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/service/1079333299202.html (overzicht naar alle feeds) Nu.nl: http://www.nu.nl/info.jsp?n=305013&c=155 (overzicht naar alle feeds)
Marktplaats.nl: http://www.marktplaats.nl/markt/inrichting/stoelen.xml (feed van de rubriek stoelen)

Je opent de reader en deze gaat op de achtergrond de webfeeds van de 4 websites binnenhalen. De reader presenteert de nieuwe items snel en overzichtelijk. In één oogopslag kan je zien of er voor jou wat interessants bij zit. De reader kan op de achtergrond blijven draaien en deze controleert de websites regelmatig op nieuwe items. Zodra er een nieuw item is laat de reader dit weten. Het signaal, pop-up of knipperend icoon in de taakbalk, is afhankelijk van de reader.

Meer informatie over RSS en readers is o.a. te vinden op http://rss.pagina.nl en http://rss.startkabel.nl


1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nog een handige RSS Reader:
Twins WebNews

19 maart, 2006 16:50  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina