WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

26 juli 2006

UMCG laat website spreken

Bezoekers van www.umcg.nl kunnen de teksten op deze website voortaan laten voorlezen. Met de voorleesfunctie wil het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn website toegankelijker maken voor mensen die moeite hebben met lezen, een verminderd gezichtvermogen hebben of voor wie Nederlands niet de moedertaal is.

Bezoekers kunnen alle soorten teksten laten voorlezen, waaronder elektronische links, pdf-bestanden en Engelstalige teksten. Hierbij kan de bezoeker een stuk tekst selecteren en alleen dat laten voorlezen. Binnenkort kan een bezoeker ook de voorleessnelheid wijzigen.

De voorleesfunctie is te vinden onder de luidsprekerknop rechts boven aan iedere pagina van de website. Voor gebruik van de voorleesfunctie zijn geen downloads of speciale software nodig. Een webbrowser, geluidskaart en luidspreker is alles wat een bezoeker nodig heeft.

Volgens een onderzoek naar geletterdheid in twaalf westerse landen uitgevoerd onder auspiciŽn van de OESO, heeft dertien procent van de volwassen Nederlandse bevolking (1,5 miljoen mensen) moeite met lezen en schrijven. Dit betreft ongeveer 1 miljoen mensen van autochtone afkomst en ongeveer 500.000 mensen van allochtone afkomst.

De website van het UMCG trekt maandelijks gemiddeld 45.000 bezoekers. Vorig jaar werd de website uitgeroepen tot de op een na beste ziekenhuissite van Nederland, op basis van een onderzoek dat Cap Gemini verrichtte onder 94 websites.

2 reacties:

Anonymous Staut zei...

Dit soort innovatieve technologie wordt ook gebruikt op ons aller overheidportaal: Postbus51! http://www.postbus51.nl/index.cfm/t/Bestuur__recht_en_veiligheid/vid/59B2D549-C295-519D-11FC1FE30E3540E2
Ik heb er een link bij gedaan naar een voorbeeldpagina. Klik op de "lees voor" link en zie hoe goed dit is!

28 juli, 2006 00:15  
Anonymous Anoniem zei...

Ik wil het niet zien....ik wil het horen!...

08 augustus, 2006 13:02  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina