WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 maart 2007

En weer een Nederlandse social bookmark service...

NUJijHoppa, er is deze week weer een Nederlandse social bookmark service gelanceerd... De nieuwe service is van Ilse en heet NUjij. Ik heb de social service bookmark iconenbende maar weer uitgebreid, al is het maar omdat sommige personen gek worden van die knupkes ;-).

Update 26-07-2007
- No more social bookmark services


29 maart 2007

TradeTracker verliest rechtzaak van Daisycon?

DaisyconTradeTracker
Eind november stuurde TradeTracker een persbericht waarin zij een medewerker van Daisycon beschuldigde van het genereren van fraudeuze kliks. Volgens Hyped heeft Daisycon een rechtzaak tegen TradeTracker aangespannen en gewonnen en moet TradeTracker de eerdere beschuldigingen rectificeren.

Als dit inderdaad het geval is, dan ben ik benieuwd of TradeTracker zo netjes is om wederom een persbericht toe te sturen naar de personen die de eerste ook hebben ontvangen. We wachten af....

Update 17.00uur
Daisycon heeft inderdaad de rechtzaak gewonnen, Ik vind de laatste zin wel een beetje vreemd...:
Daisycon wint rechtszaak (29-03-2007)
Op of omstreeks 27 november 2006 en 11 december 2006 heeft TradeTracker persberichten doen uitgaan waarin zij gesteld heeft dat Daisycon betrokken zou zijn bij klikfraude.

Daisycon was zeer verontwaardigd over de aard en wijze van deze beschuldiging en heeft betrokkenheid stellig van de hand gewezen. Om rectificatie te verkrijgen moesten we helaas een kort geding aanspannen. Het kort geding heeft op 14 maart 2007 voor de rechtbank van Zwolle - Lelystad gediend.

Gisteren heeft de rechter uitspraak gedaan en heeft geoordeeld dat er jegens Daisycon een onrechtmatige daad is begaan. De rechter gaat hierbij in op de eis van Daisycon en gebiedt TradeTracker een rectificatie te plaatsen in zowel online als offline media.

Daisycon is tevreden met het vonnis en ziet op basis van de door TradeTracker ingebrachte bewijsvoering de zaak inhoudelijk als afgedaan. De door ons in te dienen schadeclaim zal de zaak voorgoed sluiten.
[Persbericht Daisycon]
Update 30 maart 12.00uur
Persbericht: TradeTracker teleurgesteld

TradeTracker heeft het kort geding dat concurrent Daisycon had aangespannen verloren. Ze moet van de rechter een rectificatie plaatsen waaruit blijkt dat TradeTracker onrechtmatig heeft gehandeld tegenover Daisycon door in persberichten waar het kort geding over ging te stellen, dan wel te suggereren dat Daisycon betrokken zou zijn bij klikfraude. TradeTracker is niet veroordeeld tot betaling van een voorschotbedrag op de door Daisycon gevorderde schade.

TradeTracker wijst er overigens op dat de rechter over de rol van De Fockert in het kader van de gestelde klikfraude heeft geoordeeld dat eigen onderzoek van TradeTracker aanleiding gaf tot de verdenking dat De Fockert daarbij betrokken was. Ook oordeelde de rechter dat een door onafhankelijk forensisch onderzoekbureau Fox-IT opgesteld onderzoeksrapport van 11 januari jl. aannemelijk maakt dat De Fockert klikfraude heeft gepleegd. Niet gebleken is echter, aldus de rechter, dat Daisycon achter de bedoelde klikfraude zou zitten. Om die reden acht de rechter dat aan de zijde van Daisycon geen sprake is van enige onrechtmatigheid. Voorts acht de rechter Daisycon als werkgever niet aansprakelijk, omdat volgens de rechter niet gebleken is dat Daisycon De Fockert opdracht heeft gegeven tot het plegen van klikfraude.

TradeTracker zal gehoor geven aan het vonnis van de rechter, maar laat het er niet bij zitten. Ze overweegt in hoger beroep tegen de kort geding uitspraak te gaan. Verder is TradeTracker voornemens juridische stappen te ondernemen tegen De Fockert. Paul van Doorn van TradeTracker: "Uiteraard zijn wij teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. We vinden het onder andere jammer dat de rechter aan de hand van het bewijsmateriaal zoals een onderzoeksrapport aannemelijk acht dat de klikfraude door De Fockert gepleegd is, maar concludeert dat Daisycon als werkgever hier niet aansprakelijk voor is en ook niet anderszins onrechtmatig heeft gehandeld. Aangezien we dit ervaren als een tegenslag in de bestrijding van klikfraude, beraden we ons over een hoger beroep en juridische stappen tegen De Fockert".


En volg de discussie op Marketingfacts, het modder gooien gaat door :-)


25 maart 2007

Google test verschillende AdSense-advertentie vormen

Google AdSenseGoogle is al ruim een maand aan het testen met de "look & feel" van de Google Adsense-advertenties. Eind februari verschenen er op verschillende websites al twee variaties op Adsense-advertenties;
- schuingedrukte advertenties
- Een klein vierkant logo met de "G" achter "Ads door Google"

Vandaag kwam ik een nieuwe variant tegen waarin Ads door Google een afbeelding is:


Door de locatie van de afbeelding te volgen kan zien dat er ook Engelse (logisch), Duitse en Franse versies van het logo zijn:
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/abglogo/abg-nl-100b-000000.png
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/abglogo/abg-en-100b-000000.png
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/abglogo/abg-de-100b-000000.png
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/abglogo/abg-fr-100b-000000.png

Ik ben zelf niet blij met deze nieuwe advertentie vormen en hoop ook niet dat dit een standaard wordt.

Schuine tekst
Een schuine tekst zorgt ervoor dat de advertenties meer opvallen, maar dat is juist iets dat ik probeer te voorkomen. Bij Google Adsense geven ze zelf de tip om de kleuren van de advertentie zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de website en om bijv. geen randen te gebruiken om de hogere advertentie-inkomsten te krijgen.

Kleine vierkante G-logo + "Ads by Google"-logo
Het zijn tekstadvertenties, dus waarom gebruik maken van een afbeelding? En de afbeeldingen zijn gewoon lelijk.

Zijn jullie deze varianten ook tegengekomen, hebben jullie nog andere varianten gezien en wat vinden jullie ervan?


20 maart 2007

Laat irritante Google AdSense advertenties verdwijnen

Google AdSenseHeb jij ook wel eens last van irritante, niet-relevante, vervelende enz. enz. Google AdSense-advertenties? Wist je dat je die eenvoudig kan laten verdwijnen door gebruik te maken van de filter voor concurrende advertenties?

Het is geen nieuwe optie binnen Google AdSense, het bestaat al een tijdje, maar sinds kort maak ik gebruik van de filter-mogelijkheden en het bevalt me prima!
Ik had op één van mijn andere websites op meerdere pagina's een niet-relevante (en irritante) GSM-reclame. Aangezien ik niet verwacht dat bezoekers op een Gezondheidswebsite ook op zoek zijn naar een nieuw mobieltje en ze dus niet op de advertentie gaan klikken, wilde ik 'm weghebben.

Ik heb de url van de GSM-winkel ingevoerd bij de filter en een paar uur later was de advertentie nergens meer zichtbaar. Als ik nu (toevallig) een irritante, niet-relevante, vervelende Google AdSense-advertentie op één van mijn websites tegenkom, dan plaats ik de url direct in de filter. Heb jij ook last van vervelende advertenties, maak dan ook gebruik van deze filter-mogelijkheid.


Uitkomsten weblogonderzoek Startlog

StartlogMarktonderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel heeft in opdracht van Startlog.nl een online onderzoek gedaan onder bloggers. Zo'n 1500 bloggers zijn benaderd voor het onderzoek en uiteindelijk hebben 338 bloggers het onderzoek ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen vooral webloggen om hun sterke mening te kunnen uitdragen, om er geld mee te verdienen dan wel hun bedrijf of werkgever er mee te promoten. De vrouwelijke weblogger ziet webloggen voornamelijk als een vorm van ontspanning.

Verder valt op dat de mannelijke weblogger andere websites als hun belangrijkste nieuwsbron zien, waar de vrouwelijke webloggers aangeven andere mensen en contacten als belangrijkste bron te gebruiken.

Dus vrouwen praten graag met anderen, mannen horen zichzelf graag praten. Ook komt naar voren dat vrouwen veel meer behoefte hebben aan technische ondersteuning en inzicht in de cijfers bij het opzetten van een weblog dan mannen. Zo zijn ook op het internet de klassieke man/vrouw rolpatronen aanwezig.

De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepresenteerd op de Dutch Bloggies, download de presentatie (ppt, 0,8MB)


Den Haag winnaar WebWijzer Award 2007

BurgerOverheidDe gemeente Den Haag heeft de WebWijzerAward 2007 gewonnen. De gemeente scoort met de subsites Residentie.net en Ons Haagse Huwelijk het beste op de 3 participatienormen van de BurgerServiceCode. Dit heeft burger@overheid vandaag bekend gemaakt.

Via Residentie.net kunnen bezoekers onder meer rechtstreeks raadsvergaderingen volgen. Bovendien is Den Haag vernieuwend met "Ons Haags huwelijk", de website waarmee je alle zaken rondom een huwelijk of geregistreerd partnerschap volledig via een computer kunt regelen.

Volgens het Forum Burger@Overheid.nl laat Den Haag met Residentie.net zien dat het bij de e-overheid niet alleen gaat om betere dienstverlening. "Het is een van de eerste initiatieven om bewoners via internet te betrekken, zelforganisatie te ondersteunen en de gemeentepolitiek toegankelijk te maken. Het model is met vallen en opstaan in de loop der tijd verbeterd. Ons Haagse Huwelijk is een goed voorbeeld van vereenvoudiging van formaliteiten en toepassing van zelfwerkzaamheid", aldus de jury.

De WebWijzerAward is dit jaar voor de tiende keer toegekend. Het is een stimulans voor een mooie website tot een waardering voor een goed presterende overheid, waarbij de website een hulpmiddel is. De beoordelingsmaatstaf daarvoor is de BurgerServiceCode: de tien kwaliteitseisen voor de moderne relatie tussen de mondige burger en een slimme overheid. Deze gelden inmiddels als standaard voor publieke dienstverlening. Voor het toekennen van de prijs is dit jaar met name gekeken in hoeverre overheidsorganisaties erin slagen burgers te betrekken bij de ontwikkeling of uitvoering van beleid. Daartoe is vooral gelet op de 3 normen van de BurgerServiceCode die betrekking hebben op actief burgerschap: "ontvankelijk bestuur", "verantwoordelijk beheer" en "actieve betrokkenheid".

Vorig jaar was Amsterdam de winnaar van de WebWijzerAward 2006. In 2005 waren er twee winnaars van de Webwijzer Award 2005; de Informatie Beheer Groep en de gemeente Assen.
[Burger@overheid.nl]


16 maart 2007

Social bookmark service iconenbende

Gisteren had ik al de functionaliteit "Voeg toe aan eKudos" aan deze weblog toegevoegd en vandaag ben ik helemaal los gegaan...
Het is een "social bookmark service iconenbende" geworden, maar je kan nu wel mijn interessante (ahum) artikeltjes toevoegen aan:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Furl
  • reddit
  • TagMos
  • MSN Reporter
Veel plezier ermee!

Update 26-07-2007
- No more social bookmark services


15 maart 2007

eKudos

eKudosAls alle grote marketingblogs (Marketingfacts, Frankwatching, DutchCowboys) de "Nederlandse Digg" gaan gebruiken dan kan ik als nummer 61 natuurlijk niet achterblijven!

Dus vanaf nu heb ik een eKudos-knop op m'n website zodat je het artikel eenvoudig kan toevoegen aan de "social bookmark service" eKudos.
En dit weekend ga ik waarschijnlijk de knopjes van del.icio.us, Digg enz. enz. ook toevoegen. Vind je het een nutteloze toepassing, laat het dan weten. Misschien luister ik eens een keer naar mijn bezoekers :-)

Update 26-07-2007
- No more social bookmark services


08 maart 2007

Website bezoeker moeilijk te binden

Internetgebruikers voelen zich niet snel thuis bij één en dezelfde website. Dit blijkt uit Visiscan onderzoek van Multiscope onder ruim 13.000 Nederlandse internetgebruikers. Voor slechts 25 van de top 1.000 websites spreekt meer dan 10% van de bezoekers een duidelijke voorkeur uit.

Top 20 websites naar voorkeur
De volgende 20 websites slagen er het best in om een voorkeurspositie te behalen bij de bezoekers in hun segment. Om deze reden hebben zij een sterke positie ten opzichte van de directe concurrentie en zijn zij minder gevoelig voor bezoekersdalingen als gevolg van nieuwe spelers in hun segment:

Top 20 websites
Concurrentie is slechts een muisklik verder
De onderzoeksresultaten laten duidelijk zien dat slechts een klein deel van de websites kan rekenen op duurzame loyaliteit:
- voorkeur 1% of lager -> 78% van de top 1.000 websites
- voorkeur 1% - 5% -> 17% van de top 1.000 websites
- voorkeur 5% - 10% -> 3% van de top 1.000 websites
- voorkeur > 10% -> 3% van de top 1.000 websites

Dit leidt in veel segmenten dan ook tot een voortdurende en zeer intensieve concurrentie.

Wat betekent voorkeur?
Het voorkeurspercentage is een nieuw criterium dat door Multiscope is geïntroduceerd om websites te evalueren. Samen met de naamsbekendheid, het bereik en de waardering (rapportcijfer) geeft het een compleet beeld van de kracht en potentie van een online merk of concept. Hoe hoger het voorkeurspercentage, hoe minder bezoekers genegen zullen zijn om te switchen naar een concurrerende website in hetzelfde segment.

Een percentage van 71% zoals bij Google, betekent dat 71% van de bezoekers binnen het segment 'Portals, zoekmachines en indexen' te kennen geven dat Google hun favoriete website is binnen dit segment.

Methode van onderzoek
De resultaten zijn afkomstig uit het Visiscan naamsbekendheid en waarderingsonderzoek. Ieder kwartaal nemen meer dan 10.000 leden van het Multiscope panel deel aan het onderzoek. Multiscope ondervraagt deze groep over de 20 best bezochte websites binnen de 52 Multiscope Visiscan segmenten. De meting is representatief voor de Nederlandse internet populatie. Multiscope rapporteert binnen het onderzoek de volgende variabelen: spontane naamsbekendheid, top of mind naamsbekendheid, geholpen naamsbekendheid, breinconcurrenten, voorkeur en waardering (rapportcijfer).
[Persbericht MultiScope]


05 maart 2007

FeedBlendr

FeedBlendrHandige website om meedere RSS-feeds te combineren tot één. Je kan de gemixte webfeed daarna in je RSS-reader plakken, de bronnen opslaan als OPML of het via een js-bestandje gebruiken op een webpagina.

» FeedBlendr


04 maart 2007

Min twee

De MarCom top 100 van maart is bekend gemaakt en ik ben weer twee plaatsen gedaald, ik sta nu op plaats 61.
Fred is een paar plaatsen gestegen en staat nu op plekje 24 (wat was het vorige maand??), Lode heeft zijn dalende trend ook voortgezet terwijl de afspraak toch echt was dat we samen gingen stijgen :-). Jeroen is eindelijk ook aan het dalen, dat mag ook wel met maar drie berichten in twee maanden ;-).

» MarCom top 100


01 maart 2007

Iemand even "googelen" onbetrouwbaar

Ongeveer 80% van de mensen die hun naam op internet opzoeken, vindt die daadwerkelijk. Van die mensen gaat 40% het alleen om de naam van een ander. Ruim 10% kan zich niet vinden in het beeld dat anderen van hen via internet kunnen krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Safe Internet Foundation onder ongeveer 2.400 personen heeft gehouden naar persoonlijke informatie op internet. Steeds vaker valt te horen dat mensen iemand ‘even googelen’ als zij meer willen weten over die ander. Ook personeelsfunctionarissen zouden zo hun sollicitanten screenen. Deze ontwikkeling is voor SIF, onderdeel van EPN, aanleiding geweest nadere gegevens over deze gang van zaken te achterhalen.

De studie bewijst dat als mensen kennismaken met anderen zij inderdaad via Google (of andere zoekmachines) kijken of zijn meer te weten kunnen komen over die persoon: ongeveer 27% doet dit bij zakelijke contacten. Aanzienlijk minder mensen doen dit bij privécontacten, namelijk 15%. Een telefonische rondvraag onder P&O’ers bevestigt dat zij vrijwel allemaal hiervoor internet gebruiken.

Ook bleek uit de enquête dat van de mensen die over zichzelf of hun kinderen op internet informatie aantroffen 90% ervan op de hoogte is dat die informatie gevonden kan worden (en 10% niet).

Zo’n 35% van de bevolking blijkt het af te keuren dat steeds meer persoonlijke informatie op internet beschikbaar komt.

Zoals te verwachten, vindt men naarmate men ouder is minder over zichzelf op internet.

Van de mensen die hun naam op internet aantreffen, vindt ongeveer tweederde ook informatie die niet op hen betrekking heeft maar op anderen met dezelfde naam. Al deze cijfers suggereren dat snel verkeerde beeldvorming kan ontstaan. EPN / SIF stelt vast dat het risico op verwarring van persoonlijke gegevens steeds groter wordt. Omdat ook steeds meer kennelijk onbetrouwbare persoonlijke informatie op internet te vinden is, blijkt zo nodig checken bij de persoon in kwestie steeds belangrijker.
[EPN]


Het einde van Blognoot

Arjan Dasselaar stopt met zijn weblog Blognoot bij Planet MultiMedia. Hij gaat voortaan dagelijks een artikel schrijven voor PMM.
Jammer, helaas, zonde ... Blognoot is Dood