WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 augustus 2004

Benchmark Websites Energiesector

Cemit heeft een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van "Energie"-websites. De grootste Nederlandse aanbieders van energie aan consumenten zijn meegenomen in het onderzoek zoals Nuon en Eneco, maar ook de nieuwe energiebedrijven zoals Evolta en Energiebedrijf.com.
De websites zijn beoordeeld op ruim 400 criteria onderverdeeld in 4 categorieŽn:
1. Kwaliteit en hoeveelheid informatie:
Toegankelijkheid
Leesbaarheid
Informatief
Actueel
2. Conversiekracht:
Ondersteunt de site een bezoeker bij het beslissen om over te stappen
Contactmogelijkheden
Productvergelijkingen
Productbeschrijvingen
3. Gebruikersvriendelijkheid
Navigatie
OriŽntatie
Leesbaarheid
Paginaopbouw
Formulieren
4. Betrouwbaarheid
Snelheid
Stabiliteit
Privacy
Veiligheid
Bedrijfsinformatie
Design

De grote winnaar is Essent, die vooral hoog scoort op gebruikersvriendelijkheid. Kijk voor de volledig resultaten op de website van Cemit.


Bruto mediabestedingen internet (80) 52 miljoen

In het eerste halfjaar van 2004 bedroegen de bruto mediabestedingen op internet bijna 52 miljoen euro. De telecom/ict-branche adverteerde net als in het eerste kwartaal het meest op internet (11 miljoen euro). (17.8.2004)

De mediabestedingen op internet van de branches media en financiŽle dienstverlening bedroegen respectievelijk 9,6 miljoen en 7,9 miljoen euro. Dit blijkt uit de registratie van de mediabestedingen door BBC De Media en Reclame Bank.
Microsoft is verreweg de grootste adverteerder op internet met 1,75 miljoen euro aan bestedingen in het eerste halfjaar. Twee andere bedrijven uit de telecom/ict-branche die in de top 5 van grootste online adverteerders staan zijn Telfort met 1,4 miljoen euro en KPN met 1,3 miljoen euro.
Retailers maken geen deel uit van de top 5 branches die adverteren op internet, maar postorderaar Gsmweb.nl is als retailer wel de op twee na grootste online-adverteerder met 1,4 miljoen euro.
Bekende postorderbedrijven als Neckermann en Wehkamp besteden online 'slechts' 400.000 euro. DSB Voorschotbank is verreweg de grootste online adverteerder van de financiŽle dienstverleners met 740.000 euro. ING en Rabobank volgen met beide ruim vier ton aan bestedingen.
Ruim driekwart van het advertentiebudget op internet wordt uitgegeven aan buttons, banners, skyscrapers (gezamenlijk 23 miljoen euro) en contentintegratie (18 miljoen euro). Ongeveer 10 procent van de mediabestedingen op internet vindt plaats in de vorm van pop-ups (5,5 miljoen euro).
BBC registreert de internetbestedingen sinds januari 2004, waardoor nog geen inzicht bestaat in de ontwikkeling van de online bruto mediabestedingen in vergelijking met voorgaande jaren.
Voorlopig leveren dertien van de belangrijkste exploitanten van IAB Nederland de data voor de registratie aan: MSN, Adlink, IP, Funda, IDG Communications, Ilse, Lycos, Veronica Digitaal, Wanadoo, Webads, Wegener Multimedia, Adformatie en Netdirect.
Hiermee wordt inzicht verkregen in de mediabestedingen van ruim 1.500 websites en daarmee een groot deel van de markt.
[MediaFacts]


Douwe Egberts trekt tv-spot terug

Koffiefabrikant Douwe Egberts heeft per direct zijn televisiereclame voor Caffiato, koude cappuccino, terug getrokken. In de televisiereclame zitten drie vrouwen rond een zilveren dienblad, waarop drie 'lijntjes' Caffiato liggen. Deze vrouwen zuigen elk met een rietje zo'n `lijntje' op.
De Reclame Code Commissie stelt in haar besluit dat Douwe Egberts bewust een verband legt met het gebruik van drugs, vooral omdat de vrouwen de 'lijntjes' lijken te snuiven. De Commissie vindt de spot ,,in strijd met de goede smaak'', hoewel ze laat weten dat ze zich in vergelijkbare zaken terughoudend opstelt, ,,gezien het subjectieve karakter'' daarvan, schrijft ze in de schriftelijke motivatie van het besluit.
De commissie acht de uiting ook nodeloos kwetsend voor diegenen die betrokken zijn geweest bij de problemen waartoe drugs en drugsverslaving kunnen leiden. De commissie beveelt Douwe Egberts aan om ,,niet meer op dergelijke wijze reclame te maken''.
Een woordvoerster van het koffieconcern liet vanochtend weten dat ze het ,,jammer'' vindt dat de commissie deze beslissing heeft genomen en gaat niet in hoger beroep. Douwe Egberts stelt dat de kijker in de spot ,,bewust op het verkeerde been werd gezet, doordat de associatie met drugsgebruik wordt opgeroepen, waarna vervolgens voor een ieder volstrekt duidelijk is dat de drie vrouwen slurpen van een 'lijntje' Caffiato.
[NRC Handelsblad]


25 augustus 2004

Het verschil tussen messageboards en weblogs

Worlds are colliding, people. Your friendly neighborhood message board is not alone in the online community world any longer.

This year we are celebrating the 25th anniversary of the message board. Since that time, interfaces have improved, email has been integrated, but comparatively little has changed regarding the basic structure and intent of the message board.

However, in the last few years, weíve seen the arrival of a new set of tools and processes that offer additional opportunities for message board-based online communities. The appearance of weblogs have left many observers, including me, wondering about the differences between the two technologies and how they will be used inside online communities.[CommonCraft]


Meetsysteem voor viral marketing gelanceerd

Onder de naam ViralTracker is een nieuw meetsysteem gelanceerd om inzage te krijgen in viral marketing campagnes. LaComunidad Interactive en Vivesta brengen 'ViralTracker' op de markt. Het systeem concurreert met onder meer 'Noah' van Reddion.
Met ViralTracker mikken de bedenkers zowel op de Nederlandse als de buitenlandse markt. LaComunidad Interactive is gespecialiseerd in interactieve marketingcommunicatie, Vivesta is een adviesbureau annex systeemintegrator.
[Emerce (volledige artikel]


24 augustus 2004

Is je huis nog veilig??

Gekaapte webcam bespioneert internetter
Computerkrakers gluren sinds enkele dagen in de huiskamers van nietsvermoedende computergebruikers. Systemen die besmet raken met het nieuwe virus Rbot-GR staan open voor misbruik, aldus een waarschuwing van computerbeveiliger Sophos dinsdag. Uniek is dat de mailworm speciaal is ontworpen om de controle over de webcam te krijgen.

Sophos heeft het virus op ongeveer honderd computers aangetroffen. Kwaadwillenden kunnen een ge?nfecteerd systeem, en in het bijzonder de webcam, inschakelen en besturen. Op de werkplek opent de worm alle mogelijkheden voor bedrijfsspionage. Thuis is het vergelijkbaar met de buurman die door de gordijnen of het sleutelgat de huiskamer in gluurt.

Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf constateert een nieuwe trend. " Virusschrijvers verspreiden niet langer alleen lastige, vervelende codes. Rbot-GR is het bewijs dat ze steeds vaker uit zijn op privacygevoelige informatie."
[Telegraaf i-Mail]


19 augustus 2004

Wat doe je als je per ongeluk een verkeerde webpagina verwijdert?

Stel: je verwijdert per ongeluk een verkeerde pagina van je website en je bent vergeten een lokale kopie van je website te bewaren. Wat doe je dan? Precies: Je zoekt je pagina op in de Google index en haalt de 'cached' pagina op. Copy -> Paste en klaar is kees.

Met dank aan Xander's Webmarketing


14 augustus 2004

Google Zeitgeist Nederland

De populairste zoektermen van de maand juni, gebaseerd op de zoekopdrachten uitgevoerd op Google.nl. Ga naar Google Zeitgeist


12 augustus 2004

RSS: The Web's Next Big Thing?

MediaThink heeft een interessante white paper (pdf) online staan waarin de discussie wordt aangegaan of RSS inderdaad de volgende revolutie is op internet. Daarbij ook aandacht voor de invloed van RSS op interactieve marketing. [MarketingFacts]