WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

29 oktober 2007

Google PageRank Victims Anonymous

PageRankEr is de afgelopen weken genoeg geschreven over de PageRank-dalingen en daar ga ik het zeker ook niet over hebben, maar wel over de "Google PageRank Victims Anonymous".

Ben jij één van die slachtoffers van de PageRank-daling? Dan kan je "lid" worden van deze groep en een PageRank-icoontje op je website plaatsen om de hele wereld te laten zien dat je gestraft bent door Google.
Je kan kiezen uit verschillende icoontjes en ook nieuwe ideeën insturen.

Mijn favorieten:
The victim was found with over 2,000 kilos of paid text links on his person...
The victim was found with over 2,000 kilos of paid text links on his person...

Nuf said...
Nuf said...

Meer informatie op Google PageRank Victims Anonymous


25 oktober 2007

Pamela Anderson maakt reclame voor Google

Wow, dit noem ik nog eens geweldige reclame voor Google! Maar ja, echt of nep???

Pamela Anderson - Google

Pamela Anderson - Google


23 oktober 2007

Nominaties 'The Best of Blogs' Awards (BOB's) bekend gemaakt

The Best of Blog'sDe Nederlandse genomineerden voor 'The Best of Blog Awards' (The Bobs) zijn bekendgemaakt. De genomineerden voor Beste Nederlandse Blog zijn:
Tot 14 november kan iedereen stemmen op de genomineerde weblogs. Kijk hiervoor op www.thebobs.com.


20 oktober 2007

Internetgebruik onder jongeren neemt af

Het aantal uren dat jongeren internet gebruiken is het afgelopen jaar gedaald. Waren jongeren in 2006 nog 11,5 uur per week online, inmiddels is dit 10,4 uur per week. Dat blijkt uit de Monitor Internet en Jongeren, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt. Het aan het Erasmus MC verbonden onderzoeksinstituut IVO heeft het onderzoek uitgevoerd.

Ook is het percentage dwangmatige internetgebruikers ('internetverslaafden') afgenomen. Vorig jaar gaf 4 procent van de jongeren aan moeite te hebben het internetgebruik onder controle te houden, dit jaar is dat 3 procent. Dat zijn zo'n 25.000 jongeren.

Verder waren ouders het afgelopen jaar strenger ten aanzien van het internetgebruik van hun kinderen dan het jaar ervoor. Ouders stellen meer regels en houden hun kinderen beter in de gaten. De kwaliteit van de communicatie over internetgebruik met hun kinderen is echter verslechterd, aldus de monitor. Jongeren voelen zich tijdens gesprekken over internetgebruik minder begrepen en minder serieus genomen.

Meer dan 70 procent van de jongeren speelt wel eens online spelletjes. Daarvan is 3 procent een dwangmatige 'gamer', die ongeveer 27 uur per week besteedt aan spelletjes spelen op de computer. Vooral jongeren die eenzaam en sociaal angstig zijn, besteden steeds meer tijd aan games.

Online pesten komt nog steeds veel voor, maar is niet gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ruim één op de vier jongeren scheldt minimaal een keer per maand iemand uit op internet. Personen beledigen of totaal negeren komt zelfs vaker voor.

Het jaarlijkse monitoronderzoek Internet en Jongeren volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 16 jaar.


19 oktober 2007

Waar is Wieowie op Marketingfacts?

Vanochtend kwam ik in mijn feedreader het bericht "Zoekmachine voor personen: Wieowie.nl" van Marketingfacts tegen.

MF - Zoekmachine voor personen: Wieowie.nl

Maar helaas levert een klik op het bericht een mooie 404-pagina op. Waarschijnlijk is het bericht gepubliceerd en weer gedepubliceerd. Blijkbaar had het nog niet live mogen staan of moest het bericht verwijderd worden omdat het niet voldeed aan het redactiestatuut.

Dat is toch echt weer het nadeel van RSS, de feed wordt snel "opgepakt" door verschillende readers/zoekmachines en die content krijg je niet zo snel van het internet af. Zoekmachines hebben content die je eigenlijk niet had willen verspreiden en RSS-abonnees lopen tegen irritante 404-pagina's aan.

Gerelateerd
- Het nadeel van RSS: Nederlandse Inside AdWords blog live of toch niet?

update
Het bericht staat inmiddels weer op Marketingfacts. Het bericht is aangepast omdat het te "commercieel" was, kijk maar naar de eerste reacties.
Ik wilde dit bericht verwijderen, maar ja je weet maar nooit of de RSS-feed al was opepakt door readers/zoekmachines :-)


16 oktober 2007

Slechts 50 procent websites eredivisie voetbalclubs heeft RSS-feed

RSSRSS werd vroeger alleen door "nerds" en heavy internetters gebruikt, maar het raakt steeds meer ingeburgerd. Veel normale internetters kennen de termen RSS, webfeeds of XML nog steeds niet, maar gebruiken het ongemerkt op hun gepersonaliseerde startpagina.

Maar ja, wil je een RSS-feed toevoegen, dan moet ie eerst worden aangeboden :-). Drie jaar geleden bleek uit een mini onderzoekje onder de Eredivisie voetbalclubs dat RSS en voetbal geen goede combinatie was.

In drie jaar kan er veel gebeuren op het internet, maar blijkbaar volgen de voetbalclubs niet de internettrends. RSS & voetbal is nog steeds geen goede combinatie. Slechts 50 procent van de Eredivisie clubs biedt een RSS-feed aan.

Clubs met RSS-feed
- Ajax
- FC Groningen
- FC Twente
- Feyenoord
- NEC
- PSV
- Willem II
- De Graafschap (*)

Clubs zonder RSS-feed
- FC Utrecht
- Excelsior
- Heracles Almelo
- Roda JC
- sc Heerenveen
- Sparta Rotterdam
- Vitesse
- VVV-Venlo
- NAC Breda (**)
- AZ (***)

* De feed is alleen beschikbaar via eigen branded RSS-reader. Eigenlijk bieden ze dus geen publieke RSS-feed aan, maar de branded RSS-reader levert bonuspunten op :-).
** Opmerkelijk is dat NAC Breda geen RSS-feed meer heeft, terwijl ze drie jaar geleden toch echt de eerste club met een RSS-feed waren.
*** AZ heeft wel een RSS-feed, maar deze bevat geen items.


15 oktober 2007

RSS-statistieken onbetrouwbaar?

RSSHet aantal RSS-abonnees wordt steeds vaker gebruikt als onderdeel om de ranking van een weblog te bepalen, zoals ook in de Blog50. In sommige gevallen wordt het zelfs meegenomen in het bepalen van de kosten van het adverteren op een website. Veelal worden de FeedBurner-gegevens hiervoor gebruikt, maar hoe betrouwbaar zijn die RSS-abonnee gegevens eigenlijk? Hieronder een aantal voorbeelden waardoor we ons af kunnen vragen of deze gegevens wel goed kunnen gebruiken.

Bugs
Afgelopen week merkte Techcrunch een bug in FeedBurner op. Hierdoor was het mogelijk om het aantal RSS-abonnees handmatig op te hogen. FeedBurner heeft het probleem razendsnel opgelost, maar het tast wel de integriteit van de statistieken aan.

Meerdere RSS-readers
Veel internetgebruikers hebben meerdere RSS-readers en/of persoonlijke startpagina's. Ik ook, en daarnaast test ik nog wel eens nieuwe (online) readers. Volgens de Feedburner-statistieken heb ik 400+ RSS-abonnees, maar een stuk of 10 van de abonnees ben ik zelf. Natuurlijk wordt het percentage van dubbele abonnees steeds kleiner naarmate het totaal-aantal stijgt. Fred haalde dit probleem vorig jaar ook al aan.

Meerdere RSS-feeds
Veel weblogs hebben meerdere feeds of stappen pas na een tijdje over op FeedBurner. Aangezien alleen de FeedBurner-statistieken openbaar zijn kan dit een verkeerd beeld geven. Zie bijv. de reactie van DutchCowboys op de Blog50-ranking.

FeedBurner vs. Bloglines
Volgens FeedBurner heb ik 82 Bloglines abonnees, maar Bloglines geeft aan dat ik er 80 heb. Wie heeft er gelijk?

RSS-abonnees WebDrain in Bloglines
RSS-abonnees WebDrain in Bloglines

Bloglines-abonnees WebDrain in FeedBurner
Bloglines-abonnees WebDrain in FeedBurner

Ik neem aan dat Bloglines de juiste gegevens toont, maar waar komen dan die andere twee subscibers vandaan? Geen idee...

Tijdelijke stijgingen
Op een andere weblog heb ik gemiddeld 200 RSS-abonnees. Een prikkelend bericht icm MSN Reporter zorgde voor een gigantisch aantal bezoekers. Het aantal RSS-abonnees steeg hierdoor met 100%, maar in de dagen erna liep dit weer terug naar de 200.

Onverklaarbare stijging in RSS-abonnees Gezonderworden.nl

FeedBurner bepaalt het aantal RSS-abonnees als volgt:
FeedBurner’s subscriber count is based on an approximation of how many times your feed has been requested in a 24-hour period. Subscribers is inferred from an analysis of the many different feed readers and aggregators that retrieve this feed daily. Subscribers is not computed for browsers and bots that access your feed.
Volgens de statistieken hebben 200 gebruikers de RSS-feed in hun feed-reader geplaatst (Google Desktop) en in twee dagen weer verwijderd. Het is een verklaring, maar ik heb toch m'n twijfels.

Conclusie
Volgens mij geven de RSS-statistieken een aardig beeld van het gebruik en de populariteit van een weblog, maar bovenstaande voorbeelden geven genoeg stof tot nadenken. Het aantal RSS-abonnees is leuk om een indruk te krijgen, maar kunnen niet als harde cijfers gebruikt worden.


09 oktober 2007

Websites bouwen is een vak apart

Hersenen in actieVia een bericht op het AD kwam ik op de website Hersenen in Actie! en ik heb in jaren niet meer zo'n amateur-website gezien. Frames, felle kleuren en knipperende items, is deze website uit het jaar 1989 ofzo? De website is eigendom van de Universiteit Leiden en die mogen zich wel schamen voor zo'n website!


07 oktober 2007

Wake-up Philips

Ik ben een avondmens, geen ochtendmens en ik haat wekkers!!! Ik speel dan ook al een tijdje met het idee om een "lichtwekker" aan te schaffen. Zo'n wekker verlicht langzaam je kamer zodat je minder moeite hebt met opstaan. Toevallig kwam ik vannacht (ik was er niet naar op zoek) een advertentie van de Wake-up Light van Philips tegen. Toch even kijken hoe duur zo'n wekker is en indien mogelijk meteen bestellen.

Op deze vragen is het lastig antwoord krijgen, prijzen en verkooppunten zijn bijna niet te vinden. Waarom doen ze dan een AdWords-campagne???
In de advertentie staat "Philips Wake-up Light! Open uw ogen voor een nieuwe manier van wakker worden. Probeer nu. [url]".

Als ik daar als gebruiker op klik (ik heb de url gekopieerd) dan verwacht ik een landingspage met informatie over het product en ook de mogelijkheid om het te bestellen. Misschien niet eens bestellen, maar minstens een overzicht van verkooppunten/webshops.

Het is niet mogelijk direct te bestellen of een lijst met webshops te krijgen, maar uiteindelijk kom je op de normale Philips-site uit. Het kost daarna nog wat kliks, maar dan weet je wel dat je 89euro (of 129euro) voor een lichtwekker mag neerleggen. Nog wat andere irritaties op de website:
- Het flash-gedeelte zorgt bij Producteigenschappen voor een inline scrollbalk
- Linkernavigatie is gelijk aan de flash-navigatie, een beetje overbodig
- Typootje, "Verdel het verder"
- Bij elke klik wordt de pagina herladen, waar is dat nou weer voor nodig?
- In de online survey die ik later op de Philips-site kreeg zat geen back-knop

Een combinatie van slaaptekort en vervelende websites levert een gefrustreerde blogger op. En de prijs van die wekker zorgt ervoor dat ik voorlopig nog steeds met geluid moet wakker worden... Weltrusten...


05 oktober 2007

Blog50 beter dan Marcom top100!!!

Blog50Yeah, weer een nieuwe ranking, de Blog50. Om maar meteen op de (misleidende) titel in de te gaan. De Blog50 vind ik een stuk beter dan de Marcom top 100 vanwege de positie van m'n eigen blogje...
WebDrain in de Marcom top 100: 99ste
WebDrain in de Blog50: 64ste of 65ste (daar zijn ze nog niet uit, scriptfoutje??)

Yellow Lemon Tree heeft de Blog50 gelanceerd, een uniek overzicht (ahum, uniek???) van de populairste Nederlandstalige weblogs. De Blog50 is een ranglijst van meest bezochte (hoe weten ze dat nou weer?) en best gewaardeerde weblogs in Nederland en België, samengesteld op basis van Google PageRank, Technorati Rank en Bloglines abonnees (subscriptions).

In de Blog50 is er een ranking per categorie. WebDrain is ingedeeld in de ICT categorie en daar bezet ik de 21ste plaats. In de categorie gezondheid moeten ze Gezonderworden.nl nog opnemen, maar Diabetes | suikerziekte staat op de 13e plaats.

» Bekijk de Blog50


03 oktober 2007

TradeTracker gaat Europa in

Affiliate marketing bedrijf TradeTracker heeft een eerste stap naar een Europees netwerk van adverteerders en publishers gezet. Vandaag is een vestiging in Londen begonnen en na Groot-Brittannië zullen de komende maanden meer Europese landen volgen.

TradeTracker is een van origine Nederlandse aanbieder van affiliate marketing. Nadat TradeTracker in zeer korte tijd in Nederland is uitgegroeid tot de grootste aanbieder van affiliate-marketing, is TradeTracker nu ook gestart met een internationale expansie. Om in de verschillende Europese landen lokale adverteerders en publishers aan zich te binden, opent TradeTracker in meerdere landen een fysiek kantoor.

De keuze om als eerste in Groot-Brittannië te starten lag voor de hand. CEO Paul van Doorn: "De online advertising markt is daar op dit moment het meest ontwikkeld. Er ligt ons in Engeland een enorme uitdaging te wachten. We hebben voor deze markt een agressief maar haalbaar doel gesteld, en we hebben er alle vertrouwen in dat we het gaan redden”.

TradeTracker wil in Groot-Brittannië een van de top 5 partijen in de markt worden. Paul van Doorn: “Momenteel zijn er al diverse Nederlandse adverteerders die met ons mee gaan naar Engeland. We verwachten binnen de komende twee tot drie maanden al enkele tientallen campagnes aan te kunnen bieden aan de Engelse affiliates". In de komende maanden zal TradeTracker ook actief worden in andere Europese landen waaronder Duitsland en Italië.
[Persbericht TradeTracker]


Marcom top 100: op het randje van de afgrond

Marcom top 100 - WebDrainDe nieuwe Marcom top 100 is weer bekend gemaakt en wonder boven wonder sta ik nog in de top 100 en wel op de 99ste plaats. Twee plaatsjes gedaald ten opzichte van vorige maand en ik sta nu op het randje van de afgrond.

Wie gaat me helpen met een stem of wat linkliefde?
Niemand? Dan maar de MF-redactie omkopen...


02 oktober 2007

MSN Reporter eenvoudig te spammen

Het is niet meer mogelijk om je eigen bericht op MSN Reporter naar een nr.1 plaats te "Kicken" en dus te frauderen met MSN Reporter, maar tegenwoordig is er een ander truukje: SPAM; gewoon hetzelfde bericht 10x toevoegen.

"Veiligheidsmaatregelen"
MSN Reporter heeft een aantal maatregelen genomen om het hele proces van toevoegen en kicken/dumpen eerlijk te laten verlopen. Voorbeelden hiervan zijn e-mailbevestiging bij het toevoegen van een link, cookies accepteren om te kunnen stemmen en alleen unieke url's worden toegestaan.

Unieke webadressen
MSN Reporter filtert op unieke url's maar dit is super eenvoudig te omzeilen. Een bericht met het webadres http://www.webdrain.com/bestaatniet.html kan ik maar één keer plaatsen, maar door er een vraagteken en nummer achter te plakken creeer je een nieuwe unieke url.
Dit zijn dus allemaal unieke url's:
http://www.webdrain.com/bestaatniet.html?1
http://www.webdrain.com/bestaatniet.html?2
http://www.webdrain.com/bestaatniet.html?3

Als voorbeeld heb ik een eigen bericht twee maal toegevoegd aan MSN Reporter. Een beetje slimme "reporter" kiest natuurlijk ook een andere titel en naam zodat de SPAM minder opvalt.

MSN Reporter SPAM

Oplossing
Ik heb niet direct de oplossing voor handen, dat moeten ze bij MSN Reporter maar ff zelf uitzoeken. Het grote voordeel van MSN Reporter is dat er geen registratie verplicht is, dus dit moeten ze zeker zo houden. Een "Meld Spam" knop zoals in NUjij zou al helpen, maar technisch afvangen is denk ik de beste oplossing.

Hopelijk komt MSN Reporter heel snel met een oplossing want er zijn een aantal sites die veelvuldig van deze mogelijkheid gebruik maken. Er is er zelf één website die het presteert om hetzelfde bericht 3x per dag te plaatsen, met een andere titel en naam. Dit soort websites mogen wat mij betreft voor altijd geblokkeerd worden.