WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

30 december 2007

47 miljoen bloggers in China

In China zijn er 47 miljoen bloggers en in meer dan de helft (57 procent) van de gevallen gaat het om een blog van een vrouw. Dat stond gisteren te lezen in diverse Chinese media.

Het internetgebruik is de laatste jaren enorm gegroeid in het communistische land. Volgens de autoriteiten kent China 180 miljoen internetgebruikers. Meer dan 20 miljoen Chinezen onder de achttien jaar maken gebruik van internet. Eerder dit jaar maakte het land bekend dat 13 procent van de jongeren verslaafd is aan internet.


28 december 2007

Bloggen voor het goede doel

Het nieuwe jaar is in zicht en het is tijd voor goede voornemens. Ik heb besloten in 2008 te gaan "bloggen voor het goede doel". De inkomsten van deze blog gaan naar 12 verschillende goede doelen. Elke maand een nieuw goed doel.

Met deze blog heb ik het afgelopen jaar gemiddeld zo'n 10-15 dollar per maand "verdiend". Geen spectaculaire bedragen, maar toch...

De inkomsten van januari 2008 gaan naar KiKa die als doel heeft om fondsen te werven voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker.

Weet jij nog een goed doel? Gooi het in de reacties.


Prive-internetten onder werktijd neemt toe

Het afgelopen jaar is het privé-gerelateerd mailen, surfen en bellen onder werktijd enorm toegenomen. Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een onderzoek onder directeuren, managers en anderen uit het bedrijfsleven en van de overheid.

Dit jaar werd 4,9 uur per week besteed aan dit "oneigenlijke" gebruik van bedrijfsmiddelen, vorig jaar was dit nog 3,9 uur. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd is het afgelopen jaar gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur.

Het zijn vooral vrouwen en werknemers beneden de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk. Jonge medewerkers besteden tijdens hun werk drie keer zo veel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privédoeleinden als hun oudere collega's.


19 december 2007

Google is website van het jaar 2007

Website van het jaarGisteravond is bekend geworden dat zoekmachine Google de verkiezing "Website van het Jaar" heeft gewonnen. Vorig jaar was Zylom nog de beste site. Naast de eerste prijs in de algemene categorie sleepte Google ook de prijs voor de beste portal in de wacht.

Winnaars per categorie
Auto en verkeer: anwb.nl
E-commerce en veilingsites: marktplaats.nl
Entertainment en lifestyle: uitzendinggemist.nl
Financiele producten en diensten: rabobank.nl
Sport en spel: zylom.com
Fast Moving Consumer Goods/Retail: ah.nl
Reizen en recreatie: weekendjeweg.nl
Huis & tuin: ikea.nl
Blogs en Communities: hyves.nl
ISP's en Portals: google.nl
Internet en Telecom: detelefoongids.nl
Nieuws en informatie: buienradar.nl
Onderwijs, overheid en non-profit: belastingdienst.nl
Gezondheid: gezondheidsplein.nl


Goeiemoogle je website!

GoeiemoogleDe Inktvip-reclame van KPN is een ware hype en dit levert veel leuke variaties op. Ik heb er de laatste tijd genoeg voorbij zien komen, maar Goeiemoogle is zeer zeker het vermelden waard.

Op Goeiemoogle.nl kun je een website-adres intypen en die website wordt dan getoond met schrijffouten als in de Goeiemoggel-commercial.

Kijk maar eens naar de Goeiemoogle-varianten van:
- WebDrain
- Telegraaf
- Marketingfacts
- Nu.nl


16 december 2007

Blogger past reactiemogelijkheid aan

Blogger - IdentityBlogger heeft wederom de reactiemogelijkheden aangepast. Nadat ze ruim een maandje geleden e-mailsignalering introduceerden is het nu de beurt aan het reageren met een "ID" van andere blogsystemen.

Nu hoef je dus niet meer anoniem te reageren als je geen Google Account hebt, maar kan je gewoon gebruikmaken van je TypeKey, Wordpress of ander Open ID.


11 december 2007

Merendeel chattende jongeren is chat-verslaafd

Meer dan de helft van de chattende jongeren kan zich geen leven voorstellen zonder Live Messenger. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft onder 2800 gebruikers van Live Messenger, aldus Nu.nl.

In Nederland worden maandelijks 2,5 miljard gesprekken gevoerd via Windows Live Messenger. De zes miljoen geregistreerde gebruikers hebben gemiddeld 83 contacten in hun lijst en jongeren chatten gemiddeld zo'n zes uur per week.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de computer voor jongeren het belangrijkste apparaat is in hun leven, twee keer zo belangrijk als de telefoon en zelfs vijf keer zo belangrijk als de televisie. Iets minder dan 70 procent van de ondervraagden beschouwt het internet als belangrijkste bron voor nieuws, roddels en vermaak.


Verkeerde foto bij Telegraaf-artikel

Altijd handig als bekenden je attenderen op grappige zaken. De Telegraaf had gisteren een nieuwsbericht over de slechte sex-prestaties van de Nederlandse man en de redactie heeft het bericht opgeleukt met een fotootje van...... Dries Roelvink!

1. Bewuste actie van een vrouwelijk redactie-medewerker die meer weet?
2. Verzoek van Dries zelf, want media aandacht is altijd goed?
3. Of toch gewoon een foutje?

Telegraaf - Dries Roevink


06 december 2007

Google op 1e plaats in top 20 best bezocht websites 2007

Online onderzoeksbureau Multiscope heeft voor de achtste keer een ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. De lijst is samengesteld op basis van Visiscan, het online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites.

De Toppers
Google.nl, Startpagina.nl en Marktplaats.nl vormen evenals vorig jaar de top 3 van best bezochte websites. Binnen de top 3 zijn van Google.nl en Marktplaats.nl de bezoekersaantallen ook daadwerkelijk gestegen. Google.nl weet dit jaar door te groeien naar ongeveer 11 miljoen bezoekers per maand en vergroot daarmee het gat met Startpagina.nl (7 miljoen bezoekers).

Social Media websites zoals nl.wikipedia.org, Hyves.nl en Web-log.nl zijn duidelijk aan de winnende hand. Zij weten na hun aanvankelijke opmars in 2006 nu definitief door te groeien naar een stevige positie in de top 20.

Daarnaast zijn Zylomgames.com (+29), Neck.nl (+20), Kpn.com (+13), 9292ov.nl (+12) en Nu.nl (+3) duidelijke groeiers binnen de top 20. Vier websites binnen de ranglijst zijn eigendom van Microsoft1. Samen scoren deze websites niet hoger dan de vierde positie die nu al wordt bezet door Live.com.

Top 20 best bezocht websites 2007

De verliezers
Ebay.nl (39), Speurders.nl (33), Routenet.nl (31), Wehkamp.nl (29), Ns.nl (26), Telegraaf.nl (23), Rabobank.nl (22) en Anwb.nl (21) weten hun top 20 positie van vorig jaar niet te continueren. Daarnaast dalen ook Telefoongids.nl, Nl.bol.com en Rtl.nl binnen de ranglijst van 2007. Zonder uitzondering bevinden zij zich in een zeer competitief segment, waar in veel gevallen de marktleider sterker is geworden of andere opkomende spelers hun positie onder druk zetten.

De belangrijkste trends
De opkomst van Social Media websites is de belangrijkste trend van 2007. Naast Nl.wikipedia.org, Hyves.nl en Web-log.nl maken inmiddels ook miljoenen Nederlanders maandelijks gebruik van de internationale (of lokale) websites van Youtube.com, Video.google.com, Digg.com, Flickr.com of Linkedin.com.

Daarnaast wordt dit jaar duidelijk dat internetgebruikers steeds vaker kiezen voor de marktleider in een specifiek segment. Deze marktleiders weten daardoor een gat te slaan met de nummers 2 en 3 binnen een segment. Zo is Google.nl nagenoeg alleenheerser in het zoeksegment, loopt Marktplaats.nl binnen de handelsplaatsen uit op Speurders.nl en Ebay.nl en vergroot Nu.nl haar voorsprong binnen de nieuwssites ten opzichte van Telegraaf.nl. Ook de groei van 9292ov.nl, Kpn.com, Planet.nl, Postbank.nl en Zylomgames.com kan vanuit deze trend worden verklaard.

Een segment waarin de concurrentiestrijd nog wel volop woedt is e-commerce. In dit segment dalen Nl.bol.com en Wehkamp.nl, maar weten Neck.nl en Otto.nl juist te groeien.

De ranglijst kent dit jaar opvallend veel nieuwkomers. Telde de ranglijst vorig jaar slechts 4 nieuwkomers, nu weten maar liefst 8 nieuwkomers door te dringen in de top 20. Het jaar 2007 lijkt opnieuw beweging in het internet landschap teweeggebracht te hebben.

Methodiek en verantwoording
De dit jaar gepresenteerde ranglijst is wederom gebaseerd op 12 verschillende maandranglijsten voor 'grouped sites2 '. De methodiek is daarmee exact gelijk aan die van 2006. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de 'top 20 sites van 2007' te bepalen.

Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden december 2006 t/m november 2007 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 12 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen.

Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt, bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers.
[Persbericht Multiscope]


Here comes another bubble...

No comment...


[Created by The Richter Scales, via Netters.nl]


05 december 2007

De oplossing voor paid links?

De afgelopen weken was er veel ophef over paid links. Google heeft veel websites gestraft en gaat steeds harder optreden. Op SEO Blackhat staat een humoristische oplossing om de Webmaster Guidelines van Google te omzeilen:
Koop geen linkjes, koop gewoon de hele website! :-)
Leuke oplossing, maar waarschijnlijk wel een beetje duur...

» Don’t Buy Links - Buy the Whole Site


Numero 118

Marcom top 100Het nieuwe Marcom top 100 lijstje is weer gepubliceerd en helaas (?) ben ik weer 5 plaatsen gezakt. Ik sta nu op de 118de plaats.