WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

30 augustus 2005

FeedBurner krijgt nieuwe user interface

FeedBurnerOver een paar dagen krijgt FeedBurner een nieuwe user interface en ze hebben alvast een paar screenshots online gezet.

Nieuwe user interface
- My Feeds
- Feed statistics
- Feed details

Ik vind de nieuwe look & feel zeker een verbetering. ter vergelijking de huidige user interface.

Huidige user interface
- My Feeds (was eerst My Stats)
- Feed statistics
- Feed details

» New Look


Hoeveel spam-blogs zijn er?

Iedereen weet inmiddels dat er veel spam-blogs zijn en helemaal bij de gratis service Blogger. Google Blogoscoped heeft uit nieuwsgierigheid een test gedaan onder 50 weblogs op het blogspot-domein. Uit deze test kwamen 30 spam-blogs naarvoren en dit zou inhouden dat er 60% spam-blogs zijn. Natuurlijk is deze test geenzins officieel en statistisch verantwoord en dit blijkt ook wel uit de tweede test. In de tweede test heeft hij nog eens 100 weblogs bekeken en het uiteindelijke percentage over 150 weblogs kwam op 42%.

42% is nog steeds een hoog percentage en volgens mij wordt het tijd dat Blogger (Google) actie gaat ondernemen tegen dit soort weblogs. Laat gewoon één persoon een dagje surfen en zet alle vermeende spam-blogs op "hold". Maar ja, ws. makkelijker gezegd dan gedaan....

» Blogspot: More Spam Than Anything Else


Miljoen Nederlandse Spaces

MSN SpacesVandaag verwelkomt MSN de 1 miljoenste gebruiker van MSN Spaces. Met MSN Spaces kan je eenvoudig een persoonlijke website (weblog en foto's) maken.
Sinds de lancering in december 2004 zijn er wereldwijd al zo'n 20 miljoen MSN Spaces aangemaakt.

» MSN Spaces

Gerelateerd
10 miljoen Spaces
4,5 miljoen Spaces
1,5 miljoen Spaces
Goede review PC Magazine voor MSN Spaces


MSN: Veilig surfen zonder ???

Vorige week is het nieuwe MSN Portal gelanceerd. Vandaag zag ik voor het eerst de "promo-tag" (linksboven). Bij elke verversing wordt er een nieuwe tekst weergegeven en blijkbaar kan je met MSN veilig surfen zonder "verbrandingen/crematies":

MSN promo-tag

Tsja, een typo kan aardig wat verschil uitmaken...
Trouwens, lekker handig dat er nergens op de website een contact-adres staat...

» MSN


29 augustus 2005

PDF-documenten openen in een nieuw venster

De vandaag verschenen Alertbox van Jakob Nielsen gaat over het openen van word-, excel-, powerpoint- en pdf-documenten. Ik kan me haast niet voorstellen dat "webmasters" niet op de hoogte zijn, maar voor de zekerheid:
1. Open pdf-, excel- etc. documenten altijd in een nieuw venster!
2. Geef aan dat er een nieuw venster wordt geopend

Met de eerste richtlijn ben ik het helemaal eens, maar ik zou 'm graag aangevuld zien met de bestandsgrootte. Je hebt nog wel eens personen die naar een 10+ MB bestand linken. De tweede richtlijn heb ik persoonlijk weinig last van, ik vind dat ik er standaard vanuit moet kunnen gaan dat er een nieuw venster wordt geopend.

De derde richtlijn: "Remove the browser chrome (such as the Back button) from the new window." begrijp ik niet helemaal. Volgens mij verschijnt er geen browservenster meer als je bijv. de pdf in een nieuw venster opent. Als de "knoppenbalken" wel verschijnen, dan ben ik benieuwd naar hoe je dat dan voor elkaar krijgt.

Jakob Nielsen's Alertbox, August 29, 2005


Deutsche Welle International Weblog Awards 2005

Deutsche Welle International Weblog Awards 2005Op 1 september gaat de Deutsche Welle International Weblog Awards weer van start. Tot eind september kan er worden gestemd in 13 categoriën.

De awards, ook wel bekend als The Best Of Blog (The BOB's), wordt voor de tweede keer gehouden. Vorig jaar won een Chinese weblog de award voor beste blog.

» Deutsche Welle International Weblog Awards 2005


Javascript-error

Sinds gisteren heb ik (jullie ;-)) last van een javascript-error op m'n weblog en ik kan niet vinden waar die vandaan komt. Leuk, knutselen aan je weblog, maar dan moet je er wel verstand van hebben... :-)

De javascript-error verschijnt alleen in IE en niet in Firefox en heeft ws. te maken met m'n AdSense-code. En de error verschijnt weer alleen op de startpagina en de archief-pagina van augustus (voor zover ik weet).
Excuses voor de irritante error, ik hoop dat ik dit probleempje zsm kan herstellen.

Update
Het ligt zeker aan de AdSense-code want als ik deze verwijder, dan ben ik van de javascript-error af. Wat ik dan nog steeds niet snap is waarom de error alleen op de startpagina en op het augustus-archief verschijnt en niet bij de berichten zelf. Ik roep overal ong. dezelfde js-file aan.

Update 2
Wraaaghhh!!! Ik kan het niet vinden en heb geen zin meer om te zoeken, wie-o-wie weet de oplossing....

Update 3
Probleem gevonden, het ligt aan het grote blok AdSense-advertenties rechtsonderin (hoop ik). Nu nog uitzoeken wat de fout is...

Update 4
Probleem opgelost?!? Om eerlijk te zijn, ik heb geen idee... Die k****-error verschijnt de ene keer wel en dan weer niet. Aangezien de error alleen in IE verschijnt wil ik deze personen oproepen om heel snel over te stappen op Firefox, dit is toch een betere browser!!!


28 augustus 2005

Knutselen aan je weblog

Het is zondagmiddag en tijd om weer eens te knutselen aan m'n weblog. Aangezien ik me al tijden irriteer aan het ontbreken van een aantal functionaliteiten in Blogger, ben ik nu maar eens op zoek gegaan of deze functionaliteiten er echt niet zijn.
Ik mis vooral de volgende twee mogelijkheden:
1. automatisch pingen van meedere rss-zoekmachines
2. recente reacties in de rechterkolom

En in mindere mate mis ik:
3. tags
4. categoriën
5. trackback

5. Trackback
Natuurlijk is het netjes om iemand te laten weten dat je over een bericht schrijft, maar wat is nu echt de toegevoegde waarde? Ik krijg vaak het gevoel dat het wordt misbruikt om je eigen weblog in het zonnetje te zetten. Als je nl. niet hebt toe te voegen aan het originele bericht, laat die trackback dan lekker achterwege.

4. Categoriën
Handig middel om op een later tijdstip de berichten gerubriceerd terug te vinden, maar wordt het werkelijk gebruikt door bezoekers? En die RSS-feed op één categorie? Volgens mij abonneert niemand zich op maar één categorie, altijd op de gehele feed.

3. Tags
Het nieuwe fenomeen... Ik gebruik het niet en ben nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde.
Ik ben bezig met een test van Tagcloud. Als Tagcloud naar tevredenheid werkt, dan zal ik deze toevoegen in de rechterkolom.
Een andere optie is delicious, deze schijn je ook in een Blogger-template te kunnen verwerken.

2. Recente reacties in de rechterkolom
Met je weblog wil je toch een bepaalde mate van interactiviteit bereiken. Als dit niet zichtbaar is en reacties zitten verborgen bij berichten, dan is dit een gemiste kans. Recente reacties moeten in de rechterkolom zichtbaar zijn.

In Pivot, Wordpress etc. is het een standaardfunctionaliteit, maar helaas in Blogger is dit niet het geval. Voor de zekerheid toch wat speurwerk in de Help van Blogger gedaan en blijkbaar is het mogelijk. Niet helemaal zoals ik het zo willen, maar op dit moment is "iets" beter dan niets. Op de startpagina staan nu in de rechterkolom de laatste reacties, maar deze verschijnen niet op de berichtenpagina zelf of in het archief. Dit omdat Blogger alleen de reacties van de startpagina kan tonen. Het nadeel van deze constructie is dat ls er te weinig reacties zijn het blok "Reacties" leeg blijft. Als dit zo is, dan verwijder ik het weer.

1. Ping
Het zou een handeling schelen als er direct na het publiceren van een bericht een ping wordt gegeven aan de rss-zoekmachines. Helaas heeft Blogger hier geen oplossing voor, dus moet ik het maar doen met mijn (nieuwe) favoriet Pingoat.

Voorlopig blijf ik trouw aan Blogger en stap ik niet over op een Pivot, Wordpress of andere tool. Als ik eerlijk ben denk ik zelfs dat ik nooit zal overstappen. Buiten dat ik weinig zin heb om een nieuwe tool te leren kennen en daarna m'n hele weblog om te zetten, levert me het ook niets op. Als ik door de andere tool opeens geld kan verdienen met deze weblog, dan wordt het (misschien) een ander verhaal :-).


27 augustus 2005

Weblogs Inc. betaalt 500 dollar per maand aan bloggers

Weblogs Inc.Weblogs Inc. betaalt rond 500 dollar per maand aan bloggers. Je moet 125 berichten per maand schrijven, de berichten in de gaten houden, meedoen in discussies en vervelende reacties verwijderen. Natuurlijk moet je inhoudelijk goed op de hoogte zijn van je onderwerp en kunnen schrijven.

Als je minder dan 125 berichten plaatst, dan wordt de maandelijkse uitbetaling gekort met 4 dollar per bericht. Naast deze vervelende voorwaarde ben je waarschijnlijk geen eigenaar meer van de inhoud en heb je te maken met een concurrentiebeding.

Er zijn maar zeer weinig bloggers die 500 dollar per maand verdienen met hun weblog. Het voordeel van werken voor Weblogs Inc. is dat je direct profiteert van de bekendheid van het merk en het netwerk, je hebt meteen een bepaald lezersvolume en community. Daarnaast is er de "geld-garantie", het geld wordt vooraf uitbetaald en je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke advertentie-inkomsten. Andere webloggers doen jaren over het opbouwen van een lezersgroep/community en mogen blij zijn als een een paar dollar per maand aan advertentie-inkomsten binnenkrijgen.

Meer informatie
» Weblogs Inc., pay rates revealed by disgruntled potential recruit
» Weblogs Inc Pays $4 per Post to Bloggers


26 augustus 2005

Groei internetverkeer neemt af

Groei internetverkeerDe groei van het internetverkeer neemt af. In het eerste half jaar van 2005 is het verkeer "maar" met 49% toegenomen, terwijl de stijging in de eerste helft van 2004 nog 103% was. De regio's Azië en Latijns Amerika zijn vergeleken met vorig jaar sterk in de groei afgenomen, desondanks is het internetverkeer in beide regio's met 64 en 70% gestegen.

» Telegeography: Internet Traffic Growth Slows by Half in 2005


Blogs: The new magic formula for corporate communications?

Hans Mestrum heeft een artikel over een rapport van de Deutsche Bank Research over de potentie van weblogs: Blogs: The new magic formula for corporate communications?

Het rapport behandelt de opkomst en groei van blogs, de status in Duitsland (zo'n 60.000 blogs), bespreekt de strategische kwesties zoals monitoring, policies en corporate blogs. Daarbij komt ook aan bod of corporate blogs geschikt zijn voor externe communicatie. Immers, een blog moet passen bij de cultuur van het bedrijf, de verwachtingen en resultaten moeten van tevoren afgesproken zijn, er moet duidelijkheid zijn over het format waarin geblogd wordt en juridische consequenties moeten worden gewogen, vooral bij beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast moet er voldoende stof tot bloggen zijn en is het linken naar andere sites niet altijd in het voordeel van het bedrijf vanwege een andere profilering. Tot slot wordt er op gehamerd dat er blogging policies komen.
Op Hans on Experience staat meer informatie en daar kan je ook het rapport downloaden.


Genomineerden Nationale E-mail Marketing & E-mail Publishing Awards

Nationale E-mail Marketing & E-mail Publishing AwardsGisteren zijn de genomineerden voor de Nationale E-mail Marketing & E-mail Publishing Awards bekend gemaakt.

De genomineerden in de categorie E-mail Marketing zijn:
- M-one/Kimberly Clark: Page puppy case
- Wegener DM/Fitness First: Wervingscase Fitness First
- Acxiom/Koninklijke Landmacht: Wervingscase nieuwe mensen

In de categorie E-mail Publishing zijn genomineerd:
- Rapidsugar/Telegraaf: Speurders.nl Case
- Veritate/REED Business Information: NT email Nieuwsbrief

De prijzen voor de beste e-mailcampagnes van Nederland worden uitgereikt tijdens de De Vierde Nationale E-mail Marketing Conferentie, die op 7 september 2005 plaatsvindt in de Meervaart te Amsterdam.

Ik ben zeer benieuwd of op 7 september de winnaars ook via internet bekend worden, vorig jaar was dit niet het geval. Vorig jaar won Conimex de Nationale E-mail Publishing Award.

» Nationale E-mail Marketing & E-mail Publishing Awards


25 augustus 2005

Samenwerking Technorati en Newsweek

NewsweekNewsweek en Technorati zijn een samenwerking aangegaan waarbij Technorati een "Blog Roundup" levert met de Newsweek-artikelen die de afgelopen 7 dagen het meest besproken zijn in de blogosfeer. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de blogosfeer en de mainstream media!

» Technorati and Newsweek


RSS-feed voor poker-toernooien

PokerkaartenDit vind ik nu een leuke toepassing van RSS. Helaas kan ik niet pokeren, maar er is een RSS-feed om op de hoogte te blijven van de laatste 20 poker-tournooien.

» Poker Tournaments - RSS


Bol.com gaat door met korting op studieboeken

Bol.comBol.com mag van het Commissariaat van de Media doorgaan met het geven van korting aan studenten want de reductie op Nederlandstalige studieboeken die bol.com studenten biedt, voldoet aan alle wettelijke voorwaarden. Bol.com gaat door met het geven van de maximaal toegestane korting op studieboeken van 5 procent. Engelstalige studieboeken kosten tot 20 procent minder dan de adviesprijs. Aanvullend heeft de winkel ook de prijs van 4000 schoolboeken verlaagd voor het voortgezet onderwijs.

Bol.com verlaagt ook de prijzen van schoolboeken en geeft nu ook op 4000 boeken voor het voortgezet onderwijs kortingen van 5 procent "De kwestie van de onnodig hoge kosten voor studie- en schoolboeken leeft in Nederland.


24 augustus 2005

MSN portal vernieuwd

Vernieuwde MSN PortalMSN heeft een geheel vernieuwde Portal, waarbij zowel de vormgeving als de content een behoorlijke gedaanteverandering hebben ondergaan. MSN beoogt met de nieuwe Portal meer overzicht en rust te creëren en snel en eenvoudig te traceren informatie aan te bieden.

Een andere belangrijke verandering is dat de kanalen aan de rechterkant van de pagina zullen worden vervangen door zes Magazines (Nieuws, Entertainment, Geld & Ondernemen, Lifestyle, Computer & Technologie en Auto) die weer bestaan uit verschillende subpagina's. Hiermee wordt een betere leesbaarheid van de pagina bereikt.

De genoemde veranderingen zijn doorgevoerd na een eyetrackonderzoek en een gebruikers-onderzoek in opdracht van MSN. Gebruikers hebben een voorkeur voor rustige, overzichtelijke pagina's met een heldere opbouw en met een makkelijke vindbaarheid van informatie. De huidige site voldeed nog wel, maar was toe aan een verjongingskuur.

» MSN


Google Talk niet te vinden in Google

Google TalkAls je op Google Talk zoekt in Google, dan vind je alleen maar berichten over de lancering, maar niet Google Talk zelf. Foutje van Google?

En wie zal de eerste zijn die AdWords inzet op het woord Google Talk?

Update 25-08
De website van Google Talk staat nu bovenaan bij de zoekresultaten.


Google Talk

Google TalkGoogle heeft Google Talk gelanceerd. Met Google Talk gaan ze de concurrentie aan met MSN Messenger, ICQ en Skype.
They say talk is cheap. Google thinks it should be free. Google Talk enables you to call or send instant messages to your friends for free–anytime, anywhere in the world. Google Talk offers you:
Choice: Get in touch how and when you want to–over email, IM or a call
Quality: Talk through your computer but hear your friends as if they were in the same room
Convenience: Your Gmail contacts are pre-loaded into Google Talk so inviting or talking to your friends is just a click away
Met een Gmail-account kan je direct gebruik maken van Google Talk. (Heb je geen Gmail-account, dan kan ik je een uitnodiging sturen) Op dit moment is de applicatie alleen beschikbaar voor Windows.

» Google Talk


23 augustus 2005

92 procent bekend met RSS

200 personen (journalisten, analysten en bloggers) hebben deelgenomen aan een onderzoek van Nooked.

92% van de deelnemers is bekend met RSS en 87% gebruikt een RSS-reader of nieuwswebsite om op de hoogte te blijven. Bloglines is de populairste reader onder de gebruikers.

RSS Reader Usage

Nooked heeft ook onderzocht op hoeveel RSS-feeds de deelnemers geabonneerd zijn. 40% zit tussen de 20-50 RSS-feeds en 15% is geabonneerd op meer dan 200 RSS-feeds.

Feed Consumption

» Nooked - Influencer survey

[Hans on Experience]

Gerelateerd
- 11% bloglezers gebruikt RSS
- Inzicht in RSS-gebruik Amerikanen
- Pheedo geeft inzicht in RSS-statistieken


Nieuwe marktonderzoekmethode via weblogs

BlogresearchRM Interactive, Upstream en Blogo.nl hebben onder de naam Blogresearch een nieuwe marktonderzoekmethode via weblogs gelanceerd. Blogresearch is het eerste initiatief in Nederland dat bij haar onderzoeksmethode primair gebruikt maakt van weblogs.

Weblogs zijn een afspiegeling van de veranderende maatschappij. De Nederlander wordt mondiger, eist transparantie, wil dat er geluisterd wordt naar hem of haar en vindt dat bedrijven en instellingen zich kwetsbaarder moeten opstellen. Al deze ontwikkelingen sluiten perfect aan bij de eigenschappen van weblogs. Weblogs vormen daarom een uitstekende informatiebron, over de veranderende consument.

Marco, Stephan en Evert, succes met dit initiatief!

» Blogresearch


Clickz weblog

Clickz News BlogClickz heeft een weblog gelanceerd: Clickz News Blog

One of the primary reasons for the ClickZ News Blog is scale. There's an absolute glut of interactive marketing and advertising news these days. Our editors simply can't cover everything in depth. We're making harder and harder calls about what we do cover.

The blog is a place where a well-informed, connected, and seasoned group of editors can provide glimpses into the stories we can't fit into our News section, but which shouldn't go unmentioned, either.

The blog is also a place where we hope to have a dialogue with our readers on a number of levels. We publish reader feedback, of course, and we'll continue to do so. Comments on blog posts will be more immediate (we had to start human-editing feedback a few years ago due to spam).
» Clickz News Blog


22 augustus 2005

Informatie-overload en intranet

Paul Chin heeft een zeer aansprekend artikel geschreven over informatie-overload en intranet. Staat er teveel informatie op het intranet, zijn we de grens gepasseerd waar de productiviteit is omgeslagen in inefficiëntie? Bekijk het van de andere kant, het gaat niet om de gigantische hoeveelheid data, het gaat om hoe je als persoon met die data omgaat.

Een aantal van zijn tips zijn:
 • Don't be obsessive about your intranet content — it's not going anywhere. Unless you're looking for something specific, there's no need to constantly check the system.
 • Try to designate a specific time during the day in which to surf the intranet (i.e., content discovery) or to catch-up on newsletters and RSS feeds.
 • Stay focused. If you accessed the system for a specific purpose, stick to it. It's all too easy to get sidetracked in content heavy intranets.
 • If you find content of interest that doesn't apply to your immediate needs, make note of it and return to it later.
 • If you haven't read something you saved or filed away within a week, you're not likely to read it at all so delete it.
 • Don't sign up for content delivery just because it's there. Try to be more selective in the amount and type of content that's delivered to avoid a flood of information.
 • Organize your content. If you're collecting content to be digested later, don't dump everything into one place; instead, categorize your research material to avoid clutter.
 • Content owners need to be mindful of what types of information they post on their intranet to ensure that irrelevant material doesn't detract from, and clutter up, more important content.
 • Hij sluit af met een mooie gedachtengang:
  An intranet can hold as much content as server disk space affords. When you run out of space, you can always add more. But as human beings we don't have the same luxury. With all the information and work we already have to deal with on a daily basis, you don't want your intranet content to cause a meltdown.

  Don't curse an intranet for having an abundance of information. As a CMS, that's the system's job: To manage information. But you have your part in this too. Content is placed into an intranet to suit as wide an audience as possible — it's up to you to decide what's applicable to you and not to feel the need to become a sponge. If you do, you're going to end up changing the "M" in CMS from "management" to "migraine."
  » Dealing with Information Overload

  Gerelateerd
  Help! Ik word gek van alle informatie!


  20 augustus 2005

  PageRank Checker

  Je kan de PageRank van je webpagina's zichtbaar maken voor de bezoekers van je website. Natuurlijk zien bezoekers die bijv. een Google Toolbar hebben geïnstalleerd dit al, maar dit is toch net iets leuker. Als je een stukje code van de Google PageRank Checker op je website plaats, dan verschijnt er een gif-afbeelding met daarin je PageRank:

  Page Rank Checker


  » Google PageRank Checker


  18 augustus 2005

  Leesbaarheid van een website / weblog

  Veel internetters scannen teksten ipv ze volledig te lezen, maar 16% (toch nog veel) leest een tekst woord voor woord. Je moet hiermee dus rekening houden en daarom een aantal tips:

  Maak gebruik van:
  - bullets / opsommingstekens
  - dikgedrukt, schuin en HOOFDLETTERS om woorden te benadrukken (maar niet teveel!)
  - kopjes en tussenkopjes
  - afbeeldingen (functionele) om de tekst "op te leuken"
  - witruimte, teveel tekst maakt een website slecht scanbaar. Witruimte geeft rust :-)

  » Writing Blog Content - Make it Scannable


  Inside AdSense weblog

  Google AdSenseHet Google AdSense-team heeft een weblog gelanceerd: Inside AdSense
  It also made us think about all of the information we'd love to share with our publishers – and there's quite a bit of it, from site optimization tips, to product feature descriptions, to ideas on getting more out of AdSense.
  Medio mei lanceerde het Google AdWords team al hun eigen weblog: Inside AdWords

  » Inside AdSense
  » RSS-feed Inside AdSense


  Online reclame bestedingen 2e kwartaal 2005

  IABDe netto online bestedingen over het tweede kwartaal 2005 zijn uitgekomen op 24,2 miljoen euro. Dat heeft IAB Nederland samen met haar 18 grootste internet exploitanten en BBC De Media en Reclame Bank bekend gemaakt.

  De netto online bestedingen zijn met 55% gestegen t.o.v. het 2e kwartaal 2004. Over het tweede kwartaal van 2004 bedroegen de netto online reclamebestedingen nog € 15,6 miljoen.

  De online reclame bestedingen per branche:
  Media - 21%
  Telecom/ICT - 21%
  Financiële Dienstverlening - 15%
  Horeca-Tourisme-Recreatie - 8%

  De online advertentiebestedingen naar soort:
  banners & skyscrapers - 46%
  contentintegratie & sponsoring - 35%
  Pop-ups,interstitials en full screen ads - 8%
  E-mail - 5%
  Zoeken/search - 3%
  Overig - 3%

  [via Emerce]


  16 augustus 2005

  Top 500 blogs

  Feedster - Top 500 BlogsFeedster heeft een lijst gepubliceerd met de 500 populairste weblogs.

  Each month, Feedster brings you a list of 500 of the most interesting and important blogs. Enjoy browsing to see what people are reading, to find feeds that will bring topics of interest to you on a regular basis, and to discover new voices in the Blogosphere.
  De top 10 voor augustus 2005 ziet er als volgt uit:
  1. Engadget (54,380 links)
  2. deviantART.com (53,788 links)
  3. Boing Boing (36,229 links)
  4. Albino Blacksheep (27,898 links)
  5. Daily Kos (23,150 links)
  6. The News is NowPublic.com - developing - recent stories (18,593 links)
  7. Fleshbot (14,876 links)
  8. Gizmodo (13,616 links)
  9. Michelle Malkin (11,613 links)
  10. PostSecret (11,355 links)

  Gelukkig is Nederland ook vertegenwoordigd in de Top 500, Adam Curry staat op plaats 208.

  » Feedster Top 500


  15 augustus 2005

  11% bloglezers gebruikt RSS

  Nielsen // NetRatingsUit recent onderzoek van Nielsen // NetRatings onder 1000 bloglezers blijkt dat 11% van de bloglezers RSS-feeds gebruikt om op de hoogte te blijven.

  Use of RSS-feeds

  Dat RSS nog steeds een onbekend begrip is blijkt uit de volgende quote:
  The majority of respondents to the survey were less familiar with RSS feeds. Among the other respondents, 23 percent understood RSS but did not use it, while 66 percent either did not understand the technology or had never heard of it.
  » ONE IN 10 WEBLOG READERS PERSONALIZES CONTENT WITH RSS FEEDS (pdf)

  Gerelateerd nieuws
  Inzicht in RSS-gebruik Amerikanen


  Toename in spam en virussen

  In juni 2005 was er 20% meer spam dan het jaar daarvoor, in juli was de toename zelfs 43%. Dit blijkt uit cijfers van Commtouch. Spam is behoorlijk aan het toenemen en het onderwerp is ook aan het veranderen. 31% van de spam is pharmaceutisch geörienteerd, financiën staat op de tweede plek met 18%.

  Populaire spam onderwerpen

  » The Deadly Duo: Spam and Viruses, July 2005

  Gerelateerd nieuws
  Toename in fake blogs en spam


  Woensdag surfdag

  Volgens recente cijfers van OneStat.com is woensdag nu de populairste surfdag. In april 2005 was de maandag nog het populairst.

  OneStat - Woensdag Surfdag

  » Wednesday is the most popular day of the week to surf the web


  14 augustus 2005

  Technorati: 15 miljoen weblogs

  Technorait - 15 mln weblogs
  Technorati volgt op dit moment 15 miljoen weblogs en 1,4 miljard links. Op 15 mei de grens van 10 miljoen weblogs doorbroken.

  » Technorati


  12 augustus 2005

  Too much bullshit

  Het is vrijdagmiddag en dan is het tijd voor de wat minder serieuze berichten. Op de website thebestpageoftheuniverse.net staan een beschrijving van "buzz-words". Woorden als weblogs, bloggers, podcasten, podcatcher etc. worden op een cynische manier beschreven.

  Blogger: Term used to describe anyone with enough time or narcissism to document every tedious bit of minutia filling their uneventful lives. Possibly the most annoying thing about bloggers is the sense of self-importance they get after even the most modest of publicity. Sometimes it takes as little as a referral on a more popular blogger's website to set the lesser blogger's ego into orbit.

  Then God forbid a blogger gets mentioned on CNN. If you thought it was impossible for a certain blogger to get more pious than he was, wait until you see the shit storm of self-righteous save-the-world bullshit after a network plug. Suddenly the boring, mild-mannered blogger you once knew will turn into Mother Theresa, and will single handedly take it upon himself to end world hunger with his stupid links to band websites and other smug blogger dipshits.
  » If these words were people, I would embrace their genocide


  Phishing

  Dilbert - Phishing

  [Dilbert.com]


  Tien tips voor Podcasters

  Jack Herrington geeft 10 tips voor podcasters:

  1. Get a Real Microphone
  2. Get Close, But Not Too Close
  3. Prepare, But Don't Script
  4. Reduce The Noise
  5. Come Up with a Format
  6. Talk to Your Friends and Listeners
  7. Do It on a Schedule
  8. Slow Down and Relax
  9. Bring a Friend
  10. Detail, Detail, Detail

  » Ten Tips for Improving Your Podcasts


  Outbound klikgedrag zichtbaar

  MyBlogLog.comSinds een maand gebruik ik MyBlogLog.com om eenvoudig het outbound klikgedrag op mijn website te meten. MyBlogLog.com heeft nu een nieuwe functionaliteit gelanceerd zodat bezoekers van de website het aantal kliks op een externe link zien.
  Ik heb het scriptje geplaatst en nu zie je bij de externe links een tooltip verschijnen met het aantal kliks. Als er geen kliks zijn geweest, dan verschijnt er geen tooltip.

  Ik vind het wel een handige en grappige functionaliteit, dus deze gaan ik een tijdje testen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, maken of kraken???

  » MyBlogLog.com


  11 augustus 2005

  Donald Trump heeft een weblog


  Donald Trump is sinds eind mei ook aan het webloggen geslagen.

  » The Trump Blog
  » RSS-feed The Trump Blog

  [Micro Persuasion]


  The A-List and the Long Tail

  TechnoratiDeel V van Technorati's "State of the Blogosphere" gaat over The A-List and the Long Tail.

  Technorati - The Long Tail

  As the chart above shows, the most influential media sites on the web are still well-funded mainstream media sites, like The New York Times, The Washington Post, and CNN. However, a lot of bloggers are achieving a significant amount of attention and influence.
  » State of the Blogosphere August 2005 Part 5: The A-List and the Long Tail


  10 augustus 2005

  Toename in fake blogs en spam

  TechnoratiDeel IV van Technorati's "State of the Blogosphere" gaat over de duistere kant van de blogosfeer; spam, fake blogs, reactiespam en trackback-spam. Met de enorme groei van de blogosfeer (zie deel I, II and III), ziet Technorati ook een duidelijke toename in het aantal personen die de blogosfeer proberen te manipuleren.

  Summary:
 • Along with the explosive growth in the blogosphere, there has also been a growth in spam blogs and fake blogs
 • These blogs are almost always created by automated programs, not by people
 • They are usually created with an economic incentive - to get better search engine rankings, or to create affiliate or advertising revenue
 • Technorati has been working closely with major toolmakers, search engines, and hosting providers to quickly identify and stamp out spam and fake blogs
 • The key to reducing blog spam is to eliminate economic incentives, and we are working with major advertising and affiliate programs to create roadblocks for spammers and creators of fake blogs
 • Industry players including Amazon, AOL, Ask Jeeves, Drupal, Google, MSN, Six Apart, Technorati, Tucows, and Wordpress and others are getting together in the second half of September for the second Web 2.0 Spam Squashing Summit.

  » State of the Blogosphere August 2005 Part 4: Spam and Fake Blogs

 • 09 augustus 2005

  Online adverteren: 18,9 miljard in 2010

  JupiterResearch heeft voorspeld dat online adverteren gaat groeien naar 18,9 miljard dollar, dit is een verdubbeling t.o.v. 2004. JupiterResearch deed deze voorspelling tijdens de Search Engine Strategies Conference & Expo 2005.

  Online advertising continues to grow. A forecast from JupiterResearch says online ad spending will reach $18.9 billion in 2010, double 2004's expenditure.
  Each category of Internet advertising will see growth. Display will increase by seven percent in five years; classifieds will grow about 10 percent to $4.1 billion; and rich and streaming media spending will grow to nearly $4.5 billion by 2010.
  [Clickz]


  Google News RSS-feed

  Google NewsEindelijk kan je zoekopdrachten in Google News als RSS-feed opslaan en zowel het RSS-format als het Atom-format wordt aangeboden. Sinds eind november 2004 was het al mogelijk om een RSS-feed uit Google News te krijgen, maar Justin Pfister is op 1 augustus jl. met de onofficiele dienst gestopt. (toeval?)

  Google is overigens behoorlijk laat met het introduceren van een RSS-feed op zoekopdrachten, Yahoo! biedt deze mogelijkheid al sinds eind oktober 2004.
  Het is nu afwachten wanneer de RSS-feed ook op normale zoekopdrachten wordt aangeboden.

  » Google News

  [Marketingfacts]


  08 augustus 2005

  Behaviors of the Blogosphere

  comScorecomScore heeft onderzoek gedaan naar gedrag in de blogosfeer. Het rapport "Behaviors of the Blogosphere: Understanding the Scale, Composition and Activities of Weblog Audiences" is gebaseerd op de online activiteiten van deelnemers die de top 400 weblogs /services heeft bezocht in de eerste drie maanden van dit jaar.
  Een aantal conclusies zijn:

 • 50 million U.S. Internet users visited blog sites in the first quarter of 2005. That is roughly 30% of all U.S. Internet users and 1 in 6 of the total U.S. population
 • Five hosting services for blogs each had more than 5 million unique visitors in that period, and four individual blogs had more than 1 million visitors each
 • Of 400 of the biggest blogs observed, segmented by seven (nonexclusive) categories,political blogs were the most popular, followed by "hipster" lifestyle blogs, tech blogs and blogs authored by women
 • Compared to the average Internet user, blog readers are significantly more likely to live in wealthier households, be younger and connect to the Web on high-speed connections
 • Blog readers also visit nearly twice as many web pages as the Internet average, and they are much more likely to shop online

  » Behaviors of the Blogosphere (pdf)

  [Micro Persuasion]

 • Update 11-08, interessante artikelen over de analyse:
  » Blog Readers Spend More Time and Money Online
  » Calacanis suggests Comscore survey is dodgy: Denton, Trott money may have influenced results


  Pingoat

  PingoatNa "ping-services" zoals de wereldberoemde Ping-O-Matic en PingMyBlog.com is er nu een nieuwe service: Pingoat

  Met Pingoat kan je 49 websites / directories / zoekmachines / aggregatoren laten weten dat je ge-updated bent, er zitten zelfs Japanse websites tussen.
  Maar dit is niet het enige, met Pingoat kan je ook Google-sitemaps maken en indien gewenst direct laten ftp-en naar je server en dan wordt Google ook nog ge-ping-ed.

  Ik ben zeer te spreken over de nieuwe "ping-service", helemaal omdat de Ping-O-Matic er zoveel uitligt.

  » Pingoat


  International Sites: Minimum Requirements

  To support international users, you should ideally have special sites in various languages. If you can't produce such localized sites, you should at least conduct user testing in each of your important target countries to ensure that your main site is fairly easy for your foreign customers to use. The guidelines have always stated as much, but if your company is typical, I know you won't comply.

  Even though many companies do half their business overseas, experience shows that few companies are willing to pay the high cost of testing in multiple countries. We're lucky if a company invests in domestic testing; let's not push our luck too far.

  Here instead are the minimum requirements for ensuring that international users can use your site. Just remember: To fully maximize your business potential in other countries, you should do much more.


  » Jakob Nielsen's Alertbox, August 8, 2005


  07 augustus 2005

  Gmail uitnodiging

  GmailBlijkbaar zijn er nog heel veel mensen geïnteresseerd in een Gmail uitnodiging, want ik krijg elke dag aanvragen binnen.
  Heb jij ook interesse in een Gmail uitnodiging, laat dit dan weten via het nieuwsformulier.


  Weblog usability

  Catalyst Group DesignCatalyst Group Design heeft een onderzoek naar weblogusability uitgevoerd.

  Our conclusion: Even assuming mainstream interest, current blog design standards – at least in terms of navigation, nomenclature and taxonomy – are a barrier to consumer acceptance. In fact, the design of most blogs can incite "net rage" (in the words of one test participant).

  Just this week, "bloggerati" like Steve Rubel (Micropersuasion.com) and commentators like the New York Times’ David Pogue have weighed in on these consumer acceptance issues – mostly with regard to RSS, or the mechanism by which blogs can be “syndicated” by publishers. The following report gives some additional shape and substance to the realization that blogs need to meet a different standard of behavioral requirements and expectations if they are to succeed with the mainstream internet audience.
  » A Study of Blogs and Usability (PDF, 120 K)

  [Hans on Experience]


  212 Amsterdam - 13 september 2005

  212 AmsterdamOp 13 september is er weer een 212 Amsterdam. Na de succescolle meeting met Seth Godin is het deze keer de beurt aan het AD.

  Het AD maakt van de lezer een razende reporter
  Het nieuwe AD gaat vanaf 31 augustus het lokale nieuws sterk uitbreiden op de website. Uniek is dat naast de redactie iedereen hieraan kan meewerken. Lezers van het AD kunnen zelf lokaal nieuws publiceren. De principes van een krant met een redactie worden hiermee gecombineerd met die van een weblog.

  Jeroen Mann (internet project leider AD) geeft de eerste presentatie na de introductie bij 212Amsterdam. Hij komt uitleggen waarom het AD dit experiment aan gaat en onthult de eerste resultaten.

  Kortom een boeiend onderwerp over de vernieuwingsstrategie van kranten in het internet tijdperk.

  » 212 Amsterdam


  05 augustus 2005

  Podcast Awards

  Podcast AwardsDe Podcast Awards zijn uitgereikt en de winnaars zijn:

  Peoples Choice: This Week In Tech
  Best Produced: Daily Source Code
  Business: Media Artist Secrets Podcast
  Comedy: Distorted View Daily
  Cultural / Political: Free Talk Live
  Education: Tips from the top floor
  Food and Drink: Good Beer Show
  General: illinoise!
  Gaming: Orange Lounge Radio - To Go
  Health / Fitness: MARINA's Walking & Aerobics Podcast
  Mature: Dawn And Drew Show
  Movies / Films: TheForce.net
  Music / Radio: Coverville
  Non English: Annik Rubens: Schlaflos in Munchen
  Religion / Inspiration: Catholic Insider
  Sound Seeing: The Richard Vobes Radio Show
  Sports: 1954 and Counting
  Technology: This Week In Tech
  Top Rated: Slice of SciFi
  World News: Kathleen Keating

  » Podcast Awards

  [via Fredscapes]


  Bloggen is hard werken

  Vanochtend las ik een bericht van Darren Rowse over Jack Krupansky die na 6 maanden met bloggen stopt omdat hij er "te weinig uit krijgt". Darren geeft in zijn verhaal een aantal tips over o.a. berichtfrequentie, weblogservice, domeinnaam en positionering van advertenties. Jack heeft hierna een bericht geschreven met 27 redenen waarom hij stopt. Darren heeft natuurlijk weer gereageerd en sluit af met een mooie quote:

  I’ve got news for Jack - actually its news for all of us - making money from blogging is not fast money, its not easy money and its not quick money. Yep there are a handful of people out there saying that it is (they usually want you to buy their book) - but there is no escaping the fact that blogging for a living is hard work and can take a long time to build. If you’re not willing to wait and put in the hard yards you’re probably in the wrong business (although I strongly doubt that there are any businesses that you can double your work load and see 200 times the reward).
  » Blog Case Study - Is it time to Quit?


  Delivr: digitale postkaarten met foto's uit Flickr

  DelivrFlickr heeft een dienst genaamd Delivr. Met Delivr kan je een digitale postkaart maken met de foto's uit Flickr. De verzameling foto's is gigantisch, dus er is altijd wel een foto die je bevalt en die je kan gebruiken voor een kaartje aan een kennis, vriend(in) of familielid. De foto's in Delivr zijn Flickr foto's die voldoen aan het Creative Commons Licence.

  » Delivr Digital Postcards

  [via KennethVerburg.nl]


  04 augustus 2005

  Technorati's State of the Blogosphere deel III

  TechnoratiVandaag is deel III van de "State of the Blogosphere" gepubliceerd met meer informatie over "tags en tagging". Deel I en II zijn eerder deze week gepubliceerd.

 • Growth has been tremendous in the last 6 months: Technorati has tracked over 25 Million tagged posts from January to July of 2005
 • About 300,000 posts with tags were tracked each day at the end of July
 • About a third of all blog postings use tags or categories
 • People are tagging more than blog posts: Popular services include tagging photos and links (social bookmarks)
 • About 12,000 unique tags are discovered each day
 • Tagging is growing in languages outside of English as well, including high adoption rates in asian languages like Chinese and Japanese

  » State of the Blogosphere, August 2005 Part 3: Tags and Tagging


 • 03 augustus 2005

  Google Ranking

  Er zijn ruim 100 factoren die van invloed zijn op de ranking in Google.
  Op Vaughn's 1-Pagers.com staat de hele lijst:

  » Google Ranking Factors - SEO List


  Yahoo lanceert advertentienetwerk

  Yahoo! Publisher Network BetaYahoo! heeft na veel geruchten een advertentienetwerk gelanceerd waarmee ze de concurrentie aangaan met Google AdSense. Het advertentienetwerk is gelanceerd in beta en in eerste instantie zijn er zo'n 2000 personen uitgenodigd. Het is mogelijk om je alvast aan te melden, maar dan moet je wel een inwoner van de VS zijn.

  JenSense is één van de eerste blogs die de uitnodiging heeft ontvangen en de advertenties heeft geplaatst. Op de weblog zie je in de rechterkolom de advertenties en zo te zien is het "precies" hetzelfde als Google AdSense.

  Meer informatie:
 • JenSense: Inside the Yahoo! Publisher Network Beta
 • NYT: Yahoo to Start Tests of Ads on Blog Sites
 • Yahoo! Publisher Network Beta Program

  Bron: The Blog Herald: Yahoo to launch Adsense competitor: blogs are key target

 • 900.000 weblogberichten per dag

  TechnoratiVandaag is deel II van de "State of the Blogosphere" gepubliceerd. De gegevens gaan vooral over de weblogberichten, gisteren ging het over de aantallen weblogs in het algemeen.

 • Technorati volgt ong. 900.000 weblogberichten per dag
 • Dat is een gemiddelde van 10,4 berichten per seconde
 • Technorati indexeert het bericht binnen 5 minuten na de "ping"
 • De significante toename in het berichtenvolume is te wijten aan gebruikersvriendelijke publiceertools
 • In het weekend worden er minder gepubliceerd, ong. 5-10% van het weekgemiddelde
 • gedurende de dag worden de meeste berichten geplaatst tussen 07.00u en 12.00u Pacific time (10.00u - 15.00u Eastern time)
 • Het aantal berichten stijgt sterk rondom evenementen, als mede het aantal zoekopdrachten

  » State of the Blogosphere, August 2005, Part 2: Posting Volume

 • Inzicht in RSS-gebruik Amerikanen

  Op Clickz staat een interessant artikel over het gebruik van RSS door (Noord-)Amerikanen. Het artikel is gebaseerd op een Forrester-rapport over marketing en RSS.

  Current RSS users are predominately male, 66 percent are adults and 65 percent in the 12 to 21 youth age group. They average almost double the amount of online time per week as their non-RSS using counterparts. RSS users are also more likely to have broadband (adults, 64 percent; youth, 62 percent), use wireless data services (adults, 35 percent; youth, 75 percent) and consider themselves tech optimists (adults, 78 percent; youth, 79 percent).
  North American RSS User Characteristics

  Waarvoor wordt RSS gebruikt:
  National news sites are more likely to be used by adult RSS users; 43 percent use national news sites, versus just 14 percent of non-RSS users. The research also shows a clear link between blogs and RSS usage. Twenty-five percent of adults using RSS publish or maintain a blog, compared to only one percent of non-RSS users. Twenty-seven percent of adults using RSS read blogs, only one percent of non-RSS users blog.

  North American RSS User Online Habits

  Forrester noemt RSS-gebruikers "information junkies and online shoppers".
  Mmm, informatiejunk daar kan ik me wel iets bij voorstellen :-) 1 & 2

  » Clickz: Who's Using RSS


  02 augustus 2005

  80.000 nieuwe weblogs per dag

  TechnoratiDavid Sifry van Technorati heeft vandaag gegevens gepubliceerd over de blogosfeer:


 • In juli 2005 volgde Technorati 14,2 miljoen weblogs en 1,3 miljard links
 • De blogosfeer verdubbeld elke 5,5 maand
 • 80.000 nieuwe weblogs per dag (bijna een weblog per seconde)
 • 55% van de weblogs is actief en dit percentage is al een jaar hetzelfde
 • 13% van de weblogs wordt elke week bijgewerkt

  » State of the Blogosphere, August 2005, Part 1: Blog Growth

  Update: Ik zie net het bericht bij i-Mail en volgens hun is Technorati "een organisatie die de wereldwijde hoeveelheid weblogs telt." Bijna goed... :-) Helaas hebben ze bij dit bericht geen reactiemogelijkheid.


 • 01 augustus 2005

  Actuele hypotheekrente per RSS

  Hypotheekrente.NETOp internet bestaan diverse websites waarop de actuele hypotheekrente te zien is. Omdat de rente echter onregelmatig wordt aangepast, moeten mensen die een huis gaan kopen en die de rente volgen vrijwel dagelijks controleren of er een verhoging of verlaging van de rente bij een maatschappij heeft plaatsgevonden. Met de komst van de RSS feed van Hypotheekrente.NET is dat niet meer nodig. Niemand hoeft nu de hypotheekrente nog actief te volgen, omdat elke aanpassing direct zichtbaar wordt in de feed.

  » Hypotheekrente.NET
  » RSS-feed hypotheekrente

  [Bron: Hypotheekrente.NET]


  RSS-statistieken juli 2005

  RSS-statistieken WebDrain - juli 2005

  De clickthroughs van 11, 12 en 18 juli zijn "verpest" door de zoekmachinespider van Ilse.

  [Brongegevens: FeedBurner]


  Statistieken juli 2005

  Statistieken van WebDrain voor de maand juli.
  Totaal aantal pageviews: 4805
  Totaal aantal unieke bezoekers: 3428 (cumulatief)
  Het totaal aantal pageviews is in de maand juli gestegen met 47% tov de maand juni en het totaal aantal unieke bezoekers is gestegen met 41%.


  Statistieken WebDrain - juli 2005  [Brongegevens: StatCounter]