WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 mei 2007

Kijk verder dan je interaction designer

Volgens Jacob Nielsen moet je niet volledig vertrouwen op de kwaliteiten van je interactie designer. Het hebben van een goede interactie designer sluit het houden van usability testen niet uit. Waarom?

- Zelfs geweldige designers hebben slechte ideeŽn
- Usability testen leveren gegevens op over welke ideeŽn/ontwerpen wel of niet werken
- Met gebruikerstesten krig je inzicht in wat je klanten echt willen
- Niemand is perfect. Zelfs een goed ontwerp kan beter worden door te testen

» The Myth of the Genius Designer


30 mei 2007

Overzicht van wie er adverteert met Adwords op een bepaalde zoekterm

Google AdwordsHet is heel eenvoudig om te zien wie er met Google AdWords op een bepaalde zoekterm adverteert. Ik heb dit nooit geweten, maar ik ben dan ook een beginnende Adwords-gebruiker...

Als je binnen Google zoekt op "marketing" dan zie je in de rechterkolom de gesponsorde koppelingen verschijnen, met daaronder een link naar "Meer gesponsorde koppelingen".

Klik je op "Meer gesponsorde koppelingen", dan zie je alle adverteerders op het woord "marketing". Als je op bepaalde woorden wilt adverteren met Google Adwords is het handig om van te voren te kijken hoeveel adverteerders er op dat moment zijn en om te zien wat voor teksten ze gebruiken.

Je kan ook onderstaande link gebruiken en de zoekterm aanpassen:
http://www.google.nl/sponsoredlinks?q=marketing


16 mei 2007

Jesus Affiliate

Probably the Hardest Way to Make Money Online


15 mei 2007

Spelen met Google Adwords

Google AdwordsAnderhalve week geleden ben ik in een opwelling begonnen met Google Adwords en gaan adverteren op diverse zoektermen voor mijn website over gezondheid. Binnenkort zal ik meer vertellen over mijn eerste inhoudelijke ervaringen, maar waarom ben ik eigenlijk gaan spelen met AdWords?

Algemeen
- Als AdSense-gebruiker: hoe ziet de andere kant van de advertentie er uit?
- Als webbie: leuk, een "nieuw" speeltje/test!
- Als webprof: onbekend gebied dat verkend moet worden...

Sitegericht
- Als eigenaar: Wat kost adverteren nu eigenlijk en wat levert het op?

Ik noem het spelen met AdWords want ik heb besloten het vooral te gebruiken om te kijken wat het nu precies allemaal inhoudt. Ik heb op dit moment niet helder wat het me kan opleveren (financieel + bezoekers) en wat me dat dan waard zou zijn.

Ter bescherming hebben de ingestelde campagnes allemaal een heel laag dagbudget, want ik wil niet direct geconfronteerd worden met een te laag accountsaldo vanwege een verkeerd bod of iets degelijks :-).

Voorlopig ga ik er eerst verder mee spelen voordat ik mijn ervaringen etc. hier ga posten. Ik heb wel een aantal vraagtekens en ik weet zeker dat er onder de bezoekers experts zitten die kunnen helpen of weten waar ik meer info kan vinden. Dus:
Naast het AdWords-helpcentrum, welke Google AdWords-website moet ik zeker gaan bekijken?


Layout probleempje AdSense-advertenties?

Google AdSenseVolgens mij is er een klein layout probleempje met 468x60 en de 234x60 AdSense-advertenties. Ik dacht eerst dat het aan mijn weblogs lag, maar ik heb het nu ook op andere blogs gezien.

Bij 468 en de 234 AdSense-advertenties wordt een gedeelte van de derde regel (de url) die onder de titel staat getoond.

Een tweetal voorbeelden:
AdSense-advertentie
AdSense-advertentie

Geen grove layout-fout, maar ik wil het wel aangepast zien (sorry, zit vandaag in de zeur-modus. Ik was namelijk al niet tevreden over de nieuwe layout.


Sitedetail.nl geeft verkeerde cijfers

SiteDetailVandaag kwam Sitedetail.nl met cijfers over wie de grootste website van Nederland is. De manier waarop SiteDetail dat doet is soortgelijk aan de manier waarop de grote zoekmachines dat doen. De grootte van een website wordt bepaald door het aantal unieke paginaís waaruit een website bestaat.

Volgens Sitedetail.nl is dit de top 10 van grootste websites:
1 hyves.nl
2 ebay.nl
3 web-log.nl
4 cbs.nl
5 ciao-shopping.nl
6 marktplaats.nl
7 kelkoo.nl
8 xs4all.nl
9 uva.nl
10 lycos.nl

In Google kan je eenvoudig zien hoeveel pagina's er van een website geÔndexeerd zijn, dit komt redelijk goed overeen met het daadwerkelijke aantal. Zoek gewoon op site: domein.nl. Voor deze site krijg je dan site:webdrain.com en op dit moment zijn er 973 pagina's geÔndexeerd.

Als ik dit voor de top drie doe, dan kom ik op de volgende aantallen;
Hyves: 364.000 (.nl) + 332.000 (.net)
ebay: 7.140.000
web-log: 1.480.000

Als ik nog kan tellen, dan is e-bay.nl een stukje groter dan Hyves...
Deze lijst klopt dus totaal niet!
Of heeft Sitedetail een andere methode gebruikt om het aantal unieke pagina's te bepalen??

Update
WebWereld: Volgens Sitedetail heeft Hyves 70 miljoen pagina's omdat de netwerksite veel ajax-gebaseerde pagina's heeft, die niet worden opgenomen in de index van Google.
Het komt dus neer op de definitie van een "unieke pagina". Toch blijven de aantallen vreemd, elke normale pagina op Hyves heeft dus 100 ajax-pagina's... (700.000 vs. 70.000.000)
Ach, bullshit-cijfers of niet, Sitedetail heeft de publiciteit gehaald...


10 mei 2007

MyMailMag: Nieuwsberichten per e-mail

MyMailMagMet MyMailMag kan je nieuwsberichten van diverse websites per e-mail ontvangen. Op MyMailMag.nl kan je eenvoudig je favoriete (web)bronnen selecteren en vervolgens ontvang je op de door jou aangegeven dagen en tijdstippen ('s ochtends of 's avonds) de nieuw verschenen headlines rechtstreeks in je mailbox.

Bij het aanmelden moet je kiezen uit vooraf ingestelde bronnen, maar na registratie kan je eigen RSS-feeds toevoegen. Daarnaast bestaat er de optie om de service tijdelijk stop te zetten, bijv. handig als je op vakantie gaat.


Haal meer uit je AdSense-advertenties

Google AdSenseVolgende week woensdag 16 mei is er een webinar (online seminar) van Google over het verhogen van de prestatie van je Adsense-advertenties.
Het webinar duurt een uur en de volgende onderwerpen worden besproken:
- Using channels to track your ad performance
- Optimizing your ad placement, design, and layout
- Noticing trends and making proactive improvements to your site
- Keeping your account in good standing

Inschrijven kan via de AdSense-blog. Het webinar wordt opgenomen, dus is ook achteraf te bekijken.

(Wil je ook geld verdienen met je weblog en je maakt nog geen gebruik van Google AdSense, meld je dan aan via het grijs-groene bannertje in de rechterkolom...)


06 mei 2007

Second Life: de echte cijfers

Second LifeAfgelopen week was er wat discussie over het aantal gebruikers van Second Life in Nederland en afgelopen vrijdag heeft comScore cijfers bekend gemaakt die een stuk realistischer zijn.
Wereldwijd waren er in maart 1,2 miljoen actieve gebruikers van Second Life en zo'n 770.000 komen uit Europa. In Europa hebben ze in Duitsland de meeste gebruikers, ruim 200.000, gevolgd door Frankrijk met 100.000 en de UK met 70.000.

Een klein rekensommetje blijven er maximaal 400.000 actieve gebruikers over voor de rest van Europa. En ik neem aan dat die niet allemaal uit Nederland komen...


03 mei 2007

8,5% Nederlanders heeft een Second Life, NOT?

Second LifeIk had nooit gedacht dat ik een bericht over Second Life zou plaatsen, maar hier is ie dan... Waarom? Omdat ik verbaasd was over een nieuwsbericht op Nu.nl: Eťn op tien Nederlanders in Second Life

Ik wist dat SL populair was, maar dat 1 op 10 Nederlanders een tweede leven heeft en SL daarmee inmiddels al ruim 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers zouden hebben had ik niet verwacht. Bij het lezen van het bericht kreeg ik twijfels over de onderbouwing van de titel en inleiding. Het onderzoeksbureau GMI heeft een enquÍte gehouden onder 5572 Nederlanders en daarvan heeft 8,5 procent een tweede leventje. Nu kan je deze gegevens doorvertalen naar de gehele Nederlandse populatie, maar dan ben je volgens mij toch echt verkeerd bezig. Of waren de 5500 ondervraagden een correcte afspiegeling van de samenleving?

Ik kan niet geloven dat er zoveel mensen een Second Life hebben. Alhoewel, 33% van de Nederlanders gebruikt Twitter. (gegevens gebaseerd op eigen ervaring + 2 andere personen) Zo nu hoef ik ook niets meer over Twitter te plaatsen...


01 mei 2007

Minus 3 = 68

MarCom top 100Vandaag is de Top 100 van Nederlandstalige Marketing- en Communicatieblogs weer bekend gemaakt en de daling van WebDrain gaat onverminderd door... Vorige maand stond ik op de 65ste plaats en nu drie plaatsjes gedaald waardoor ik de 68ste plaats bezet.
Het wordt tijd dat MF de waardering voor deze blog gaat ophogen en/of dat bezoekers (jullie dus!) een voorkeurstem gaan geven ;-)