WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

03 november 2004

Korte instructie voor het gebruik van Bloglines

Mijn favoriete RSS-reader is Bloglines. Aangezien ik in mijn werk-/kennissenkring veel vragen krijg over RSS, readers en "hoe werkt dat nu allemaal" heb ik een korte instructie geschreven voor het gebruik van Bloglines.

Aanmelden
Ga naar de website van Bloglines: http://www.bloglines.com
Je moet je eerst registreren voordat je gebruik kan maken van Bloglines. Rechtsboven aan de pagina staat de link om te registrerenRegistratiegegevens
Een groot voordeel van Bloglines is het beperkte aantal gegevens dat je moet opgeven. Je hoeft alleen je e-mailadres, een wachtwoord, tijdzone en taalvoorkeur aan te geven.Na het registeren wordt er een bevestigingse-mail naar je e-mailadres gestuurd. Je moet eerst op de link in de e-mail klikken om te bevestigen voordat je gebruik mag maken van Bloglines.Nadat je via de link je registratie hebt bevestigd ben je direct ingelogd en kan je beginnen.

Bloglines gebruiken
Klik op het tabblad "My feeds"


Je ziet nu de feeds waarop je geabonneerd bent. Je bent standaard geabonneerd op de feed van Bloglines zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

RSS-feed toevoegen
Om een nieuwe feed toe te voegen klik je op "Add".Nadat je op "Add" hebt geklikt krijg je in het rechtergedeelte de mogelijkheid om het adres van de RSS-feed van jouw favoriete website toe te voegen.Vul hier (bijv.) het adres van mijn RSS-feed in: http://feeds.feedburner.com/Webdrain
en klik op "Subscribe". Bloglines controleert of het een geldig adres is en daarna moet je nog één keer op "Subscribe" klikken om de RSS-feed toe te voegen.

Nadat je de RSS-feed hebt toegevoegd verschijnt deze in de lijst bij "My Feeds". Het aantal ongelezen berichten is direct zichtbaar.Berichten lezen
Klik op "Brain Drain" om snel een overzicht te krijgen van de gepubliceerde berichten. De berichten worden gemarkeerd als ongelezen zodat je bij een volgend bezoek weet waar je bent gebleven. Het is nu mogelijk snel te kijken of mijn berichten wel of niet interessant zijn. Wil je het volledige bericht lezen, klik dan op de titel van het bericht en je gaat direct naar de website.Nieuwe RSS-feed toevoegen
Om andere RSS-feeds toe te voegen, moet je gewoon de stappen van "Add" herhalen. Op (nieuws)websites kom je vaak het oranje XML-icoontje tegen.


Kopieer het adres achter deze afbeelding voeg deze toe in Bloglines. (Meer informatie over RSS en de mogelijkheden staat in een eerder bericht "Uitleg over RSS")
Probeer het maar met één van de volgende adressen:
Adformatie: http://www.adformatie.nl/rss/index.xml
Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/rss/
Nu.nl: http://nu.nl/deeplink_rss2/index.jsp?r=Algemeen

Aanbevelingen
Nadat je een aantal dagen Bloglines hebt gebruikt geeft Bloglines een aantal aanbevelingen voor andere RSS-feeds. De aanbevelingen worden gebaseerd op de RSS-feeds waarop je op dat moment geabonneerd bent. In de lijst kan je snel aanvinken welke RSS-feeds je wilt toevoegen.Succes met het gebruik van Bloglines!!

Update 24-02-2005: Op de ICT en Onderwijs BLOG staat een online demonstratie over Bloglines

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Arnoud,
Een dergelijke handleiding kun je beter op een aparte pagina zetten, dan is hij beter af te drukken voor een digibeet als ik. Nu krijg ik er een heleboel papier omheen.
Groet,
Peter Quatfass

10 november, 2004 10:21  
Blogger Arnoud zei...

Hoi Peter,

Helaas heeft deze weblog geen printversie, maar je kan ook de tekst selecteren en alleen dit gedeelte printen.

Groeten,

Arnoud

11 november, 2004 08:08  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina