WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 maart 2008

Samenwerking Telegraaf en Twingly - Weinig toegevoegde waarde?

De Telegraaf gaat blogberichten koppelen aan artikelen op de site, ze maken hiervoor gebruik van Twingly. Als je een bericht schrijft aan de hand van een Telegraaf-artikel, hiernaar verwijst en dan Twingly pingt, dan komt er automatisch een link (trackback) onder het artikel.

Toegevoegde waarde voor bloggers
Het lijkt een goed intiatief en vooral voor bloggers, want zij zijn over het algemeen verzot op linkliefde, meer bekendheid en op meer bezoekers. Van linkliefde is geen sprake, want de verwijzing zit in een javascriptje. De linkjes staan een beetje verstopt naast het artikel, dus meer bekendheid zal ook niet geweldig zijn. En dan is het maar de vraag of Telegraaf-lezers op de linkjes zullen klikken. De dienst is net nieuw, dus het is nog een beetje koffiedik kijken, maar ik denk dat het niet veel toegevoegde waarde voor bloggers oplevert.

Maar wat is de toegevoegde waarde voor de Telegraaf?
Volgens Lara Ankersmit: "Wij willen graag weten wat webloggers van onze verhalen vinden. Daarbij vinden we de betrokkenheid van bloggers een waardevolle aanvulling op onze redactionele inhoud en die delen we graag met onze lezers."

Natuurlijk zijn er weblogs die een goede aanvulling op een artikel kunnen geven, maar het merendeel van de weblogs zal volgens mij weinig toegevoegde waarde bieden aan het artikel. En waarvoor heb je dan reactiemogelijkheden? Ik heb liever iemand die een reactie achterlaat en mijn artikel daarmee aanvult dan dat ze op hun eigen website erover schrijven. Het is ook wel typisch dat juist op het bericht van de samenwerking de reactiemogelijkheid uitstaat.
Misschien is het wel een handige manier om copyrightschending op te sporen?

En dan dit argument: "Ons doel is met behulp van Twingly het aantal bezoekers aan onze site te vergroten. De toename van het aantal links en verrijking van de redactionele inhoud moeten daarvoor gaan zorgen. We hopen dat meer mensen onze pagina’s gaan lezen en er naar zullen verwijzen in hun blog."

Een goede weblog verwijst al netjes naar het originele artikel. Natuurlijk zullen sommige weblogs wel een linkje aanleggen of zich zelfs speciaal gaan richten op Telegraaf-artikelen. Allemaal in de hoop dat ze bezoekers van de Telegraaf krijgen. Maar ja, wat is dan echt de toegevoegde waarde, een betere Google PageRank?

Uiteindelijk is er maar een grote winnaar, Twingly.

Update 01-04
- Telegraaf heeft de reactiemogelijkheid aangezet, maar niemand reageert :-)
- Twingly maakt gebruik van de url's in de feed en niet in de post. Als je dus FeedBurner gebruikt en een summary-feed publiceert, dan worden alle linkjes eruit gesloopt. Kortom, als je FeedBurner gebruikt, (of een feed hebt zonder linkjes, behalve naar je eigen item), dan kan je een linkje op de Telegraaf wel vergeten.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

<< Startpagina