WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 januari 2007

Niet stemmen!

Er bestaat een hele hele kleine kans dat WebDrain-bezoekers deze weblog een voorkeursstem gaan geven voor de MarCom Top 100, maar NIET DOEN!

Waarom niet? Heel simpel, deze weblog verdient het niet om in de top 50 van de MarCom top 100 te staan en als ik voorkeursstemmen krijg dan is de kans groot dat ik daar wel beland. Natuurlijk ben ik trots op de 23ste plaats van vorige maand, maar aan de andere kant vind ik het ook wel dat je dan vraagtekens mag zetten bij de kwaliteit van de Nederlandse blogosfeer. Natuurlijk heb ik soms interessante berichten, maar een top 50 positie???

Vorige maand was er één persoon die me een voorkeursstem had gegeven. Als deze persoon het voor januari weer heeft gedaan, dan heb ik in ieder geval twee stemmen. Een beetje dubbel, maar ik heb vorige week mezelf een voorkeursstem gegeven. Nergens staat dat dat niet mag en ik wilde wel eens testen of het geaccepteerd wordt. Misschien ga ik vanavond nog even mijn eigen voorkeursstem aan iemand anders geven...


13 januari 2007

Geld verdienen met je weblog

Geld verdienen met je weblog? Vergeet het maar, je kan beter gaan schoonmaken!
In mijn omgeving moet ik nogal eens uitleggen hoe ik inkomsten krijg uit m'n websites en bij sommige personen zie je dan de dollar-tekens in de ogen komen. Natuurlijk is het leuk om elke maand van Google een klein beetje geld op je rekening te krijgen, maar ze vergeten nog wel eens dat je er ook wat voor moet doen. En dat je je hostingkosten + domeinnaam moet betalen.

Als je een weblog start, dan zal je eerst heel veel tijd moeten investeren. Het begint al bij het opzetten van een blog: tool, design, structuur, onderwerp, statistieken, aanmelden bij directories etc. etc. Daarna zal je ook de zichtbaarheid en populariteit van je blog moeten verhogen; reageren op andere blogs, praten met mensen, enz.

En dan sla ik het belangrijkste ff over, de inhoud! Je zal in het huidige Web 666 (sorry, Web 2.0) tijdperk met miljoenen blogs toch echt wat zinnigs moeten melden, anders verdwijn je in het grote zwarte gat.

Uiteindelijk komt bloggen maar op één ding neer en ik denk dat velen het hiermee eens zijn: Passie
Je gaat alleen bloggen als je het onderwerp leuk vind en je blijft bloggen omdat je waardering krijgt.

Geld verdienen met je weblog
Met advertentie-netwerken zoals Google Adsense is het voor bloggers heel eenvoudig om geld te verdienen met je weblog. Je meld je aan, plaatst een scriptje op je pagina's en laat het geld maar binnenstromen.

Vergeet het maar, als je blogt om geld te verdienen, dan kan je beter een andere carriere-stap overwegen; ga 's avonds lekker schoonmaken!
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar reken maar eens uit hoeveel geld je moet verdienen om alleen al je geïnvesteerde tijd terug te krijgen. Een beetje weblogger spendeert al gauw een 5 uur (lage schatting) per week aan z'n blog. Dat is 20 uur per maand en met een lullig uurtariefje moet je blog dus al 200euro per maand opleveren.
Kortom, alleen passie mag een drijfveer zijn achter een blog.

1 + 1 = 2
Om geld te verdienen heb je bezoekers nodig en hopelijk zitten daar een paar bij die op een advertentie klikken. Even uitgaande van een klik-percentage van 3% en een gemiddelde advertentie-waarde van 20 cent heb je aardig wat bezoekers nodig.
200 euro / 20 cent = 1000 klikken
1000 klikken is 3%, dus ruim 33.000 bezoekers per maand.
Succes met opbouwen van zo'n publiek, dat gaat nooit lukken met 5 uur per week :-)
Of doe ik iets verkeerd???

(Wil je ook geld verdienen met je weblog en je maakt nog geen gebruik van Google AdSense, meld je dan aan via het grijs-groene bannertje in de rechterkolom...)


08 januari 2007

Tieners en social networks

Pew Internet heeft een onderzoek naar internetgedrag door tieners gepubliceerd. Het onderzoek ging vnl. over social networking.

De belangrijkste resultaten:
  • Meer dan de helft (55%) van alle online Amerikaanse jongeren in de leeftijd 12-17 jaar maakt gebruik van een online netwerk.
  • Het onderzoek wijst ook uit dat oudere tieners, in het bijzonder meisjes, eerder deze netwerken gebruiken.
  • Voor meisjes zijn de netwerken hoofdzakelijk een plaats om reeds bestaande vriendschappen te versterken; voor jongens bieden de netwerken ook mogelijkheden om te flirten en nieuwe vrienden te maken.
  • 55% van de online tieners heeft een persoonlijk profiel online aangemaakt
  • 66% van tieners die een profiel hebben aangemaakt, zeggen dat hun profiel niet zichtbaar voor alle Internet gebruikers is.
  • Oudere meisjes (15-17 jaar) zullen eerder een online profiel aanmaken en gebruiken;
  • 70% van oudere meisjes heeft een online sociaal netwerk gebruikt vergeleken met 54% van de oudere jongens en 70% van oudere meisjes hebben een online profiel aangemaakt, terwijl slechts 57% van oudere jongens dit hebben gedaan.
» Social Networking Websites and Teens: An Overview (pdf)

[met dank aan MF voor de vertaling :-)]


Gezondheidsblog: Gezonderworden.nl

Bijna twee jaar geleden ben ik begonnen met een gezondheidsblog, Gezonderworden.nl. Wat toen is begonnen als een test is inmiddels een "serieuze" blog geworden. Ik ben Gezonderworden.nl destijds onder andere gestart vanwege het glazen plafond met deze blog. In februari 2005 had ik gemiddeld zo'n 200 unieke bezoekers per dag en dat bleef stabiel. Ik had het gevoel als ik daar doorheen wilde breken, ik misschien één van de volgende acties moest ondernemen:

1. frequenter posten
2. gastbloggers
3. langere en diepgaande artikelen
4. focus op één onderwerp
etc. etc.

Ad 1. Frequenter posten was voor een deel geen optie want waar haal je de tijd vandaag en ik vond WebDrain al veels te veel een copy-paste weblog. En er zijn altijd andere weblogs veel sneller (en beter) zijn, bijv. Marketingfacts, Molblog en DutchCowboys.

Ad 2. Gastbloggers
No way, onafhankelijkheid is het sleutelwoord en ik wil niemand iets "schuldig" zijn. En ik wil de stekker eruit kunnen trekken wanneer ik dat wil, zonder te overleggen met anderen. Het is MIJN blog.

Ad 3. Langere en diepgaande artikelen
Ik ben geen schrijver, ik heb het geduld en de tijd er niet voor en mijn taalgebruik is niet geweldig. Natuurlijk, alles kan je leren, maar ik wil ook niet het achterste van m'n tong laten zien. Stel je namelijk voor dat iemand anders kritiek heeft...
Laat de mooie diepgaande artikelen maar lekker aan Frankwatching over.

Ad 4. Focus op één onderwerp
Rss, weblogs, intranet, zoekmachines, teveel keus uit leuke onderwerpen. De breedte bevalt me wel...

Gezondheidsblog
Toen kreeg ik het geweldige idee (ahum) om een andere weblog te starten over een "algemeen onderwerp". Er waren twee onderwerpen die als eerste in gedachten kwamen: auto's en gezondheid. Je moet mij niet vragen wat er onder een motorkap zit en gelukkig waren er toen al veel weblogs op het gebied van auto's, dus die viel al snel af.

Gezondheid
Leuk onderwerp, genoeg over te vinden, leerzaam en in 2005 waren er niet veel weblogs op dat gebied. Het grote voorbeeld op gezondheidsgebied was Medicalfacts.nl, maar die richt zich voornamelijk op de medisch specialist en ik wilde me richten op de normale gebruiker.

Test
Gezonderworden.nl is o.a. gestart als test op met name twee gebieden:
1. Statistieken
Hoe snel bouw je een publiek op met algemene content
2. Google AdSense advertenties
Sluiten de Adsense-advertenties beter aan bij de content en is het echt zo dat de gemiddelde gebruiker meer op advertenties klikt?

Een vliegende start
De gezondheidsblog kende een vliegende start. Binnen enkele maanden had ik meer bezoekers dan WebDrain en de advertentie-inkomsten waren ook hoger en er was een betere klik-ratio. Zo'n vliegende start zorgt ervoor dat ik m'n spaarzame tijd wat meer in Gezonderworden.nl ben gaan steken en minder in deze blog.

Hoogtepunten
In de twee jaar zijn er genoeg hoogtepunten geweest. Dit zijn er een paar:
1. Het persbureau Edelman vroeg of ik een persbericht kon plaatsen en daarna de statistieken kon terugkoppelen. Ze plaatste me toen in het rijtje van nu.nl, zibb.nl en planet. Daarna natuurlijk niets meer van gehoord :-)
2. KASSA nam eind 2006 telefonisch contact op over de Genotrim DNA-pil van Salugen. Natuurlijk dacht ik eerst dat ik wat fout had gedaan, maar gelukkig was diy niet het geval. Ze waren op zoek naar gebruikers van de DNA-pil en benieuwd of ik ze in contact kon brengen.

Dieptepunten
En natuurlijk zijn er ook genoeg dieptepunten...
1. Een arts attendeerde mij op het feit dat ik directe reclame maakte voor het receptgeneesmiddel Acomplia en verzocht mij deze reclame meteen te verwijderen, anders zou hij me aangeven bij de ReclameCodeCommissie. Als nietsvermoedende marketeer ben ik het gaan uitzoeken en hij bleek gelijk te hebben. Snel de reclame verwijderd en excuses aangeboden...
2. Ruzie met Google
Soms verdwijn je zomaar uit Google...

Concurrentie
In twee jaar is de "concurrentie" behoorlijk toegenomen, weblogs over gezondheid schieten als paddestoelen uit de grond. Het valt me op dat er weinig echt persoonlijke blogs tussenzitten en dat het vooral een copy-paste-cultuur is. Natuurlijk doe ik daar zelf ook aan mee, maar het irriteert me dat ze nog nooit van deeplinken hebben gehoord. Ik vind zelf dat je bij copy-paste altijd aan bronvermelding moet doen, maar ook aan deeplinken.

Nu ik aan het eind van dit bericht ben gekomen weet ik eigenlijk niet meer waarom ik 'm was begonnen. Dat is ook de reden dat ik nooit lange artikelen schrijf, mijn hersenen denken aan teveel dingen tegelijkertijd en structuur is dan ver te zoeken :-).
Ach, na al die copy-paste-berichten op deze blog mag er best wel eens een persoonlijke noot tussen zitten...

Gerelateerd nieuws:
- Weblogs en gezondheid


02 januari 2007

PageRank bekijken

Er zijn heel veel websites waarop je kan zien wat de PageRank van je website is, maar de volgende Live PageRank checker kijkt in alle datacentra van Google en geeft ook nog een een gemiddelde. (gevonden bij Chapter42)

Zo als je kan zien schommelt de PageRank van WebDrain tussen de 5 en de 6 (vandaar ook het "foutje" in de MarCom top 100) en heb ik een gemiddelde van 5.2.
Misschien een idee om het gemiddelde voor de MarCom top 100 te gebruiken?


MarCom Top 100 Superstip!!

Als superstip het nieuwe jaar in, want WebDrain is 23 plaatsen gestegen in de MarCom top 100. Ik sta nu op de 23ste plek ipv 46ste.

Maar helaas hebben ze een klein foutje gemaakt. Ik heb geen PR 6 meer, ik zit al een aantal maanden op 5. Waarschijnlijk hebben ze in een verkeerd Google/datacenter gekeken, gelukkig net degene die 6 aangeeft...