WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

27 april 2006

Amsterdam winnaar Webwijzer Award 2006

BurgerOverheidDe gemeente Amsterdam heeft de WebWijzerAward 2006 gewonnen. Vorig jaar waren er twee winnaars van de Webwijzer Award 2005; de Informatie Beheer Groep en de gemeente Assen.

Volgens de jury - het Forum van Burger@Overheid.nl - heeft dit jaar de doorslag gegeven dat Amsterdam er als grote, complexe organisatie in slaagt met één gezicht naar burgers en bedrijven op te treden. Bezoekers van de website waarderen daarbij de strakke stijl, overzichtelijke opzet en gedurfde uitstraling. Amsterdam zit al jaren aan de top, het is de eerste overheidsorganisatie die werk maakt van informatie op maat, en verder neemt het initiatieven voor één antwoordloket. De gemeente scoort goed in informatievoorziening en dienstverlening.

De WebWijzerAward is de stimuleringsprijs voor de elektronische overheid die voor de achtste keer is toegekend. Dit jaar is nadrukkelijk gekeken welke organisatie de BurgerServiceCode het beste toepast. Dat is de door Burger@Overheid.nl ontwikkelde gedragscode met de tien kwaliteitsnormen voor de digitale relatie tussen burger en overheid. Zo weet de burger wat hij van de overheid mag verwachten, en de overheid wat haar te doen staat. Bij het bepalen van de winnaar heeft de jury zich laten adviseren door burgers, die daarvoor onder andere via advertenties zijn opgeroepen. Verder is gebruik gemaakt van onderzoeksresultaten van het BurgerOverheidPanel van Burger@Overheid.nl.

Burger@Overheid.nl heeft besloten dit jaar geen WebFlop toe te kennen, de “prijs” voor de organisatie die het minst voldoet aan de BurgerServiceCode. De jury merkt hierover op dat de prijs vorig jaar aan de Tweede Kamer is gegeven, omdat er veel kritiek was op hun site. Eén jaar later is er nog steeds niet veel veranderd. Er zijn wel plannen voor verbetering, maar daar is het vooralsnog bij gebleven. De jury heeft daarom besloten om de flop bij de Tweede Kamer te laten liggen, totdat ze bewezen hebben dat er een nieuwe, verbeterde site is. De jury kijkt hiernaar uit, want over de hele linie ziet ze juist een duidelijke verbetering als het om overheidssites gaat.

» Amsterdam winnaar WebWijzerAward 2006 - WebFlop blijft bij Tweede Kamer


26 april 2006

Rabobank wint Usability Award 2006

Usability Award - RabobankVandaag is bekend gemaakt dat de Rabobank de Usability Award 2006 heeft gewonnen. De site van de Rabobank is onlangs volledig vernieuwd. Het is duidelijk dat op alle punten veel aandacht is besteed aan het gebruiksgemak van de site en aan de beschikbare teksten.

Enkele sterke punten van de website van de Rabobank:
 • Zeer heldere hoofd- en subnavigatie
 • Sterke balans tussen product- en ondersteunende informatie
 • Effectieve homepage: duidelijke acties, actualiteit en directe toegang tot relevante content en functies
 • Complexe informatie wordt op een heldere manier gepresenteerd
 • De site is zeer goed toegankelijkheid voor bezoekers met een handicap

  Negatieve punten van de site zijn volgens de vakjury de snelheid en de relevantie van de zoekresultaten (zoekmachine). De positionering van internetbankieren binnen het hoofdmenu wordt als onlogisch beoordeeld.

  Meer informatie
 • Juryrapport over rabobank.nl
 • De volledige uitslag
 • Persbericht: Rabobank wint Usability Award 2006!


 • 20 april 2006

  Bezoekers lezen webpagina's in F-patroon

  Uit een eyetrack-onderzoek van Jakob Nielsen blijkt dat websitebezoekers een webpagina in het patroon van de letter F lezen. Het F-patroon gaat niet op voor alle typen websites en voor alle bezoekers van een website. In totaal hebben 232 personen meegedaan aan het eyetrack-onderzoek en ze bekeken hiervoor duizenden webpagina's.

  Hittemap F-patroon

  Websitebezoekers maken eerst een horizontale leesbeweging die het bovenste inhoudelijke gedeelte aftast. Deze beweging vormt de bovenste horizontale lijn van de F. Vervolgens is er een tweede horizontale beweging van de ogen, lager en op variabele afstand van de vorige. Over het algemeen is de horizontale beweging naar rechts hier korter, wat overeenkomt met de tweede horizontale lijn van de F. Ten slotte is er een verticale leesbeweging die het linkergedeelte van de inhoud van een website beslaat. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan korte koppen boven tekstgedeelten. Deze laatste beweging vormt de stam van de letter 'F'.

  Een aantal conclusies uit het onderzoek zijn:
  - Boezekers lezen de content niet grondig / woord voor woord
  - De eerste twee paragrafen moet de belangrijkste informatie bevatten
  - Gebruik informatieve woorden in kopjes, tussenkopjes, bullets en dikgedrukt om de bezoekers te helpen

  » F-Shaped Pattern For Reading Web Content


  Google Doodle - Joan Miro

  Dit is volgens mij de eerste Google Doodle waarvan ik niet direct de aanleiding wist.

  Google Doodle - Joan Miro

  De Doodle is ter ere van de geboorte van Joan Miro, een Spaanse schilder / beeldhouwer.


  17 april 2006

  80.000 nieuwe weblogs elke dag

  David Sifry van Technorati heeft nieuwe gegevens over de "State of the Blogosphere" bekend gemaakt. Elke dag komt er nog steeds één blog per seconde bij (80.000 per dag) en dit aantal is niet veranderd sinds februari 2006 en augustus 2005.

  State of the Blogosphere, April 2006

  Andere cijfers zijn:
  • Technorati volgt op dit moment 35,3 miljoen blogs
  • De blogosfeer verdubbelt elke 6 maanden
  • De blogosfeer is nu 60 keer groter dan 3 jaar geleden
  • Elke dag komt er één blog per seconde bij
  • 19,4 miljoen bloggers (55%) plaatsen nog steeds berichten na 3 maanden
  • Dagelijks worden er ong. 1.200.000 berichten gepubliceerd
  • Dat zijn er zo'n 50.000 per uur
  » State of the Blogosphere, April 2006 Part 1: On Blogosphere Growth


  Vrouwen 9 uur per week online in 2005

  Uit onderzoek van de European Interactive Advertising Association (EIAA) blijkt dat in 2005 vrouwen gemiddeld 9 uur per week online waren en mannen 11 uur. De afgelopen drie jaar is de tijd dat vrouwelijke internetgebruikers online doorbrengen met 63% gestegen, vergeleken met een stijging van 54% bij de mannen.

  De "redenen" om meer tijd aan het internet te besteden:
 • 80% felt they could "get what they want quickly and save time" on the internet,
  compared to 22% for newspapers, 18% for television and 17% for radio
 • 67% agreed they could "have what they want, when they want it", compared to:
  28% for television, 27% for newspapers and 25% for magazines
 • 61% believed the internet helped them "stay ahead of the game", compared to:
  44% for television, 41% for newspapers and 30% for radio
 • » EIAA Digital Women Report 2006 (pdf)


  16 april 2006

  Nominaties Webby Awards

  Webby AwardsDe nominaties van de Webby Awards 2006 zijn bekend gemaakt. In de categorie business blogs, politieke blogs en persoonlijke blogs zijn de volgende weblogs genomineerd:

  Business blogs
  Personal / cultural blogs
  Political blogs
  Gelukkig zit er ook nog een oranje lichtpuntje bij de genomineerden. ING Direct is genomineerd in de categorie Banking / Bill Paying.

  » 10th Annual Webby Awards Nominees


  Tip voor Bloglines-gebruikers

  Als Bloglines-gebruikers ben je automatisch geabonneerd op Bloglines News en vanochtend zag ik wel een heel apart bericht:
  Hidden Features
  Psssssst. Hit m. You'll thank me later.
  Dat is nou nog eens een leuke manier om een nieuwe functionaliteit te introduceren. Als je in Bloglines op de "m" drukt, dan krijg je de geselecteerde feed "full-screen", de linkerbalk met je feeds verdwijnt. Door weer op de "m" te drukken komt de linkerbalk weer terug.


  12 april 2006

  Nominaties Usability Award 2006

  Usability AwardIn 2006 wordt voor de zesde keer de Usability Award georganiseerd. Deze Award wordt uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke website van Nederland.

  In de eerste juryronde heeft het publiek de verschillende aangemelde websites beoordeeld. Hieruit zijn 10 nominaties voor de finaleronde van de Usability Award naar voren gekomen.

  De genomineerde websites worden nogmaals beoordeeld, ditmaal door een vakjury. De genomineerde websites in 2006 zijn (in alfabetische volgorde):
  Op 26 april wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

  » Nominaties Usability Award 2006 bekend


  Zoekmachinegebruiker haakt af op pagina drie

  Het leeuwendeel van de mensen die op internet een zoekmachine raadplegen, verwacht het gezochte te vinden op de eerste pagina met zoekresultaten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

  In het gunstigste geval zijn ze bereid om zich door drie pagina’s met zoekresultaten heen te worstelen. Eenderde van de gebruikers denkt dat de bedrijven op de eerste pagina kwalitatief de beste zijn.

  Aan het onderzoek van Jupiter Research en iProspects deden ook 2369 mensen mee uit een Amerikaans online-consumentenpanel. Van hen klikte 62 procent op een resultaat op de eerste pagina, in 2002 was dat nog 48 procent. Van de ‘ gewone’ consumenten klikte 90 procent iets aan op de eerste pagina, tegen 81 procent in 2002.

  Van de zoekconsumenten wisselde zeker 44 procent van zoekmachine nadat zij met bij hun eerste zoekpoging met een andere searchengine niks hadden gevonden op de eerste pagina.

  Volgens de directeur van iProspect geeft de studie aan dat het belang om bovenaan de eerste zoekpagina te eindigen is toegenomen. Hij voegt eraan toe dat de verwachtingen van zoekmachinegebruikers, net als de doeltreffendheid van de zoekmachines en de zoekvaardigheden van de gebruiker, zijn toegenomen. “De gebruikers weten wat zij zoeken en dat willen ze onmiddellijk vinden. En de meerderheid wil het vinden op de eerste pagina.”

  Hij geeft nog een gratis advies. “Het wordt tijd dat bedrijven die zichzelf vernieuwen of een nieuwe website lanceren daarbij vanaf het begin, het einde voor ogen houden. Als niemand het kan vinden, gaat niemand het gebruiken.”
  [i-Mail]


  11 april 2006

  Acht tips voor de perfecte banner

  Acht tips voor de perfecte banner:
  1. Maak gebruik van bewegende beelden
  2. Zorg voor een duidelijke ‘call to action’
  3. Gebruik heldere kleuren
  4. Beschrijf het voordeel van het klikken op de banner
  5. Houd de boodschap (extreem) kort
  6. Link de banner naar een specifieke pagina
  7. Ververs banners regelmatig
  8. Test, test, test

  » Jungle Rating: Acht tips voor de perfecte banner


  07 april 2006

  Tips voor een effectief intranet

  In menig organisatie leidt het intranet een zieltogend bestaan. Ondanks soms indrukwekkende budgetten en vereende krachten van management en enthousiastelingen lijkt het merendeel van de organisatie ‘er niet aan te willen.’

  Hoe kunt u nu een intranet succesvol opzetten, beheren en verbeteren? Hiervoor is een heldere visie nodig op wat belangrijk is en wat minder. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. In dit artikel behandelen wij enkele leerpunten uit onze eigen adviespraktijk.

  Lees verder bij Jungle Rating "Tips voor een effectief intranet"


  05 april 2006

  Geld verdienen met Google AdWords aanmeldingen

  Google AdWordsMet het "Google AdSense-partnerprogramma" kan je nu ook geld verdienen met aanmeldingen voor Google AdWords.

  Je kan een banner van Google AdWords plaatsen en als iemand zich aanmeld via jouw website, dan ontvang je 20 dollar zodra die persoon binnen 90 dagen meer dan 100 dollar aan advertenties besteed.

  Ik heb (wederom) het gevoel dat websites hier weinig aan gaan verdienen. Maar ach, proberen kan nooit kwaad. Ik heb de banner rechtonder op deze pagina geplaatst.

  » Presenting... AdWords referrals


  Statistieken maart 2006

  Statistieken van WebDrain voor de maand maart 2006.
  Totaal aantal pageviews: 8114
  Totaal aantal unieke bezoekers: 5682 (cumulatief)

  Het totaal aantal pageviews is in de maand maart gestegen met 1,4% tov de maand februari 2006 en het totaal aantal unieke bezoekers is gestegen met 2,1%.

  Statistieken WebDrain - maart 2006

  [Brongegevens: StatCounter]


  Statistieken februari 2006

  Wat aan de late kant, maar beter laat dan nooit...
  Statistieken van WebDrain voor de maand februari 2006.
  Totaal aantal pageviews: 8114
  Totaal aantal unieke bezoekers: 5682 (cumulatief)

  Het totaal aantal pageviews is in de maand februari gedaald met 8,5% tov de maand januari 2006 en het totaal aantal unieke bezoekers is gedaald met 12,2%.

  Statistieken WebDrain - februari 2006

  [Brongegevens: StatCounter]