WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

24 december 2004

Help! Ik word gek van alle informatie!

Al een tijdje zit ik met het onderwerp "information overload" in mijn (rommelige) hoofd. Ik word af en toe gek van alle informatie die ik dagelijks tegenkom. Een paar maanden geleden ben ik echt verslaafd geraakt aan RSS-feeds/webfeeds. In de eerste maanden was de link achter het oranje icoontje te aantrekkelijk om te laten staan en zo liep het aantal RSS-feeds in mijn reader (Bloglines) al snel op. Na zo'n drie maanden liep ik voor m'n gevoel tegen mijn grenzen aan. Tegen het aantal ongelezen berichten was niet op te werken en dit gaf een ongerust gevoel. Is dit nu de stress van information overload? Ik denk het wel.

Ik ga tegenwoordig een stuk selectiever om met het toevoegen van webfeeds. Alle webnieuws-feeds zoals Telegraaf, WebWereld, Emerce heb ik eruit geknikkerd want die lopen toch achter of bieden zulk algemeen nieuws dat ik er niets mee kan. Geef mij maar de websites zoals MarketingFacts, DutchCowboys, Frankwatching en Adverto (lijstje is natuurlijk niet volledig). Het aantal webfeeds in mijn reader schommelt op dit moment rond de 220. Voor de n is dit heel veel, maar ik ken ook een aantal mensen die het drievoudige bijhouden.

Wat ik soms nog niet wil bevatten is dat ik voor de verslaving aan webfeeds ook "gelukkig" was. Waarschijnlijk maakt onwetendheid het leven een stuk makkelijker :-). Ik heb niet het gevoel dat ik met de extra informatie die ik tot me neem beter, efficienter en effectiever m'n werk kan doen, maar waarschijnlijk moet dit over een langere periode blijken.

Toevallig kwam ik van de week een bericht van Dave Taylor tegen over hetzelfde onderwerp. Hieronder staat een tweetal quotes en daar heb ik verder niets aan toe te voegen:

In terms of specific technologies, I'm more interested in who I know who is an expert in the tech than in knowing it myself, so I try to reserve my neurons for learning *what's worth doing* and figure I can always either slog through building things with my existing toolkit or identify the right person to make something really rock 'n roll.
In general, Id have to say that my strategy is to try and improve the breadth to my knowledge, rather than the depth of any specific topic. I like to compare wizards and gurus in this light, where a wizard is someone who can fix something, but cant necessarily tell you how or why. A guru, by contrast, cant necessarily fix something, but knows who to ask or where to go for the answer. I consider myself much more of a guru.
How do you avoid Information Overload

3 reacties:

Blogger Frank zei...

Hoi Arnoud,

Prima artikel, zeer herkenbaar. Misschien nog een aanvulling: ook bij RSS zul je, net als bij alle andere (nieuwe) communicatievormen een balans moeten vinden. Ook ik ben - met jou - nog op zoek naar die balans ;-)

Verder zijn er natuurlijk ook nog een heleboel redenen te bedenken waarom je vooral wel aan RSS moet doen. Mede als reactie op jouw artikel heb ik vandaag Tien redenen om RSS te gebruiken geschreven.

Eens kijken hoe we er over een jaar op deze discussie terug zullen kijken!

25 december, 2004 00:20  
Anonymous Marco zei...

Hoi Arnoud,

zelfde probleem hier. Ik zit net uit te vogelen hoe je uit die massa diegene nieuws trekt, die je wel wilt lezen. Watchlist van http://www.feedster.com en myPlazoo op http://www.plazoo.com blijken een oplossing te zijn.

220 Feeds ? Godgoeie...

26 april, 2005 17:10  
Blogger Arnoud zei...

Ik zit nu op 218, dus er zit verbetering in ;-). Ik heb tussendoor op 150, maar ook op 300 gezeten. Ik houd een aantal "prominente" weblogs/websites in de gaten en die vermelden de belangrijkste onderwerpen/berichten. Ik gebruik daarom bijna geen "watchlists" uit (RSS-)zoekmachines omdat ik het anders helemaal niet kan bijhouden. Ik gebruik de "watchlists" alleen te kijken wie er over WebDrain schrijft. Ik ben de afgelopen periode wel selectiever geworden. Een paar keer/weken niets interessant? Dan knikker ik de feed uit m'n reader.

26 april, 2005 17:55  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina