WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

28 november 2006

Online nieuws groeit snel

Online nieuwssites hebben het aantal bezoekers zien verdubbelen sinds 2004. Dit blijkt uit Visiscan metingen van online onderzoeksbureau Multiscope. De Nederlandse internetgebruiker waardeert de websites in dit segment ook duidelijk hoger dan gemiddeld.

Verdubbeling bezoekers
In onderstaande grafiek zijn de bezoekersaantallen1 van de top 10 websites binnen het segment opgeteld en per maand weergegeven voor de periode tussen juli 2004 en september 2006.

Grafiek bezoekersaantallen

Opvallende feiten
Het aantal bezoekers in het segment 'Nieuws - Algemeen' neemt niet alleen sterk toe. De bezoekers zijn ook bovengemiddeld tevreden over de sites in dit segment. Zij waarderen de nieuwssites met het rapportcijfer 7,2. Het gemiddelde voor Nederlandse websites ligt op 6,9.

Nu.nl is marktleider in het segment met ongeveer 4 miljoen unieke bezoekers. De sterke positie van de website blijkt ook uit de hoge waardering (7,7). Bijna 50% van de ondervraagden noemt Nu.nl daarnaast spontaan wanneer men wordt gevraagd een nieuwssite te noemen. Ook de zakelijke poot van Nu.nl (NU Z) heeft inmiddels een positie verworven in de top 20 nieuwssites.

Kranten hebben nog altijd een sterke positie in het nieuws segment. Het bereik van Telegraaf.nl (positie 2), Ad.nl (positie 3), Volkskrant.nl (positie 8) en Nrc.nl (positie 9) lijkt zich de afgelopen maanden echter te stabiliseren.

Een opvallende groeier is Elsevier.nl. De website groeide in de afgelopen twee jaar van enkele honderdduizenden bezoekers naar 1,8 miljoen in september 2006.

Interpretatie
Het segment 'Nieuws - Algemeen' bevat websites met algemeen actueel nieuws. ICT gerelateerd nieuws, weblogs en websites van vaktijdschriften kennen hun eigen segment binnen Multiscope Visiscan. De bezoekersaantallen in de grafiek zijn niet ontdubbeld, daarom tellen deze op tot boven de 20 miljoen. Een bezoeker wordt dus meerdere malen geteld wanneer deze meerdere websites binnen dit segment bezoekt. Nederlandse internetgebruikers die vanaf hun thuislocatie surfen, vormen de basis van het bereiksonderzoek.

1 Let op: de bezoekersaantallen zijn niet ontdubbeld. Een bezoeker wordt dus meerdere malen geteld wanneer deze meerdere websites binnen dit segment bezoekt.
[Multiscope]


27 november 2006

TradeTracker gooit met modder?

Zojuist een persbericht van TradeTracker binnen gekregen met de titel "Medewerker Daisycon pleegt klikfraude bij concurrent". De inhoud is als volgt:
Affiliatemarketingpartij Daisycon, onder andere bekend van Affiliates.nl, heeft klikfraude gepleegd bij concurrent TradeTracker. Door het gebruik van een extern gehost iframe-script, genereerde een medewerker van Daisycon op een kunstmatige manier duizenden kliks per dag voor de bij TradeTracker aangesloten klikcampagnes van onder andere SOS-kinderdorpen en KPN.

TradeTracker is binnen 24 uur achter de fraude gekomen en heeft na onderzoek inmiddels de fraude-kliks teruggedraaid en het account van de fraudeur geblokkeerd. Er is ook direct aangifte van fraude gedaan bij de politie. Klikfraude is op dit moment een zeer gevoelig onderwerp, reden dat TradeTracker dit voorval zeer hoog opneemt. Paul van Doorn van TradeTracker: "Wij zijn altijd erg alert op klikfraude aangezien dit ook het vertrouwen van (potentiele) klanten in onze markt kan schaden. Het feit dat een partij als Daisycon zich hier mee inlaat, is dan ook meer dan schandalig".
Ik weet eigenlijk niet wat ik van dit soort persberichten moet vinden. Ik krijg altijd het gevoel van "modder gooien en zwart maken". Natuurlijk is de persoon die klikfraude pleegt verkeerd bezig en moet hij "gestraft" worden en misschien moet zijn straf zelfs zwaarder zijn omdat hij bij een affiliate-bedrijf werkt. Door de eerste alinea lijkt het net alsof hij namens Daisycon heeft gehandeld, maar is dit wel zo? Ze hadden beter de naam van de medewerker kunnen publiceren...

Ik snap TradeTracker niet helemaal... waarom stuur je hier een persbericht over? Laten zien dat je fraude hebt opgespoord, daarnaast de concurrentie even zwart maakt en dan maar hopen dat klantjes overstappen?


23 november 2006

Corporate website van TNT nummer 1 van Europa

De website van TNT (http://group.tnt.com) is door het toonaangevende Europese webonderzoeks- en adviesbureau Hallvarsson & Halvarsson verkozen tot 'best in class' corporate website van Europa. Het jaarlijkse onderzoek beoordeelt de kwaliteit van de websites van de 174 grootste ondernemingen van Europa en bestempelt vooral de navigatie van TNT als 'best practice'.

"We zijn er bijzonder trots op dat onze website voor de tweede keer op rij is verkozen tot de beste corporate website van Europa", aldus Peter Bakker, CEO van TNT. "Transparantie is cruciaal om het vertrouwen van onze klanten, medewerkers en aandeelhouders te verkrijgen. We zijn van mening dat een goede website een essentieel element is van de communicatie met al onze stakeholders."

Het onderzoek van 2006 heeft meer nadruk gelegd op interactieve criteria zoals podcasts, online jaarverslagen en RSS nieuwsfeeds. De 124 criteria voor het onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden op een vragenlijst die onder meer dan 400 financiële analisten, investeerders en zakelijke journalisten uit 25 Europese landen is verspreid.

Meer informatie over de ranglijsten staat op www.webranking.nu


22 november 2006

Blogger Beta

Vorige week ben ik geswitched naar de nieuwe versie van Blogger, Blogger Beta.
In Blogger Beta zitten een aantal nieuwe features waaronder:
- labels
- inloggen met Google account
- keuze uit RSS-formats (atom, RSS 2.0)
- nieuw dashboard

In eerste instantie was ik wel tevreden over de nieuwe versie, maar ik kom nu steeds kleine dingen tegen waaraan ik me zwaar irriteer. Ik ben benieuwd wat andere Blogger-gebruikers hiervan vinden.

1. Labels, reacties etc.
Mijn template ondersteunt geen labels en zorgt er ook voor dat reacties niet meer getoond worden. Kortom, ik mag zelf lekker gaan HTML-len en de nieuwe code in de template plakken.
O ja, als je reageert op dit bericht dan verschijnt er geen reactie. De reactie wordt wel opgeslagen, maar niet getoond. Dit is één van de eerste dingen die ik moet aanpassen...

2. Inloggen met Google-account
In eerste instantie leek me dit wel een goede funtionaliteit, geen aparte inloggegevens meer voor Blogger. Maar helaas, het is een drama. Als je meerdere Gmail-adressen hebt, dan log je regelmatig in en uit voor de verschillende adressen. Vroeger had dat geen invloed op Blogger, maar nu kan ik daar ook elke keer opnieuw inloggen :-(.

3. RSS
Het schijnt dat je het RSS-format kan omzetten naar RSS 2.0 ipv atom, maar waar??? Hetzelfde geldt voor het nieuwe RSS voor reacties, ook nergens te vinden.
Update: er wordt een extra RSS-bestand gepubliceerd in 2.0 format.

4. Updaten van oude posts
Als je in een bericht van 2003 een spatie veranderd, dan verschijnt het bericht direct als nieuw in je RSS-feed en dan ook nog met de datum van de aanpassing. Wie heeft dit nou weer verzonnen?

5. Word verification
Voor elke nieuw bericht of bericht die je aanpast moet je Word verification doen. Ik begrijp dat dit veel SPAM-berichten voorkomt, maar het is vreselijk irritant.
Update: word verification is opeens verdwenen... ik heb toch echt niets veranderd...

Volgens mij heb ik nog veel meer irritatiepuntjes, maar het is wel ff genoeg...

Gelukkig hebben ze ze bij Blogger een blog waarop je de known issues kan vinden.


03 november 2006

100 miljoen websites

Gisteren stond op Nu.nl dat het internet tegenwoordig 100 miljoen websites heeft.
Het gaat dan om pagina's met een domeinnaam en met inhoud. Dat heeft de Amerikaanse onderneming Netcraft gemeld, die al sinds 1995 de groei van het wereldwijde web in kaart brengt. Volgens het bedrijf is er sprake van een mijlpaal.

Iets meer dan de helft van alle internetsites is overigens niet of nauwelijks 'actief', er zijn geen updates en ze trekken nagenoeg geen surfers. De groei wordt momenteel vooral veroorzaakt door het midden- en kleinbedrijf en bloggers die zich massaal melden op het net. De grootste groei doet zich voor in de VS, Duitsland, China, Zuid-Korea en Japan.

Netcraft telde in 1995 nog maar 18.000 websites. In mei 2004 waren dat er al 50 miljoen. Een woordvoerder zei donderdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de groei er nog lang niet uit is.

Steeds meer particulieren weten de weg naar het internet te vinden nu het ontwerpen en daadwerkelijk presenteren op het net tegenwoordig een fluitje van een cent is door handige software.


Vrijdagmiddag lol

Naast wat vrijdagmiddag frustratie zijn er ook nog leuke dingen te melden. Ik heb volgens mij voor de eerste keer chinese spam ontvangen. Ik baal dat ik het niet kan lezen, want ben zeer benieuwd waar het over gaat.Heb ik een paar miljoen in een loterij gewonnen, zoekt één of andere Chinees een rekening om z'n miljoenen op te parkeren of is het een aanbieding van de welbekende blauwe pilletjes?

Of is het gewoon iets simpels als een Excel- / powerpointcursus? Dat is nl. het enige woord in het Engels...


Vrijdagmiddag frustratie

Deze week heeft de website van De Financiële Telegraaf een nieuwe look & feel en structuur gekregen. Het is een verbetering, maar bij de Telegraaf hebben ze nooit van redirects/doorrolscripts, correcte 404-pagina's of van klantvriendelijke foutmeldingen gehoord.

Het 24uurs-nieuwsoverzicht van Dft.nl staat in m'n favorieten en deze week kreeg ik een aantal keer de volgende melding:De eerste paar keer dacht ik aan een technisch probleem en dat de hele website plat lag. Daarna toch een keer gewoon naar Dft.nl gegaan en tot mijn verbazing stond er een volledig nieuwe website. Een doorrolscriptje op één van de meest populaire pagina's is toch standaard bij een structuurverandering van een website???


01 november 2006

Bijna 11 miljoen internetters in Nederland

Medio 2006 heeft ruim 80 procent van de huishoudens met internet de beschikking over breedband. Dit was vier jaar eerder nog geen kwart. Hiermee heeft inmiddels tweederde van alle huishoudens breedband. Het aantal internetters nam toe van 8,9 miljoen in 2002 tot bijna 11 miljoen dit jaar. Ongeveer 6,6 miljoen van deze internetgebruikers kochten al eens goederen via internet. Dit waren er drie miljoen meer dan vier jaar terug. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Spectaculaire toename van breedbandinternet
Breedbandinternet is in enkele jaren ingeburgerd. In 2002 had nog maar 23 procent van de huishoudens met internet ‘breedband’. In 2006 is dit aandeel toegenomen tot 82 procent. Bijna tweederde van deze huishoudens heeft een ADSL-verbinding.

Internet is in 2006 in 80 procent van alle huishoudens aanwezig. Om te internetten wordt in vrijwel alle huishoudens een PC gebruikt. Bovendien heeft 17 procent ook internettoegang via de mobiele telefoon, palmtop of spelcomputer.

Bijna 11 miljoen internetgebruikers
In 2006 zijn er 10,9 miljoen internetgebruikers. Dit zijn er 0,2 miljoen meer dan een jaar eerder en 2 miljoen meer dan vier jaar geleden. Het groeitempo van het aantal internetgebruikers is dus afgevlakt. De diversiteit van het internetgebruik is het afgelopen jaar toegenomen. Naar verhouding zijn meer activiteiten via internet uitgevoerd dan een jaar eerder.

Communiceren via internet sterk in opkomst
Ruim 90 procent van de internetters gebruikt e-mail en ongeveer 40 procent gebruikt internet ook om te chatten. Chatten is vooral populair onder jongeren tot 25 jaar. Daarnaast wordt internet steeds vaker gebruikt om te telefoneren. In 2006 belde 12 procent van de internetgebruikers via internet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Elektronisch winkelen en telebankieren sterk toegenomen
In 2006 waren er 6,6 miljoen internetgebruikers die al eens goederen kochten of bestelden via internet. Dit waren er 0,7 miljoen meer dan een jaar eerder en 3 miljoen meer dan vier jaar geleden. Ook telebankieren raakt steeds meer ingeburgerd. Ruim tweederde van alle internetgebruikers regelt bankzaken via internet. Dat is een stijging van 9 procentpunt ten opzichte van 2005.
[CBS]