WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

25 juni 2004

RSS: De droom van iedere nieuws-junk

Een oud bericht, maar het blijft een boeiend fenomeen. RSS gaat de wereld veroveren...
Het is niet nodig om keer op keer naar een website te gaan om te kijken of daar nog interessante nieuwsberichten zijn toegevoegd. Met RSS haal je al het nieuws automatisch naar je toe.

Iedereen die via internet het dagelijks nieuws volgt surft wel één of meerdere keren per dag naar een aantal vaste websites om te kijken wat de laatste ontwikkelingen zijn. Bij veel nieuwssites is dat echter niet meer nodig. Met behulp van de RSS-techniek kun je de nieuwsberichten automatisch naar je toe laten komen in de vorm van een "krantenkop" en een korte samenvatting. Als je het complete bericht wilt lezen is deze met één muisklik op te vragen.

Wat is RSS?
RSS ken je waarschijnlijk wel van websites zoals Kranten.com en Krantenkoppen.be die altijd de recente nieuwskoppen van andere sites op hun homepage hebben staan. Scripts zorgen er bij deze sites voor dat de RSS-feeds constant uitgelezen worden zodat iedere wijziging heel snel op de pagina staat. Voor dit soort toepassingen is RSS eind jaren negentig door Netscape ontwikkeld. Het doel was de Netscape portal te promoten door websites de mogelijkheid te geven altijd de actuele nieuwsberichten van de portal te kunnen laten publiceren.

De belangstelling viel tegen. Netscape stopte met het aanbieden van de feeds en RSS leek dood. Totdat Userland Software nieuwe mogelijkheden zag en RSS ging gebruiken in zijn weblogsoftware. Webloggers konden hun programma's dusdanig instellen dat deze automatisch RSS-feeds aanmaakte die dan weer door anderen op hun eigen log konden worden gebruikt. RSS werd een groot succes in de weblogwereld waarna ook grote nieuwssites zoals die van de BBC, de NOS en de Telegraaf hun content als RSS begonnen aan te bieden.

RSS nieuwslezers
Iedereen kan deze RSS-feeds op zijn eigen website plaatsen. Voor de gemiddelde internetgebruikers is een andere toepassing echter veel interessanter. Je kunt de feeds namelijk ook via een speciale programma's uitlezen waardoor je altijd op de hoogte kunt zijn van het laatste nieuws. Actuele nieuwskoppen kun je zelfs als pop-up op je scherm laten tonen.
[Digitale Revolutie]


Wikis' Winning Ways

Web sites that allow members to share info and collaborate are catching on fast. Here's a tour of key examples
You may have heard of Weblogs, but chances are wikis haven't hit your radar yet. Both are rapidly evolving examples of what some call social software -- programs that foster a connection to other people and, if they work well, a thriving community. Whereas blogs enable individuals to post a regular chronicle of their thoughts and interests online, wikis are fairly focused Web sites compiled and constantly edited by a dedicated group of people -- all of whom can not only post material to the site but edit it at will.
[BusinessWeek Online]


Populairste resolutie 1024 bij 768

De meeste internetters gebruiken een resolutie van 1024 bij 768 pixels voor hun surftochten over het wereldwijde netwerk. Dat blijkt uit een analyse van online statistiekenleverancier Onestat.com.
[i-Mail]


22 juni 2004

Nieuwe weblog: Brain Drain

Met alle informatie die ik vind op internet over onderwerpen die me interesseren. Van zoekmachines tot RSS-feeds.


01 juni 2004

Uitleg over RSS

RSS is een toepassing en wordt gebruikt om links naar informatie op een website beschikbaar te stellen aan anderen. Die "anderen" kunnen bezoekers van een site zijn, maar bijvoorbeeld ook andere websites kunnen gebruik maken van deze links. RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites, marktplaatsen en weblogs.


Waarom is RSS handig?
Op internet staat heel veel informatie op veel verschillende websites. Als internetter bezoek je waarschijnlijk dagelijks een aantal vaste websites die hun specifieke informatie publiceren. Vaak is er niets veranderd en verlaat je vervolgens de site weer. Dit wordt lastig als je dit met veel sites moet doen. Iedere keer de site laden, kijken of er iets nieuws is of kijken waar je ook al weer gebleven was. Het wordt al snel onoverzichtelijk en tijdrovend. Met RSS wordt dit allemaal een stuk makkelijker, het bespaart surf- en zoektijd. Je hebt hier dan wel een RSS-reader voor nodig.

RSS-readers
Met behulp van een zogenaamde RSS-reader kun je handig en snel het nieuws van verschillende websites bekijken, zonder alle websites daadwerkelijk te bezoeken. Dit biedt een nieuwe manier om het actuele nieuwsaanbod binnen zelf te kiezen interessegebieden snel en overzichtelijk gepresenteerd te krijgen. Veel gebruikte gratis RSS-readers zijn:

Welke websites bieden een webfeed aan?
Veel websites op het internet bieden inmiddels hun nieuwe informatie via een webfeed aan. Websites die een webfeed aanbieden zijn over het algemeen te herkennen aan één van de onderstaande afbeeldingen. De webfeed of uitleg over de webfeed zit als link achter deze afbeelding.
(let op, er zijn meerdere varianten van deze logo's)


RSS-feed WebDrain
Kopieer het onderstaande adres in je reader:
http://feeds.feedburner.com/Webdrain

Voorbeeld
Je bent geïnteresseerd in het laatste nieuws op internet en je bent op zoek naar een stoel of een ander item dat wordt aangeboden op het internet. Om alle informatie te krijgen moet je nu naar verschillende websites; de Telegraaf, De Volkskrant, Nu.nl, marktplaats.nl. Je moet dus minimaal 4 websites bekijken om op de hoogte te blijven. Dit kan handiger en sneller. In je reader stel je alle webfeeds van deze websites in:

Telegraaf: http://headlines.telegraaf.nl (overzicht naar alle feeds)
Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/service/1079333299202.html (overzicht naar alle feeds) Nu.nl: http://www.nu.nl/info.jsp?n=305013&c=155 (overzicht naar alle feeds)
Marktplaats.nl: http://www.marktplaats.nl/markt/inrichting/stoelen.xml (feed van de rubriek stoelen)

Je opent de reader en deze gaat op de achtergrond de webfeeds van de 4 websites binnenhalen. De reader presenteert de nieuwe items snel en overzichtelijk. In één oogopslag kan je zien of er voor jou wat interessants bij zit. De reader kan op de achtergrond blijven draaien en deze controleert de websites regelmatig op nieuwe items. Zodra er een nieuw item is laat de reader dit weten. Het signaal, pop-up of knipperend icoon in de taakbalk, is afhankelijk van de reader.

Meer informatie over RSS en readers is o.a. te vinden op http://rss.pagina.nl en http://rss.startkabel.nl