WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

18 december 2006

Google bedankt, NOT!

Ja hoor, het is weer zover.... Ik merk weer eens hoe belangrijk en machtig Google is... Sinds dit weekend zijn de statistieken van mijn andere website Gezonderworden.nl weer helemaal ingezakt. Het merendeel van de bezoekers komt uit Google en niet via andere websites of direct. Sinds zaterdag krijg ik opeens verdacht weinig bezoekers uit Google.

Begin oktober was dit ook al het geval. Zonder een verklaarbare reden (voor mij) ben ik toen uit de zoekresultaten bij Google verdwenen. De berichten waren wel geïndexeerd, maar verschenen nergens op de eerste 10 resultaatpagina's. Zelfs niet als je de hele tekst in het zoekscherm gooide. In Google Sitemaps waren geen errors of meldingen te vinden en al mijn bestanden waren gewoon geïndexeerd. Het leek net alsof ik in een "duplicate-content-filter" was beland. (Dit is van horen zeggen, zoveel verstand heb ik er nou ook weer niet van...)

Opeens was ik 80% van mijn bezoekers kwijt en daardoor had ik ook 80% minder "inkomsten". Ik heb een paar kleine veranderingen doorgevoerd, bijv. mijn headers klikbaar gemaakt en mijn RSS-feed ingekort, puur voor een betere indexering van mijn bestanden en om andere websites minder informatie te laten 'stelen".

Na ong. 6 weken (halverwege november) begon het bezoek uit Google weer toe te nemen. Op bepaalde pagina's was ik wel (zichtbare) PageRank kwijtgeraakt, maar eind november had ik bijna de oude bezoekersaantallen.
En nu ben ik weer aan het dalen, ik mag blij zijn als ik vandaag de 150 unieke bezoekers per dag haal.

Als je bijvoorbeeld zoekt op Acomplia + Gezonderworden of Balansdag + Gezonderworden, dan zie ik mijn eigen website niet op de eerste resultaatpagina verschijnen :-(.
Maar zo te zien zijn wel bijna al m'n nieuwsberichten geïndexeerd. Aaaarrggghhh, ik snap er af en toe helemaal niets van.

Ik ben al jaren een grote fan van Google (Search, Blogger, Gmail, Adsense, Analytics enz.), maar nu baal ik als een stekker!

N.B.
Op Marketingfacts stond hier een aantal weken geleden ook een mooi artikel over: Help, ik krijg geen bezoek meer vanuit de zoekmachines!


12 december 2006

Weblogs en gezondheid

In juli was er een online onderzoek "Taking the Pulse of the Healthcare
Blogosphere
" van Envisions Solutions en The Medical Blog. Het onderzoek is gehouden omdat er steeds meer medische/gezondheidsweblogs op het internet verschijnen en deze waarschijnlijk steeds belangrijker worden. Uiteindelijk hebben (maar) 214 personen meegedaan aan het onderzoek. Ruim 3/4 van de respondenten komt uit de VS en tussen de 3-5% uit Nederland.

Een aantal belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn:
- 61% van de respondenten schrijft over persoonlijke ervaringen
- Bijna 40% van de gezondheidsbloggers geeft aan dat ze de weblog zijn gestart om hun mening te delen en anderen te informeren.
- 39% van de respondenten verbergt zijn of haar identiteit vanwege eigen en eventuele patient privacy
- Bijna 40% van de respondenten vind dat advertentie-ruimtes op de weblog ten koste gaat van de betrouwbaarheid van de blogger.
- Bijna de helft is één tot twee uur per dag met de weblog bezig

De resultaten zijn niet echt spannend en gezien het lage aantal respondenten mogen de resultaten zeer zeker niet worden doorgetrokken voor de volledige gezondheid-weblog-community.

» Resultaten the Pulse of the Healthcare Blogosphere (pdf)


07 december 2006

Top 20 websites van 2006

Voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft online onderzoeksbureau Multiscope haar ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. De lijst is samengesteld op basis van Visiscan, het online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites.

De toppers
Google.nl en Startpagina.nl consolideren in 2006 hun toonaangevende positie. Marktleider Google.nl weet haar gemiddeld maandbereik in 2006 te verhogen van 70% naar 76%. Voor Startpagina.nl daalde dit bereik van 67% naar 59%. De e-commerce sites (Marktplaats.nl, Nl.bol.com en Wehkamp.nl) en de nieuwssites (Nu.nl en Telegraaf.nl) verbeteren hun positie.

De ranglijst telt vier nieuwe binnenkomers: Nl.Wikipedia.org, Routenet.nl, Telegraaf.nl en Web-log.nl. Deze laatste weet een spectaculaire verbetering van positie 105 naar 18 te bewerkstelligen en is daarmee het succesnummer van 2006.

Top 20 sites 2006
De verliezers
Startkabel.nl (21), Ilse.nl (38), Staatsloterij.nl (35) en Planet.nl (22) weten hun top 20 positie van vorig jaar niet vast te houden. Met uitzondering van Staatsloterij.nl geldt voor de andere websites dat deze dalende trend ook al in 2005 te zien was. Verder dalen Msn.nl, Speurders.nl, Ebay.nl, Anwb.nl en Ns.nl in 2006. Met uitzondering van Ns.nl hebben de sites gemeen dat zij in een zeer concurrerend segment actief zijn waarin meestal één of meerdere sterke alternatieven voorhanden zijn.

Overige trends en conclusies
Buiten de top 20 zijn ook een aantal opvallende verschuivingen en trends waarneembaar. Hyves.nl komt van buiten de top 200 nu binnen op plaats 56. Digid.nl, het digitale loket van de Nederlandse overheid, is inmiddels één van de top 100 websites van Nederland. Dit geldt ook voor Gmail.com en Elsevier.nl. Andere groeiers zijn websites waar consumenten digitale foto's kunnen laten ontwikkelen (Hema.nl, Kodakgallery.nl, Kruidvat.nl).

De gehele Entertainment categorie met daarbinnen de segmenten 'Erotiek', 'Fun', 'Games' en 'Gokken, Loterijen & Prijsvragen' lijkt na een piek in 2005 nu een dalende trend ingezet te hebben. Dit geldt overigens ook voor 'Telecommunicatie' en 'Provider' websites.

Methodiek en verantwoording
De dit jaar gepresenteerde ranglijst is wederom gebaseerd op 12 verschillende maandranglijsten voor 'grouped sites2 '. De methodiek is daarmee exact gelijk aan die van 2005. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de 'top 20 sites van 2006' te bepalen.

Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden december 2005 t/m november 2006 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 12 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen.

Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt, bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers.

1 Msn.nl en Msn.com zijn separaat opgenomen in deze ranglijst. Op Msn.nl staat voornamelijk webcontent. Op Msn.com worden voornamelijk webdiensten aangeboden.

2 In deze ranglijst worden verschillende url's samengevoegd welke duidelijk bij elkaar horen. Voorbeelden van een grouping zijn:
  • verschillende subdomeinen van éénzelfde hoofddomein (vb: info.multiscope.nl en onderzoek.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
  • dezelfde sites met of zonder www. ervoor (vb: www.multiscope.nl, multiscope.nl en www1.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
  • sites met exact dezelfde content maar met een ander hoofddomein (vb: www.visiscan.nl en www.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
Van het opnieuw gedefinieerde hoofddomein wordt een ongedupliceerd bereik berekend.

[Multiscope]


04 december 2006

Media- en postzaken steeds meer via internet

Steeds meer mensen gebruiken internet om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. In 2006 gebruikte bijna zestig procent van de 10,5 miljoen frequente internetgebruikers het internet voor media- en postzaken, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekend maakte.

Ruim veertig procent van de internetgebruikers leest de kranten en nieuwsbladen op het web, dat is een toename van acht procentpunt ten opzichte van 2005. Mannen (48 procent) doen dit vaker dan vrouwen (38 procent). Vooral internetters tussen de 25 en 45 jaar lezen het nieuws digitaal.

Bijna de helft van alle 12- tot 25-jarigen op het web gebruikt internet steeds vaker om te luisteren en te kijken naar radio en televisie. In totaal luistert of kijkt 35 procent van de internetters ook via internet naar radio op tv.

Het versturen van brieven en kaarten gebeurt ook steeds minder. Zeven procent van de internetters vervangt de postzaken vrijwel volledig via internet of e-mail, een op de vijf doet dat grotendeels. Ook hier zijn het vooral jongeren die overstappen op internet. Internetgebruikers boven de 55 jaar sturen nog het liefst een brief via de post.


WebDrain op 46ste plaats in Marcom top 100

WebDrain is 46ste geworden in de Marcom top 100!!!

Het is de eerste officiele top 100 van beste Nederlandstalige marketing & communicatie weblogs. Frankwatching is de winnaar geworden, gefeliciteerd Frank! Helaas doet Marketingfacts niet mee in deze ranking omdat ze zelf achter de top 100 zitten, ik denk dat zij anders (terecht) de winnaar waren geworden.

Ik ben best trots dat na een jaartje wat minder te hebben gepost ik toch nog op deze plek sta. Hopelijk kan ik weer wat meer tijd vinden zodat WebDrain volgende maand hoger dan 46 komt. En natuurlijk nog een bedankje aan de persoon die me voorkeursstem heeft gegeven. Bij de volgende stemronde moet ik misschien toch mijn bezoekers oproepen te stemmen op WebDrain ;-)