WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

27 december 2005

The Top 10 interesting people in the Blogosphere in 2005

De top 10 volgens "The Blog Herald":

01. Matt Mullenweg, WordPress
02. Mena Trott, Six Apart
03. Jason Calacanis, Weblogs Inc., (AOL)
04. Michelle Malkin
05. David Krug (aka Liberal Cowboy), Jack of All Blogs & the Team at Go Flock Yourself
06. Nick Denton, Gawker Media
07. Rupert Murdoch, News Corp
08. David Sifry, Technorati
09. Darren Rowse, b5media
10. Frank Warren, Post Secret

» The Top 10 interesting people in the Blogosphere in 2005

Gerelateerd nieuws
- The Top 10 interesting people in the Blogosphere in 2004


Emerce op kerstvakantie

Emerce heeft kerstvakantie en zal daarom een week geen nieuws plaatsen.

Emerce op kerstvakantie

Ik ken genoeg bedrijven die een weekje dicht gaan, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt bij een "media-organisatie" die dagelijks nieuws brengt. Met de zomervakantie 6 weken gesloten??

» Kerstvakantie tot 2 januari


25 december 2005

2005 Search Engine Blogs Awards

Search Engine Journal heeft dit jaar de "2005 Search Engine Blogs Awards" gehouden. In 3 categorieën kon er gestemd worden (schaal 1-5) op de genomineerde weblogs. En dit is de uitslag:

News & Blog Search Engine Run Blogs
1. Technorati Weblog :3.09
2. Feedster Blog : 2.91
3. Topix Blog : 2.80
4. blogpulse Newswire : 2.74
5. BlogDigger Development Blog : 2.70
6. Blog Search Engine : 2.69
7. Daypop Blog : 2.64
8. IceRocket Blog : 2.58

Search Engine Marketing and Contextual Advertising Blog
1. JenSense : 3.20
2. Marketing Vox : 2.93
3. Google AdWords & AdSense blogs : 2.89
4. Traffick : 2.86
5. AdRants : 2.73
6. ProBlogger : 2.73
7. Did It Blog : 2.53
8. Got Ads? : 2.53

Search Engine Owned Blogs
1. Google Blog : 3.26
2. Yahoo Search Blog : 3.24
3. Ask Jeeves Blog : 2.79
4. MSN Search Weblog : 2.70

» 2005 Search Engine Blogs Awards : Blog Search, Search Marketing Blogs


Fijne kerstdagen

KerstIk wens alle bezoekers van WebDrain fijne kerstdagen en alvast een inspirerend en innovatief 2006!!!


23 december 2005

Sergey Brin en Larry Page "Man van het jaar"

De Britse zakenkrant Financial Times heeft dit jaar niet één, maar twee mannen van het jaar gekozen. De krant gaf de eretitel vrijdag aan Sergey Brin en Larry Page, oprichters van de internetzoekmachine Google.

De twee krijgen het eerbetoon gezien de invloed die hun zeven jaar oude onderneming heeft op gebruikers van het internet, op de zakenwereld en op de wereld van de technologie.

De krant wijst ook op de sterke stijging van de koers van het aandeel Google. De beurswaarde van het bedrijf is nu gelijk aan die van IBM en bijna even hoog als die van Microsoft of Intel.
[dft.nl]


20 december 2005

The Pocket Guide to the 2005 Blogosphere

Clickz heeft een overzicht gemaakt van de Blogosfeer in 2005.

 • Blogs hit the big numbers and go global
 • It was a year of unrivaled simplicity
 • It was the year multimedia and CGM2 broke loose
 • Blogs go from media police to copy cops
 • Brands blogged, but the biggest rewards were cultural
 • Apple takes a bite from the blogosphere
 • Podcasting rises, old forms stay the same
 • The big boys jump into the game
 • The (media) empire strikes back
 • Did we go too far?
 • Advertising is a hit, but it temps sin, spam, and splogs
 • The PR industry gains first-mover advantage

  » The Pocket Guide to the 2005 Blogosphere


 • 19 december 2005

  Teveel RSS-feeds?

  Kost het veel tijd om je al RSS-feeds door te nemen? Misschien wordt het eens tijd om er een paar uit je reader te knikkeren. Dit is één van de tips die Duncan van The Blog Herald geeft en op deze manier hou je ook meer tijd over om te bloggen.

  I shake my head when I read bloggers boasting how they have 400-500 subscriptions in their feed reader accounts. I peaked at 120 and recently I’ve actually been cutting them back, and including links to a number of my own sites I’m down to 88 feeds at the time of writing, and will probably change a few more over the next couple of days. This reduction at a time that I’ve actually increased my level of blogging 2 fold and over more sites. You’ve really got to start asking questions about the feeds you read if you want to maximse your blogging time.
  Zelf heb ik de laatste tijd veel moeite om m'n RSS-feeds bij te houden en daarnaast nog tijd te vinden om te bloggen. Ik merk nu dat ik in het weekend een behoorlijke achterstand moet wegwerken en daar heb ik niet altijd zin in, de ongelezen posts (500+) stapelen zich op.

  Ik dacht altijd dat ik zo'n 200 feeds in m'n reader had, maar het zijn er toch wat meer, 261 om precies te zijn. Aangezien ik alleen feeds met nieuwe berichten zie was me dit niet eerder opgevallen en blijkbaar is er in een jaar dus niet veel veranderd. Misschien wordt het weer eens tijd voor een grote schoonmaak zodat ik "schoon" aan het nieuwe jaar kan beginnen.


  Bling bling Kerst

  Als ik meneer Surat Wang mag geloven kan ik een bling bling kerst gaan vieren. Ik krijg zomaar een paar miljoen als ie geld mag overschrijven naar m'n rekening. Hij heeft z'n hele familie verloren met de Tsunami en heeft nu wel 9,8 miljoen te besteden. Jaja, hij is al een jaar naar me op zoek!

  Ik mag de miljoenen gebruiken om gehandicapten en minder bedeelden te helpen en in ruil daarvoor mag ik 35% voor mezelf gebruiken. Dat wordt dus een bling bling kerst op een mooi bounty-eiland ;-).

  Volgens hem ben ik geschikt voor deze zware taak, hij heeft voor me gebeden, waarschuwt me nog ff voor de spammers uit Afrika en ik moet snel zijn, want binnen 6 maanden gaat hij dood aan een verschrikkelijke ziekte.

  Met dit soort mailtjes vraag ik me altijd af of er daadwerkelijk mensen op reageren. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar ondertussen worden er nog steeds gigantische hoeveelheden van verstuurd en ik neem aan dat ze dit alleen doen als het enigzins effect heeft.


  18 december 2005

  TWiNKLE - vakblad voor webwinkeliers

  TWiNKLETWiNKLE is een nieuw vakblad voor webwinkeliers. Het blad staat boordevol ervaringen, ontwikkelingen, trends en authoriteiten voor mensen die actief zijn in de webwinkelbranche, groot, klein of in de dop.

  Leden van de brancheorganisatie Thuiswinkel.org zijn automatisch en kosteloos geabonneerd op het blad. Het blad zal 8 maal per jaar verschijnen en er is ook een website die relevant nieuws en informatie biedt. Op de website kan je (tijdelijk) een gratis proefabonnement van drie nummers aanvragen.

  » TWiNKLE


  17 december 2005

  Kerststemming op het web

  Ik ben geen fan van de kerstdagen, maar ik kan de algemene kerstsfeer altijd wel waarderen en zo ook op het internet. Websites worden met kerstballen, sterren en kerstmannetjes versierd en het is zelfs mogelijk om de Adsense-reclames van een kerst-jasje te voorzien. Zolang het maar niet teveel overheerst zie ik de lol er wel van in.

  Google is altijd zeer goed in het aanpassen van het logo met feestdagen en op kerstavond zal waarschijnlijk de eerste X-mas-doodle te zien zijn. Mijn favoriete "ping-website" Pingoat heeft het logo alvast aangepast voor de kerstperiode.

  Pingoat - X-mas


  15 december 2005

  Emerce Update Traffic Metrics

  Vanmiddag was de Emerce Update Traffic Metrics in Amsterdam. Een leuke middag met presentaties van:
  - Daniel Markus (Cemit)
  - Arie den Boon (Daphne Communication Management)
  - Steve Olechowski (Feedburner)
  - Jelle Kolleman (Redurban)
  - Maarten Kaaij (Postkantoor.nl)
  - Bas Buesink (Publieke Omroep, Kijk- en Luisteronderzoek)

  Vooral de presentaties van Daniël Markus, Arie den Boon en Steve Olechowski waren boeiend en die moet je zeker even gaan bekijken op Emerce Minutes. De presentaties van Jelle Kolleman en Bas Reusink waren ook interessant, maar ze kwamen in grote lijnen overeen met de presentaties die Redurban en Omroep.nl op Marketing3 hebben gehouden.
  Op Emerce Minutes staan trouwens ook de foto's en video-verslagen van het evenement.

  Update 16-12
  Omdat Typepad op Emerce Minutes eruit ligt een directe link naar de presentaties:
  - http://www.emerce.nl/media/files/bas_buesink.pdf
  - http://www.emerce.nl/media/files/maarten_kaaij.pdf
  - http://www.emerce.nl/media/files/jelle_kolleman.pdf
  - http://www.emerce.nl/media/files/olechowski.pdf
  - http://www.emerce.nl/media/files/daniel_markus.pdf
  Presentatie van Arie den Boon wordt later geplaatst


  14 december 2005

  Website TNT beste in Europa

  TNTVolgens de Webranking™ 2005, gepubliceerd door de Financial Times, is de corporate website van TNT de beste van Europa. In 2004 stond de website op de derde plaats. In totaal werden rond de 500 Europese bedrijven onderzocht aan de hand van 131 criteria die gebaseerd zijn op een vragenlijst die door meer dan 400 financiële analisten, beleggers en journalisten is gemaakt. In 2005 wogen techniek, navigatie en algemene bedrijfsinformatie zwaarder dan het jaar daarvoor.

  Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNT: “Wij zijn erg trots dat TNT deze prijs heeft gewonnen. Wij zien dit als een groot compliment dat ons werk wordt beloond. Onze visie voor de corporate website is gebaseerd op de noodzaak van transparantie, in lijn met de kernwaarden van ons bedrijf. Wij proberen onze communicatie voortdurend te verbeteren.”In de jaarlijkse ranglijst, opgesteld door het Zweedse investor relations adviesbureau Hallvarsson & Halvarsson in samenwerking met de Financial Times, zijn de websites opgenomen van de 150 grootste Europese ondernemingen. TNT was dit jaar voor de tweede maal op rij de beste Nederlandse onderneming en versloeg zijn concurrenten in deze webranking.

  De tweede plaats ging naar Repsol YPF, een Spaanse producent in olie en energie. Het Finse nutsbedrijf Fortum werd derde. Voor nadere informatie over de ranking, ga naar: http://www.webranking.nu of lees de artikelen op FT.com.
  [Persbericht TNT]


  09 december 2005

  Mijn Postbankpas al meer dan 100.000 keer aangevraagd

  PostbankKlanten van de Postbank kunnen sinds begin november hun eigen betaalpas ontwerpen door deze te voorzien van foto's, afbeeldingen of teksten. Mijn Postbankpas blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. In ruim een maand tijd hebben al meer dan 100.000 Postbankklanten hun eigen betaalpas ontworpen en aangevraagd.

  Hans Hagenaars, directeur Postbank: "Mijn Postbankpas blijkt een groot succes. We wisten al uit onderzoek dat veel mensen het leuk zouden vinden om hun betaalpas een persoonlijk tintje te geven. Nu wij deze mogelijkheid aanbieden, kiezen veel klanten ervoor om zelf hun pas te ontwerpen. Een betaalpas met foto van de kinderen is veruit het populairst, gevolgd door een pas met vakantiefoto's. Een ander deel van onze klanten kiest voor een afbeelding uit de gallery. Maar er worden ook indrukwekkende eigen ontwerpen gemaakt."

  Bij de Postbank kunnen klanten zelf bepalen hoe, waar en wanneer ze hun bankzaken kunnen regelen. De klant bepaalt dus ook zelf welke afbeelding hij op zijn betaalpas wil hebben. De Postbank speelt met Mijn Postbankpas ook in op de trend dat consumenten graag items zoals mobieltjes, iPods en postzegels een persoonlijk tintje mee willen geven. Mijn Postbankpas kost € 9,75 per aangevraagde pas en kan worden ontworpen via www.postbank.nl. Postbank is vooralsnog de enige bank in Nederland die deze mogelijkheid biedt.

  [Persbericht Postbank]


  08 december 2005

  Totale bestedingen direct mail bijna € 1 miljard in afgelopen 12 maanden

  Nielsen media ResearchIn de afgelopen twaalf maanden (november 2004 t/m oktober 2005) bedroegen de bruto mediabestedingen voor direct mail meer dan € 972 miljoen. Daarmee is DM het op twee na grootste mediumtype na televisie en dagbladen. Dit blijkt uit de nieuw opgezette registratie van de bruto mediabestedingen voor direct mail door Nielsen Media Research in samenwerking met TPG Post.

  Nielsen Media Research biedt al jarenlang inzicht in de mediabestedingen voor vrijwel alle mediumtypen, zoals televisie, radio, print, internet en buitenreclame. Het is voor het eerst dat er nu ook inzicht is in de bestedingen voor direct mail. Met de samenwerking tussen Nielsen Media Research en TPG Post, de grootste verspreider van direct mail in Nederland, ontstaat een betrouwbaar en actueel inzicht in de omvang van direct mail. Daardoor is vergelijking met andere mediumtypen mogelijk en wordt inzicht verkregen in de volledige mediamix van adverteerders en in de totale mediabestedingen in Nederland.

  Bij het analyseren van de bruto mediabestedingen van direct mail kan onderscheid gemaakt worden naar druk & handlingskosten en verspreidingskosten. Uit een analyse over de afgelopen 12 maanden gebaseerd op de nieuwe registratie van DM blijkt dat de druk & handlingskosten ruim tweederde bedroegen, de verspreidingskosten bedroegen bijna eenderde. De branches Retail (o.a. warenhuizen en mailinghouses) en Financiële Dienstverlening zijn met respectievelijk € 98,7 miljoen en € 70,4 miljoen de ‘big spenders’ binnen direct mail. Voor beide geldt dat rond de 75% van alle mailings is gericht op consumenten. Voor alle branches geldt dat er gemiddeld 60% van het direct mail budget is gericht op consumenten en 40% op de zakelijke markt.
  [Persbericht Nielsen media Research]


  Portalen en e-commerce sites domineren

  Online onderzoeksbureau Multiscope heeft op basis van haar website bereiksmetingsysteem Visiscan een analyse gemaakt van segmenten van websites. Uit de analyse blijkt dat 'Portalen' en 'E-commerce' websites de meeste bezoekers trekken. Daarnaast wordt de e-commerce categorie verder belicht in een zogenaamde 'Web Segment Grid', een nieuwe methodiek van Multiscope waarmee in één oogopslag de grootte en groei van een website segment kan worden geïdentificeerd.

  Top 10 segmenten
  Multiscope categoriseert alle websites welke door Visiscan gemeten worden. In totaal worden daarbij 11 categorieën met daaronder 52 segmenten onderscheiden. Onderstaande tabel toont de grootste segmenten, welke zijn gesorteerd op het aantal bezoekers dat de top 10 sites binnen dit segment maandelijks trekt.  Portals, zoekmachines en indexen trekken veruit de meeste bezoekers. De top 10 websites in dit segment zijn samen goed voor 37,2 miljoen bezoekers. De overige segmenten liggen dicht bij elkaar. De e-commerce categorie is met de segmenten 'Thuiswinkelen', 'Particuliere Handelsplaats' en 'Loyalty en sales promotion' zeer ruim vertegenwoordigd.

  Web Segment Grid - E-commerce

  Multiscope Visiscan Web Segment Grid


  Uit bovenstaande figuur blijkt dat er vier segmenten zijn die sneller groeien dan de markt. Het segment 'Supermarkten' groeit daarbij het hardst. Marktleiders binnen dit segment zijn Ah.nl, Aldi.nl en C1000.nl.

  Het segment 'Thuiswinkelen' is het grootst. Marktleiders hier zijn Nl.bol.com, Vistaprint.nl en Wehkamp.nl. Particuliere handelsplaatsen volgen op de voet. Toonaangevende sites zijn Marktplaats.nl, Ebay.nl en Speurders.nl.

  Het segment 'Productvergelijking' maakt een goede kans om verder door te groeien. Websites in dit segment trekken samen meer dan 10 miljoen bezoekers per maand en groeien ook nog eens met 36% per jaar. De top 3 binnen dit segment wordt gevormd door Kelkoo.nl, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl.

  De segmenten 'Energie en water' en 'Automotive2' worden door slechts een klein deel van de Nederlandse internet populatie bezocht. Daarbij komt nog eens dat dergelijke sites duidelijk minder snel groeien dan de markt

  Uitleg Web Segment Grid
  De Web Segment Grid is een methode om de onderlinge verhoudingen en ontwikkelingen binnen een bepaald web interesse gebied eenvoudig en doorlopend te volgen. Uit de Web Segment Grid blijkt in één oogslag welke websegmenten het hoogste bezoekersvolume hebben en welke segmenten de grootste groei weten te bereiken.

  Op de verticale as staat het aantal maandelijkse bezoekers dat de top 10 websites binnen een segment maandelijks trekt (opgeteld, niet ontdubbeld). Op de horizontale as staat de procentuele groei die het segment op dit moment op jaarbasis weet te bereiken. Beide assen snijden elkaar bij 29% jaargroei, dit is tegelijkertijd de gemiddelde jaargroei binnen alle 52 websegmenten. Een categorie die links van de verticale as staat groeit dus minder dan het marktgemiddelde.

  Het groeipercentage is gebaseerd op de intrinsieke groei van een segment. Hierbij wordt de relatieve groei van het aantal internetgebruikers in Nederland (extrinsieke groei) uit het percentage gehaald.

  Over Multiscope Visiscan
  Multiscope Visiscan is hét online bereiksonderzoek voor websites. De dataverzameling verloopt volledig geautomatiseerd via een representatief panel van 1.500 Nederlandse internetgebruikers. Dit panel is voorzien van geavanceerde logsoftware, die realtime en op continue basis registreert welke websites de panelleden bezoeken. Met de gehanteerde methodiek kunnen middelgrote en grote Nederlandse websites volgens een eenduidige en objectieve standaard met elkaar vergeleken worden. Voor deze vergelijking wordt het criterium van 'unieke bezoekers' gehanteerd. Multiscope Visiscan is bij uitstek geschikt voor selectie van websites voor online advertising, benchmarking, concurrentieanalyse of onafhankelijke trendanalyses. Voor meer informatie zie: http://www.multiscope.nl/visiscan.phtml

  1 Totaal bezoekers top 10 opgeteld, niet ontdubbeld.
  2 Hieronder zijn de segmenten 'Automotive - occasions' en 'Automotive - divers' gegroepeerd. Hiervoor is gekozen omdat gaandeweg het jaar enkele sites verplaatst zijn tussen deze categorieën.

  [Persbericht Multiscope]


  Werknemers surfen, bellen en mailen negentien uur privé per maand

  Trends in ICTVoor privé-doeleinden mailen, surfen en bellen in de tijd van de baas blijft enorm tijdrovend. In totaal spenderen werknemers gemiddeld 4,4 uur per week aan privé-surfen, e-mailen en bellen op het werk (binnen werktijd). Dit wordt voor een deel gecompenseerd, omdat men thuis (buiten werktijd) gemiddeld per week 2,3 uur bezig is met zakelijk surfen, e-mailen en/of bellen. Deze bevindingen zijn afkomstig uit het jaarlijkse Trends in ICT-onderzoek van Ernst & Young, gehouden onder 700 directeuren, managers en professionals.

  De rekensom: in totaal spenderen de geënquêteerden gemiddeld 4,4 uur per week aan privé-surfen, e-mailen of bellen op het werk (binnen werktijd). Echter, de ondervraagden besteden gemiddeld 2,3 uur per week aan zakelijk surfen, e-mailen of bellen vanuit huis (buiten werktijd). Per saldo blijft er 2,1 uur per week privé-surfen/mailen/bellen in de tijd van de baas over. Uitgaande van een gemiddelde werkweek van dertig uur betekent dit dat circa zeven procent van de werktijd verloren gaat aan privé-zaken. Directeur Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT Leadership: ‘Naast het productiviteitsverlies, moeten bedrijven ook de kosten incalculeren die hiermee gepaard gaan. Er is kennelijk qua afspraken hierover weinig verbeterd.’

  » Werknemers surfen, bellen en mailen negentien uur privé per maand


  07 december 2005

  Uitslag Website van het Jaar verkiezing

  Website van het JaarDe Website van het Jaar is een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de eigenaar van de meest favoriete website. De allerpopulairste website was Postbank.nl met ongeveer 45.000 stemmen.

  Ook dit jaar was de verkiezing weer een succes. Het Nederlands publiek bracht massaal haar stem uit op 126 genomineerde sites in 11 categorieën. In totaal werden meer dan 620.000 stemmen uitgebracht.

  De winnaars binnen de 11 categorieën:

  Audiovisueel
  Kassa.vara.nl
  Omroep.nl
  Pathe

  Contact
  Kaartenhuis.nl
  Schoolbank.nl
  Hyves

  Doelgroepen
  Kleurplaten.nl
  Scholieren.com
  Studenten.net

  E-commerce
  Marktplaats
  ANWB
  Albert Heijn

  Entertainment
  Zylomgames
  Staatsloterij
  Spele.nl

  Financieel
  Postbank
  Rabobank
  ABN Amro

  Health en Leisure
  Gezondheidsplein
  Weekendjeweg.nl
  IKEA

  Nieuws
  Nu.nl
  Teletekst
  Telegraaf

  Non-profit
  Consumentenbond
  Belastingdienst
  Hartstichting

  Portalen
  Google
  Startpagina.nl
  De Telefoongids

  » Website van het Jaar


  04 december 2005

  Statistieken november 2005

  Statistieken van WebDrain voor de maand november.
  Totaal aantal pageviews: 8077
  Totaal aantal unieke bezoekers: 5582 (cumulatief)

  Het totaal aantal pageviews is in de maand november gestegen met 8,6% tov de maand oktober en het totaal aantal unieke bezoekers is gestegen met 13,8%.

  De topdag was vrijdag 25 november met 343 unieke bezoekers en 438 pageviews. Dat kwam door een goede positie in Google met "webcam ANWB" en Nederland was die dag één grote file door het slechte weer.

  Statistieken WebDrain - november 2005


  [Brongegevens: StatCounter]


  03 december 2005

  Europeaan gemiddeld 10 uur per week online

  Europeanen zitten gemiddeld tien uur per week op het internet. Van de surfers met een ADSL-verbinding maakt zelfs een derde meer dan zestien uur per week gebruik van het net. Dat blijkt uit studie van de Europese advertentie-organisatie EIAA onder zo'n 7000 Europeanen, waaronder 500 Nederlanders.

  Fransen surfen met gemiddeld dertien uur per week het langst. Italianen besteden wekelijks acht uur aan het internet en Nederlanders zo'n 10 uur. In een jaar tijd is het gemiddelde van de Europeanen met 17 procent gestegen.

  De tijdsbesteding voor het lezen van kranten steeg met 13 procent. Televisie ging er qua tijdsgebruik 6 procent op vooruit. Het lezen van tijdschriften liep 7 procent terug. Van alle webgebruikers zegt 29 procent minstens eens per maand muziek te kopen via internet. Ongeveer 13 procent neemt regelmatig deel aan discussies via blogs.

  » EIAA Mediascope Europe Executive Summary (pdf)


  02 december 2005

  Top 20 sites van 2005

  Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft online onderzoeksbureau Multiscope haar ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. De lijst is samengesteld op basis van Visiscan, het online bereiksmetingsysteem van Multiscope.

  Top 20 sites van 2005
  De dit jaar gepresenteerde ranglijst is wederom gebaseerd op 12 verschillende maandranglijsten voor 'grouped sites2'. De methodiek is daarmee exact gelijk aan die van 2004. De ranglijst telt dit jaar 3 nieuwe binnenkomers en kent een nieuwe nummer 1.

  Top 20 websites van 2005

  De toppers
  Google.nl neemt dit jaar met een gemiddeld bereik van 70% de nummer 1 positie in handen en streeft daarmee Startpagina.nl en Msn.nl voorbij. Van de nieuwkomers in de ranglijst is Speurders.nl duidelijk het meest succesvol. Speurders.nl weet binnen 15 maanden door te dringen tot de top 10 en is daarmee de meest succesvolle Nederlandse website introductie ooit.

  Particuliere handelsplaatsen zitten in de lift. Naast Speurders.nl weten zowel Marktplaats.nl als Ebay.nl hun positie duidelijk te verbeteren. De andere nieuwkomers in de ranglijst, Staatsloterij.nl en Nu.nl stonden vorig jaar nog net buiten de top 20, op respectievelijk een 23e en 21e positie. Ook Msn.com groeit. Tot dit domein worden ook de weblogs van Spaces.msn.com gerekend.

  Zowel Postbank.nl als Rabobank.nl weten hun positie te consolideren. Abnamro.nl blijft met een 25e positie net buiten de top 20.

  De verliezers
  De grootste dalers in de ranglijst zijn Ilse.nl en Startkabel.nl. Ilse.nl lijkt duidelijk het slachtoffer van een groeiend Google.nl. Startkabel.nl heeft wellicht toch te weinig onderscheidende waarde ten opzichte van Startpagina.nl. Telegraaf.nl (21), Schoolbank.nl (23) en Kpn.com (26) vallen dit jaar uit de top 20. Uitgever De Telegraaf weet de daling echter ruimschoots te compenseren met dochteronderneming Speurders.nl. Schoolbank.nl kwam in 2004 nog nieuw binnen in de ranglijst, maar weet haar positie niet vast te houden. Waarschijnlijk speelt de introductie van een abonnementssysteem hierin een rol. Kpn.com heeft duidelijk last van het toenemende succes van de websites van belangrijke concurrenten.

  Overige trends en conclusies
  Ook buiten de top 20 zijn een aantal opvallende verschuivingen en trends waarneembaar. Versatel.nl stijgt maar liefst 194 posities naar een 56e plaats. Belangrijkste verklaringen zijn de integratie van het merk Zonnet, de introductie van diverse consumentendiensten (bijvoorbeeld voetbal) en een hogere zichtbaarheid voor het merk als gevolg van reclamecampagnes. Ook Talpa.tv is een snelle groeier. Met een 96e positie en een gemiddeld bereik van 21% heeft Talpa.tv de mogelijkheid om door te stoten naar een hogere ranking.

  Web-log.nl lijkt op weg naar een positie binnen de top 20. Het totale weblog segment kende het afgelopen jaar een groei van 150%. Hiermee groeit dit segment duidelijk harder dan de markt. De verzamelplaats van weblogs kan hiervan profiteren.

  In het kielzog van stijgende e-commerce bestedingen en een stijgende groei van marktplaatsen weten ook de vergelijkingssites steeds beter te scoren. Marktleiders Kelkoo.nl, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl weten alledrie hun positie te verbeteren.

  Tot slot weten Belastingdienst.nl en Nl.wikipedia.org met respectievelijk een stijging van 33 en 70 posities snel te groeien. Daarnaast zijn er vele kleinere sites op financieel gebied die nieuw binnenkomen op lagere posities in de algemene ranglijst. Zij weten actiematig heel goed in te spelen op een tegenvallende economie.

  De meeste ontwikkelingen maken duidelijk dat het internet zich in het afgelopen jaar steeds meer heeft ontwikkeld van informatiekanaal naar transactie en interactiekanaal. Steeds meer internetgebruikers raken ervaren met het medium en gebruiken het web daarom ook voor steeds meer verschillende doeleinden.

  Verantwoording ranglijst
  Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de 'top 20 sites van 2005' te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden december 2004 t/m november 2005 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 12 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt, bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers. Sites die in de loop van het jaar zijn overgegaan naar een andere partij of een naamswijziging hebben doorgevoerd zijn met de nieuwe naam opgenomen.

  1 Msn.nl en Msn.com zijn separaat opgenomen. Hiervoor is gekozen omdat de content op beide sites duidelijk verschillend is. Van Msn.com is alléén de Nederlandstalige content meegeteld.
  2 In deze ranglijst worden verschillende url's samengevoegd welke duidelijk bij elkaar horen. Voorbeelden van een grouping zijn:
 • verschillende subdomeinen van éénzelfde hoofddomein
  (vb: info.multiscope.nl en onderzoek.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
 • dezelfde sites met of zonder www. ervoor
  (vb: www.multiscope.nl, multiscope.nl en www1.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
 • sites met exact dezelfde content maar met een ander hoofddomein (vb: www.visiscan.nl en www.multiscope.nl wordt multiscope.nl)
  Van het opnieuw gedefinieerde hoofddomein wordt een ongedupliceerd bereik berekend.

  [Persbericht Multiscope]


 • 01 december 2005

  Het waren twee geweldige dagen...

  Marketing3De afgelopen twee dagen ben ik op Marketing3 geweest en het waren twee interessante dagen. Er waren een aantal mooie cases en presentaties en aangezien er op Marketing3.nl zeer uitgebreide verslagen, foto's en video's staan hoef ik er hier verder niet over te schrijven :-).

  Een aantal onderwerpen /cases spraken me erg aan en die zal ik dan ook even noemen:
  - Brandbase met een paar mooie brandactivation-cases
  - Ruud de Wild als MSN-buddie
  - Eccky
  - Online games en marketing en vooral m'n nieuwe held Leroy!!

  Het leuke van dit soort dagen is dat je bekenden tegenkomt, nieuwe mensen ontmoet en in sommige gevallen eindelijk een gezicht hebt bij een website. Jeroen, Vincent, Anders, Mark het was leuk jullie te ontmoeten en hopelijk tot ziens. En op speciaal verzoek, de mooiste foto van Marketing3 ;-).