WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

26 juli 2006

UMCG laat website spreken

Bezoekers van www.umcg.nl kunnen de teksten op deze website voortaan laten voorlezen. Met de voorleesfunctie wil het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn website toegankelijker maken voor mensen die moeite hebben met lezen, een verminderd gezichtvermogen hebben of voor wie Nederlands niet de moedertaal is.

Bezoekers kunnen alle soorten teksten laten voorlezen, waaronder elektronische links, pdf-bestanden en Engelstalige teksten. Hierbij kan de bezoeker een stuk tekst selecteren en alleen dat laten voorlezen. Binnenkort kan een bezoeker ook de voorleessnelheid wijzigen.

De voorleesfunctie is te vinden onder de luidsprekerknop rechts boven aan iedere pagina van de website. Voor gebruik van de voorleesfunctie zijn geen downloads of speciale software nodig. Een webbrowser, geluidskaart en luidspreker is alles wat een bezoeker nodig heeft.

Volgens een onderzoek naar geletterdheid in twaalf westerse landen uitgevoerd onder auspiciŽn van de OESO, heeft dertien procent van de volwassen Nederlandse bevolking (1,5 miljoen mensen) moeite met lezen en schrijven. Dit betreft ongeveer 1 miljoen mensen van autochtone afkomst en ongeveer 500.000 mensen van allochtone afkomst.

De website van het UMCG trekt maandelijks gemiddeld 45.000 bezoekers. Vorig jaar werd de website uitgeroepen tot de op een na beste ziekenhuissite van Nederland, op basis van een onderzoek dat Cap Gemini verrichtte onder 94 websites.


18 juli 2006

Nederlandse Google AdSense weblog

Google is nu ook een Nederlandse versie van de Google AdSense weblog gestart.

Op dit blog zullen iedere week meerdere posts gepubliceerd worden over uiteenlopende onderwerpen, zoals informatie over nieuwe producten, tips over optimalisatie, en andere tools voor uitgevers. Hiermee bieden wij een bron van informatie die u kunt gebruiken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond AdSense. Bovendien kunt u de aangeboden informatie gebruiken om uw inkomsten uit het AdSense programma te verhogen.
Als de weblog dezelfde berichten gaat plaatsen als de Engelstalig blog, dan zie ik het nut van de weblog niet echt. Of zijn we te lui om Engelstalige berichten te lezen?

» Inside AdSense - Het OfficiŽle Nederlandse Google AdSense Blog

[Blogs launch in Spanish, Dutch]


Bijna 2 miljoen NL-domeinnamen

Nederland is koploper op het gebied van internetdomeinnamen. Vanaf augustus telt ons land twee miljoen .nl-domeinnamen en ook zo'n 700.000 andere internetuitgangen, zoals .com of .org. Per inwoner heeft Nederland daarmee het grootste aantal domeinnamen ter wereld.

Dat heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) laten weten. Deze organisatie verwacht dat er vanaf augustus per honderd inwoners zeventien domeinnamen zijn geregistreerd. Dat waren er een jaar geleden nog twaalf. Wat betreft het totaal aantal registraties moet Nederland alleen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor zich dulden. Ook het aantal pas ingevoerde .eu-domeinnamen overtreft het Nederlandse totaal.

SIDN denkt dat het grote aantal domeinregistraties te danken is aan de populariteit van snel internet in Nederland. Ook heeft bijna elk Nederlands bedrijf inmiddels zijn eigen internetadres. In de toekomst zullen vooral particulieren een eigen domein aanvragen, verwacht SIDN.

Wereldwijd zijn er zo'n 100 miljoen domeinnamen, stelt SIDN. Daarvan zijn er 75 miljoen verdeeld over tien landen. Lang niet alle adressen zijn overigens actief.