WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

30 september 2007

Spaanse AdSense-advertentie

Op mijn website over gezondheid zie ik de afgelopen dagen regelmatig een AdSense-advertentie van Veet voorbij komen. Een ontharings-advertentie op een gezondheidssite is op zich niet zo'n probleem, maar de advertentie is in Spaans!

Spaanse AdSense advertentie Veet

Dit soort advertenties blokkeer ik, want mijn bezoekers gaan echt niet op een zo'n advertentie klikken. Normaal gesproken kan je de url achterhalen via Google-logo, maar omdat het een beeldadvertentie is kan je dit niet achterhalen. Dan maar een illegale actie want ik heb toch echt het webadres nodig om deze te kunnen blokkeren.

Tot mijn verbazing kwam ik wel op een Nederlandse landingspagina. Blijkbaar kan je met Veet een gratis schoonheidsbehandeling krijgen en is er een actie zowel in Nederland als Spanje. Maar waarom een Spaanse advertentie in Nederland? Foutje in de AdWords-campagne van het marketingbureau?


28 september 2007

Inside AdWords: Nederlandse AdWords Blog

Google AdWordsWoensdag was er nog even twijfel, maar vandaag is dan de Nederlandse versie van de Inside AdWords Blog is gelanceerd:
Welkom bij het Google AdWords blog, welkom bij Inside AdWords! Graag willen wij u op de hoogte houden van alle spannende ontwikkelingen bij Google AdWords. In dit blog kunt u alles lezen over updates, veranderingen en lanceringen van nieuwe producten binnen AdWords. Hiernaast zullen wij u berichten over optimalisatie 'tips and tricks' voor uw AdWords account en zullen er interviews volgen met Google AdWords medewerkers, zodat u een beeld krijgt bij het gezicht achter stem en woord.
In mei 2005 werd overigens de Engelstalige Inside AdWords Blog gelanceerd.


26 september 2007

Het nadeel van RSS: Nederlandse Inside AdWords blog live of toch niet?

Een bericht publiceren wat nog niet live had mogen staan is iedereen wel eens overkomen en is eenvoudig te herstellen door het te depubliceren. Maar wat als je RSS-feed inmiddels al is "opgepakt" door verschillende readers/zoekmachines? Dan heb je een probleem, want die content krijg je niet zo snel van het internet af.

De bloggers van de Nederlandse Inside AdSense Blog hebben dit vandaag ook meegemaakt. In een bericht kondigden zij de lancering van de Nederlandse Inside AdWords Blog aan, maar blijkbaar was dit niet helemaal de bedoeling.

AdWords Blogt!
Ik had het bericht vanochtend gesaved in mijn RSS-reader om later te lezen en erover te schrijven, maar vanmiddag bij het klikken op het bericht kwam ik op een (gebruikersonvriendelijk) error-pagina. Vreemd, het bericht is verwijderd... Dan maar de link in het bericht naar de nieuwe Adwords-blog proberen. Helaas, een beveiligde pagina...

Screendump bericht introductie Nederlandse Inside AdWords Blog
Intro bericht over Nederlandse Inside AdWords Blog

Screendump Nederlandse Inside AdWords Blog
Screendump Nederlandse Inside AdWords Blog

RSS heeft heel veel voordelen, maar in dit geval is de introductie van de Nederlandse Inside Adwords Blog toch bekend geworden. Ik ben benieuwd wat uiteindelijk de reden/oorzaak was van het terugtrekken van het bericht.


25 september 2007

I love MSN Reporter: het effect van social media sites

Het effect van een vermelding op een social media site kan overweldigend zijn voor een weblog. De gevolgen van een toevoegen van een linkje 32 uur geleden zijn niet te beschrijven, alleen met I love MSN Reporter.

Ingredienten
- een weblog over gezondheid
- een psycholoog die de populairste dieetmethode in Nederland afkraakt
- een berichtje over het afkraken van de dieetmethode
- een social media site

Resultaat
- maandag: zo'n 32.000 extra unieke bezoekers, 48.000 pageviews
- dinsdag: zo'n 13.000 extra unieke bezoekers, 21.000 pageviews
(normaal: 600-1.000 unieke bezoekers en 1.000-1.500 pageviews per dag)
- reacties op bericht: 258
- reacties op andere berichten: ong. 30
- toename RSS-abonnees: ong. 180 onbekend
- toename nieuwsbrief-abonnees: ong. 20

MSN Reporter
De afgelopen maanden maak ik voor mijn website over gezondheid regelmatig gebruik van MSN Reporter. Normaal gesproken levert dit enkele tientallen bezoekers op die "verdwijnen" in de dagelijkse bezoekersaantallen. Ik had wel verwacht dat een bericht over Sonja Bakker, helemaal met de titel "Sonja Bakker dieet is ongezond", meer dan de gebruikelijke bezoekersaantallen uit MSN Reporter zou genereren, maar dit effect had ik totaal niet zien aankomen.

Kicken!!!
Op MSN Reporter heeft het bericht op dit moment 4.550 "kicken", 3.310 "dumpen" en 349 reacties. En in tegenstelling tot 5 maanden geleden heb ik deze keer niet gefraudeerd met MSN Reporter. Het bericht is helaas aan het begin van de avond uit de top 3 verdwenen, maar staat gelukkig het wel nog op nr.1 in de rubriek Gezondheid. Een top 3 vermelding is zeer belangrijk om veel bezoekers te genereren. De startpagina bevat de top 3 en de laatste toevoegingen, dus als je hier niet tussen staat kan je het wel vergeten.

Meer geluk dan wijsheid
Het onderwerp, de pakkende titel en een hele hele hele grote dosis geluk hebben voor deze abnormale resultaten gezorgd. Andere websites schreven ook over het afkraken van de Sonja Bakker methode, maar deden dit met veel minder pakkende titels zoals "Sonjabakkeren verpest de stofwisseling". En waarschijnlijk was ik één van de eerste die het op MSN Reporter plaatste, waardoor andere berichten eerder gedumped worden omdat ze "dubbel" zijn.

Toverformule
Helaas... Er is geen toverformule om veel bezoekers uit een social media site te krijgen. Ik heb geluk gehad, heel veel dank aan MSN Reporter en haar bezoekers!

Update 26-09
Ik heb dit bericht ook op MSN Reporter gezet, dus ga snel Kicken of Dumpen...


21 september 2007

Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 24 t/m 1

The Spotlight EffectHet laatste deel van de "Spotlight op de MarCom Top 100" staat online:
De vaktijdschriften komen aan bod, BB-ers (bekende bloggers) alsoblog Frank Janssen en Henk de Hooge en enkele webgoeroe’s die door de jaren heen een prachtige reputatie hebben opgebouwd. Nu deze serie tot een einde is gekomen, gaan Peter en ik hard aan de slag met de pdf-versie, waarover later meer. Tot die tijd, veel leesplezier en een hartelijk dankwoord richting Marketingfacts voor hun mooie lijst.
» Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 24 t/m 1


Why designers can’t understand their users

Waarom zijn computers toch zo moeilijk te bedienen?
Het is zo gemakkelijk een eenvoudige computer te maken

Op 19 september 2007 heeft drs. L. Verhoef zijn proefschrift met de titel “Why designers can’t understand their users” verdedigd om te promoveren tot doctor in de sociale wetenschappen. Het proefschrift is het resultaat van jarenlang onderzoek naar en ontwerpervaring met de alledaagse problemen die computergebruikers hebben met de programma’s waarmee ze moeten werken. Verhoef analyseert de problemen en komt vanuit de psychologische functieleer met onconventionele en verrassende oplossingen die aansluiten bij de werking van de menselijke geest.

Verder onderzoek is overbodig
Gebruiksvriendelijk, experience, beleven, intuïtie, look en feel: het zijn psychologische begrippen die ontwerpers van computerprogramma’s gebruiken zonder echter een psychologische basis. Ze komen daarmee weg omdat de menselijk geest zo immens flexibel is en zoveel kan leren dat hij zich vroeg of laat wel aanpast aan hun bouwsels. Het onderzoek van Leonard Verhoef toont bovendien aan dat de common sense oftewel gezond verstand-psychologie er vaak naast zit.

Allemaal drie minuten eerder thuis
Het proefschrift spitst zich toe op reizigers die een treinkaartjesautomaat gebruiken en die op elektronische borden kijken om te zien hoe laat hun trein vertrekt. Het inventariseert de taken van de gebruikers: het zoeken van een station in een lijst, zien dat een automaat buiten dienst is, het invoeren van een bankbiljet of pas, het zoeken van de vertrektijd van een trein of een bestemming op een elektronisch bord.
Verhoef analyseert en verklaart met simpele functiepsychologische kennis de fouten en misverstanden die optreden. Hij geeft aan hoe het wel moet en toont de testresultaten van een alternatief. Het alternatief is niet alleen veel 'gebruiksvriendelijker' maar blijkt vaak tientallen procenten goedkoper te zijn en brengt de reiziger bijvoorbeeld gemiddeld drie minuten eerder thuis.

Verder laat hij zien dat dezelfde benadering werkt bij spoorboekjes, koffieautomaten, bewegwijzering, de mappen op een scherm van Windows, het hoofdmenu van Word en zelfs zijn eigen proefschrift. Verder onderzoek is wat hem betreft overbodig.
“Why designers can’t understand their users” geeft oplossingen vanuit de functiepsychologie voor veel dagelijkse bedieningsproblemen. De meeste daarvan zijn haast te simpel voor woorden, als ze eenmaal gevonden zijn. Bezien vanuit de functiepsychologische invalshoek bieden ze zich vanzelf aan.

De promovendus Verhoef was onder andere nauw betrokken bij het ontwerp van de verschillende generaties treinkaartjesautomaten van de NS en het Europese systeem voor het veilig laten rijden van hoge snelheidstreinen (ETCS). Momenteel concretiseert hij hoe ons dagelijks leven er in de toekomst uit zal zien, als de bediening van apparatuur voor niemand hoofdbrekens kost.
[Persbericht Humanefficiency]


20 september 2007

Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 49 t/m 25

The Spotlight EffectDeel drie van de "Spotlight op de MarCom Top 100" staat online:
De nummers 49 tot en met 25 komen nu aan bod. In de 25 alinea’s die volgen vindt u tal van verhalen over bloggers met idealen, blogs van een bedrijf en blogs van tijdschriften. Ook komen er weer een aantal geweldige anekdotes langs. Onder andere een verhaal over neuspeuteren, maar ook minder luchtige onderwerpen als de c2c-handelsbranche en Radio Frequency Identification komen aan bod. Dus zoek uw koffieautomaat of -apparaat weer op en ga er even lekker voor zitten.
» Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 49 t/m 25


Helft 50-plussers op internet

Twee op de drie vijftigplussers beschikten in 2005 over een computer. Ruim de helft van hen (58 procent) had een internetverbinding. Dit staat in het rapport Senioren en internet dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gisteren heeft gepubliceerd.

De gegevens zijn afkomstig van landelijke CBS bestanden en van een in 2007 afgenomen enquête onder bijna 5000 leden van SeniorWeb en bezoekers van de gelijknamige website. In het rapport staat tevens dat mannen en hoger opgeleiden vaker een computer hebben dan vrouwen en lager opgeleiden. Maar dit verschil de afgelopen jaren wel kleiner is geworden.

Van de jongere senioren (50-64) had in 2005 al 84 procent een computer en 77 procent een internetverbinding. Daarmee liepen zij niet meer achter bij jongere leeftijdsgroepen.

Een computer bezitten wil niet zeggen dat hij ook wordt gebruikt. Naarmate senioren ouder worden, staat de computer vaker werkloos thuis.

Ouderen gebruiken de computer vaak om te e-mailen, informatie te zoeken of als tekstverwerker. Mannen en hoger opgeleiden regelen per computer ook zaken zoals online winkelen, of reserveringen maken. Vrouwen doen meer spelletjes en MSN'en vaker.

Vooral het aantal jaren dat iemand een computer gebruikt is bepalend voor de verschillen in vaardigheden. Leeftijd en geslacht spelen daarin een minder belangrijke rol.


19 september 2007

Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 74 t/m 50

The Spotlight EffectDeel twee van de "Spotlight op de MarCom Top 100" staat online:
De nummers 74 tot en met 50 komen nu aan bod. In de 25 alinea’s die volgen vindt u tal van interessante blogs, maar vooral een aantal geweldige anekdotes van de bloggers in kwestie. Zo passeren een aantal mooie verhalen over mobieltjes in de wasmachine, sollen met GeenStijl en een uit de hand gelopen confrontatie tussen Nijmeegse studenten en neonazi’s de revue. Ik zou zeggen, volg het voorbeeld van gisteren, pak een kop koffie en ga er even lekker voor zitten.
» Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 74 t/m 50


25 jaar Smiley :-)

SmileyDe smiley :-) bestaat 25 jaar! De smiley was het eerste emoticon en is inmiddels wereldberoemd en niet meer weg te denken uit de hedendaagse digitale communicatie. De "uitvinder" prof. Scott E. Fahlman gebruikte het symbool :-) op 19 september 1982 voor het eerst in een elektronische boodschap aan zijn studenten.

Nadat een studentengrap over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd, was er een debat ontstaan over de grenzen van de humor binnen de instelling. Fahlman stelde een symbooltje voor om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus bedoeld zijn.


18 september 2007

Het verhaal achter de blogs in de Marcom top 100

The Spotlight EffectSpotlight Effect (Ernst-Jan Pfauth en Peter Evers) heeft alle bloggers van de weblogs in de Marcom top 100 een e-mail gestuurd met het verzoek vier simpele vragen te beantwoorden. Hun doel was de Nederlandse blogosfeer een gezicht te geven.

En dat is ze zeer zeker gelukt. Ze hebben een geweldig artikel geschreven op basis van de antwoorden op deze vier vragen:
1. Wanneer ben je begonnen met bloggen?
2. Waarom ben je begonnen met bloggen?
3. Wat is je meest succesvolle bericht?
4. Op welk bericht ben je het meest trots?

Over WebDrain hebben ze het volgende geschreven:
97. Webdrain. Digitaal archief voor de blogger en zijn collega’s
Sinds juni 2004 blogt Arnoud op WebDrain. “Ik doe dit om voor mezelf en collega’s een digitaal archief aan te leggen van interessante webonderwerpen”, vertelt hij aan Spotlight Effect. Een post over de ruzie tussen affiliatemarketingpartijen Tradetracker en Daisycon leverde de meeste bezoekers op. Arnoud ontving van Tradetracker een persbericht over vermeende fraude bij Daisycon en schreef hier een kritisch artikel over: ‘Tradetracker gooit met modder‘. Zijn honger naar informatie speelt Arnoud soms parten. Niet dat hij de enige is die daar last van heeft, het is een bekend maatschappelijk probleem. Hij is dan ook het meest trots op een van zijn eerste persoonlijke stukjes over deze information overload. Webdrain is een weblog met een enorm archief en interessant voor eenieder die een bovenmatige interesse voor internet - in al haar diversiteit - heeft.
Ik kan hierop meteen iets toevoegen: Ik ben trots op het feit dat WebDrain wordt gezien als een weblog met een enorm archief en interessant voor eenieder die een bovenmatige interesse voor internet - in al haar diversiteit - heeft!
Ernst-Jan en Peter, het is leuk intiatief en mijn complimenten voor het geweldige artikel!

Het artikel met de achtergrondverhalen van de nrs. 100 t/m 75 van Marcom top 100-weblogs staat op Spotlighteffect.nl:
- Spotlight op de MarCom Top 100: nr. 100 t/m 75

De komende dagen zullen de achtergrondverhalen van nrs. 74 t/m 1 gepubliceerd worden, dus ga zeker bij ze kijken.


09 september 2007

Allowed sites-functionaliteit Google AdSense

Google AdSenseBinnen Google AdSense is er sinds kort een nieuwe functionaliteit; Allowed sites / Toegestane sites

Deze nieuwe optie is bedoeld om misbruik te voorkomen. Bij de Allowed sites / Toegestane sites kan je de websites opgeven waarop de advertentiecode geplaatst mag worden. Als je advertentiecode wordt gebruikt op andere websites dan je hier heb opgegeven (niet verplicht) dan worden de advertenties daar wel getoond maar niet meegerekend. Je ontvangt geen geld van eventuele kliks en de AdWords-adverteerder is ook geen geld kwijt.

"Allowed sites" is geïntroduceerd om misbruik van advertentiecode te voorkomen, maar er zijn wel wat kanttekeningen:
- Misbruik niet meer zichtbaar
Als een andere website je advertentiecode gebruikt, dan kom je hier niet achter omdat het niet meer in je rapportage zichtbaar is.
- Gemiste inkomsten
Bij lancering van een nieuwe website moet je niet vergeten het webadres toe te voegen, anders loop je inkomsten mis.

Waarom heeft Google AdSense niet gewoon een "Show where used" optie gemaakt? Dan kan je in één oogopslag zien waar je advertentiecode is geplaatst en of het wordt misbruikt.

(Wil je ook geld verdienen met je weblog en je maakt nog geen gebruik van Google AdSense, meld je dan aan via het grijs-groene bannertje in de rechterkolom...)


07 september 2007

Slechts 10 procent werknemers kan zonder computer

ComputerSlechts één op de tien werknemers heeft geen computer nodig om zijn werk te doen. De rest raakt in moeilijkheden als de apparatuur uitvalt, dit blijkt uit een steekproef van het onderzoeksbureau Trendbox.

Het werk kan volgens bijna zeven op de tien werknemers "absoluut niet" meer gedaan worden en volgens 21 procent zal het werk "veel moeilijker en trager" worden verricht.

De steekproef is gehouden onder vijfhonderd mensen met een betaalde baan. Degenen die zonder computer aan de slag kunnen, zijn vaak lager betaalden en lager opgeleiden.


04 september 2007

22 uur downtime in augustus

Oeps, deze website is 22 uur down geweest in augustus, dit blijkt uit een onderzoek naar bereikbaarheid van weblogs. Het onderzoek is uitgevoerd door Uptrends.com in opdracht van Marketingfacts.

Er waren in augustus wat problemen met hackers enz. waardoor de server af en toe (maar 22 uur ;-)) niet bereikbaar was. Excuses!!!


Terug in de Marcom top 100

MarCom top 100Omdat ze bij Marketingfacts een nieuwe wegingsfactor (Technorati Authority) hebben toegevoegd aan de Marcom top 100 ben ik weer terug in deze populaire hitlijst. Ik balanceer wel op het randje, want ik sta op nr. 97 maar dat is een stuk beter dan vorige maand.


03 september 2007

Nominatieronde 'The Best of Blogs' Awards (BOB's) gestart

The Best of Blog'sDe nominatieronde voor de Deutsche Welle International Weblog Awards ook wel bekend als 'The Best of Blogs' Awards (BOB's) is dit weekend gestart. De komende 4 weken kunnen internetters weer hun favoriete blogs aanmelden via de site.

De blogs kunnen meedingen naar prijzen in vijf categorieën: Beste Weblog (overall), Beste Corporate Blog, Beste Podcast, de Blogwurst Award (voor de meest merkwaardige, verrassende of vernieuwende blog) en de Reporters zonder Grenzen Award.
Daarnaast is er een award voor de beste weblog in één van de 10 talen; Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Farsi, Frans, Nederlands, Portugees, Russisch of Spaans.

Vorig jaar wonnen Bureau Belgrado (juryprijs) en Bieslog van programmamaker Wim de Bie (publieksprijs) in de Nederlandse Categorie van Blog Awards.

In de eerste fase van de wedstrijd kan het publiek zijn favoriete weblogs opgeven voor de wedstrijd via thebobs.com. Na 30 september zal een internationale vakjury de inzendingen onder de loep nemen en nomineert de jury kandidaten voor de prijzen.