WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

30 januari 2006

Google AdSense past voorwaarden partnerprogramma aan

Google AdsenseBegin november lanceerde Google AdSense een "partnerprogramma" die AdSense-gebruikers in staat stelt om geld te verdienen als anderen zich aanmelden via een affiliate-banner. Zodra iemand zich aanmeld via jouw website, dan ontvang je 100 dollar zodra die website de eerste 100 dollar aan inkomsten heeft gehaald.

Nu blijkt dat Google stilletjes de voorwaarden voor dit programma heeft aangepast. Je ontvangt de 100 dollar alleen als de andere website binnen 90 dagen deze grens bereikt. In Google Adsense op het tabblad "verwijzingen" staat nu de volgende tekst:
Zodra een uitgever die zich via uw verwijzing heeft aangemeld bij Google AdSense zijn/haar eerste USD 100,00 genereert en dus in aanmerking komt voor betaling, storten we USD 100,00 op uw rekening.*

* Een Google AdSense verwijzing geldt wanneer een uitgever, die nooit eerder heeft meegedaan aan Google AdSense, een account creŽert en tenminste USD 100,00 verdient binnen 90 dagen na aanmelding. De uitgever moet in aanmerking komen voor betaling om zich te kwalificeren als geldige verwijzing.
Ik vind dit een "sneaky" verandering in de voorwaarden. Waarschijnlijk zijn alleen beginnende websites onbekend met het fenomeen Google Adsense en zijn dit de personen die zich via de affiliate-banner aanmelden. En volgens mij zijn er maar heel weinig websites die binnen 3 maanden 100 dollar kunnen verdienen met de advertentie-inkomsten. Aangezien veel websites (ikke ook) de banners inmiddels hebben geplaatst is dit wel hele goedkope reclame voor het AdSense-programma. De banner gaat er bij mij dus binnenkort af en ik hoop dat degene die zich via m'n website heeft aangemeld heel snel de 100 dollar grens bereikt!


26 januari 2006

Minder functionaliteit in niet-Engelstalige Gmail

Afgelopen weekend was er een kleine maar zeer wenselijke en gebruikersvriendelijke verandering in Gmail. Eindelijk heeft Google een "Delete-button" in Gmail toegevoegd zodat e-mails eenvoudig verwijderd kunnen worden. Voor deze verbetering moest je altijd via het uitrol-menu een e-mail verwijderen en de nieuwe delete-button scheelt toch weer een klik.

Maar bij toeval kwam ik erachter dat deze nieuwe delete-button niet in de Nederlandse versie van Gmail zit. Dat krijg je als je meerdere Gmail-adressen hebt en niet eens doorhebt dat je ze op verschillende talen hebt staan :-). Na het omzetten van de instellingen in de Engelse taal viel me op dat de Webclips opeens verschenen. Ook deze functionaliteit heb je dus niet in de Nederlandse taal. Uit een klein testje blijkt dat de delete-button en de Webclips ook in de Duitse en Italiaanse taal niet verschijnen.

Engelstalige Gmail met delete-button en Webclips

Gmail - english

Nederlandstalige Gmail zonder delete-button en zonder Webclips

Gmail - Nederlands

Vreemd, ik had verwacht dat de functionaliteit van Gmail in alle talen hetzelfde zou zijn... Maar geen probleem, al mijn Gmail-adressen staan nu gewoon weer in het Engels.


25 januari 2006

Resultaten Europees weblog onderzoek

EUPRERADe European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA) heeft een Europees weblog onderzoek onder PR Professionals gehouden en gisteren zijn de resultaten bekend gemaakt. Aan het onderzoek hebben 587 PR Professionals uit 33 Europese landen meegewerkt.

Een aantal resultaten:
 • Tweederde respondenten is bekend met weblogs, 3,9% heeft er nooit van gehoord
 • 31% heeft een eigen weblog of schrijft op een weblog
 • 26% leest nooit een weblog, 36% soms, 18% twee keer per week en 18% elke dag
 • 42% van de respondenten zonder weblog is van plan er ťťn te beginnen
 • Belangrijkste reden om geen weblog te starten is de onduidelijkheid over de voordelen

  » Results on the first European Survey on Weblogs in
  Public Relations and Communication Management
  (pdf)


 • 24 januari 2006

  Nederlandse website voor Podcasting vandaag gelanceerd: Gespod

  GespodIn navolging van podcasting websites in de Verenigde Staten, heeft Nederland vanaf vandaag nu ook haar eigen podcasting website. www.gespod.nl is vandaag officieel gelanceerd. Vanaf nu zijn podcasts gemakkelijk te vinden, direct te beluisteren op de site en je kunt je er gratis op abonneren. Hierdoor worden de favoriete podcasts automatisch op de PC, iPod, MP3 speler of PSP geplaatst.

  Gespod is vooral gebruiksvriendelijk en leuk. Podcasts kunnen eenvoudig gevonden worden via de zoekmachine of via categorieŽn. Gespod helpt de gebruiker snel de beste podcasts te vinden door populariteit aan te geven en de waardering die anderen toekennen aan de podcast. Daarnaast kan de gebruiker al zijn favoriete podcasts op zijn eigen pagina plaatsen, kijken en beluisteren.

  PodcastcategorieŽn variŽren van business, educatie en lifestyle, tot Ďlachen en onziní en video podcasts. Zo kun je bijvoorbeeld de chinese taal leren en de laatste informatie krijgen over onderwerpen als gezondheid en reizen. Op gebied van radio zijn er tal van amateur podcasters, de radio DJs van morgen. Maar ook programmaís van bijvoorbeeld Radio538, JuizeFM, KinkFM, Avro, VPRO, Vara, Business Nieuws Radio en de NCRV zijn op Gespod te vinden. In totaal zijn er momenteel bijna 400 podcasts te vinden op Gespod.nl.

  Over podcasting
  Podcasting is het kunnen beluisteren en bekijken van entertainment, informatie en educatie, waar je maar wilt, wanneer je maar wilt. On-Demand media dus. Je kunt podcasts luisteren via PC, MP3 speler of PSP, thuis, in de auto, in de trein of op vakantie.

  Podcasting is sterk aan het groeien. Sommige podcast-shows in de Verenigde staten hebben zelfs al meer dan 2 miljoen luisteraars . Ook de verkoop van het aantal iPods stijgt explosief. Van alle iPods die in de laatste 4 jaar zijn verkocht, is 35% verkocht in het laatste kwartaal van 2005. En dan te bedenken dat de meeste podcastluisteraars via de PC luisteren. Podcasting is ook interessant omdat het een grote verandering te weeg zou kunnen brengen in medialand. Iedereen kan nu shows maken en distribueren omdat de kosten extreem laag zijn. Het enige dat je nodig hebt is een PC of Mac, een microfoon en een dosis creativiteit. En een camera als je video podcasts of TV wilt maken.

  Over Gespod
  Gespod is opgezet door specialisten uit marketing, IT, muziek en entertainment. Podcasting wordt door Gespod gezien als een nieuwe manier van uitgeven en consumeren van radio, TV, entertainment en informatie. Gespod probeert alle On-Demand media vooral toegankelijk, gemakkelijk en leuk te maken. In de nabije toekomst zal Gespod.nl uitbreiden met onder andere de Gespod Studio, waarmee iedereen zelf online podcasts kan maken en opnemen. Gespod treedt niet op als uitgever en zal geen advertising in en rond podcasts plaatsen. Het is de bedoeling dat inkomsten gegenereerd zullen worden uit advertenties op de website.
  [Persbericht Gespod]

  » Gespod


  23 januari 2006

  Google meest invloedrijke merk

  Uit onderzoek onder 2500 mensen in 99 landen gehouden door Brandchannel.com blijkt dat Google het meest invloedrijke merk van 2005 is. Google won de afgelopen 5 jaar drie keer deze titel. In 2004 en 2001 was Apple nog het meest invloedrijke merk.

  Op de derde plaats van de ranglijst staat internetbeldienst Skype. Het is voor het eerst dat het bedrijf in de lijst voor komt. Moederbedrijf eBay moet het met een negende plaats stellen. De vierde en vijfde plek worden gevuld door respectievelijk Starbucks en Ikea.

  Per regio liggen de uitkomsten anders. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Nokia. In AziŽ is dat Sony, in Zuid-Amerika het biermerk Corona. In Noord-Amerika staat Apple bovenaan, volgens Brandchannel is dat hoofdzakelijk te danken aan de iPod

  » The Search Is Over: Google Wins in 2005

  [via WebWereld]


  20 januari 2006

  Postbank, Rabobank en ABN grootste in internetbankieren

  Uit nieuwe gegevens van de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat de Postbank, de Rabobank en ABN AMRO de meeste klanten hebben die elektronisch bankieren. De overige banken volgen op grote afstand.

  Volgens Ernst & Young zijn er in totaal ongeveer 4,4 miljoen internetbankierende klanten. Van de ondervraagden die geen gebruik maken van elektronisch bankieren wordt als belangrijkste reden genoemd dat zij niet durven vanwege de veiligheid of dat ze geen interesse hebben.

  De gebruikers van internetbankieren zijn over het algemeen tevreden. Uit het onderzoek blijkt dat klanten van de Postbank gemiddeld genomen minder tevreden zijn dan klanten van de Rabobank en de ABN AMRO.

  » ICT Barometer (pdf)


  The money programma: The world according to Google

  Vanavond is er een documentaire over Google op tv:
  "The money programma: The world according to Google"

  Documentaire over de zoekmachine Google, die de levens van duizenden intergebruikers heeft veranderd. Zo werd het gezichtsvermogen van de driejarige Matilda gered doordat haar moeder de diagnose van haar huisarts niet vertrouwde en zelf op internet op zoek ging. Toch had Google een moeizame start.
  De uitzending is van 20.00u-20.30u op BBC 2.


  19 januari 2006

  iPod Nano

  iPod NanoDit weekend heb ik een knoop doorgehakt en besloten een iPod Nano aan te schaffen. Afgelopen dinsdagavond heb ik een zwarte iPod Nano 4GB met (gratis) inscriptie bij de Apple Store besteld. Eigenlijk had ik verwacht dat ik 'm pas over een paar weken zou krijgen omdat hij overal uitverkocht is, maar tot mijn verbazing kreeg ik vandaag al een mailtje met de mededeling dat de iPod Nano onderweg is. Goede service van Apple!

  Zoals sommige al weten ben ik geen grote fan van podcasten, maar misschien moet ik er nu toch aan geloven. Dus aan alle "podcast-freaks": "Welke podcasts moet ik zeker gaan luisteren?"


  12 januari 2006

  Het nieuwe marketingkanaal: RSS

  Op Frankwatching staat een mooi artikel over RSS: het nieuwe marketingkanaal.
  Inmiddels wordt het signaal steeds sterker: RSS is een volwaardig marketingkanaal. Weblogs, uitgevers en media hebben RSS al lang ontdekt als een uiterst interessant nieuw kanaal. Maar in de VS heeft nu ook een bedrijf als Daimler Chrysler bekend gemaakt dat ze RSS ziet als onderdeel van de communicatiestrategie met klanten. Anderen zijn al weer een stap verder en bezig met het individualiseren van RSS-feeds.
  » RSS: het nieuwe marketingkanaal


  08 januari 2006

  Statistieken december 2005

  Statistieken van WebDrain voor de maand december.
  Totaal aantal pageviews: 7184
  Totaal aantal unieke bezoekers: 5133 (cumulatief)

  Het totaal aantal pageviews is in de maand december gedaald met 11% tov de maand november en het totaal aantal unieke bezoekers is gedaald met 8%.

  De daling heeft zeer waarschijnlijk te maken met een maandje "light-blogging", ik ben niet echt actief geweest met publiceren.


  Statistieken WebDrain - december 2005


  [Brongegevens: StatCounter]


  06 januari 2006

  Twintig procent marketeers wil iets met RSS

  Hoewel veruit de meeste marketeers niet van plan zijn komend jaar gebruik te maken van weblogs, RSS en viral marketing, winnen deze vormen van marketing wel aan populariteit. Zo is ongeveer twintig procent van de marketeers van plan om RSS in te gaan zetten in 2006. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met eind vorig jaar, blijkt uit de DM Barometer, een peiling onder 133 marketeers.

  Eťn op de vijf respondenten zegt iets te willen gaan doen met weblogs, een stijging van 10 procent vergeleken met de vorige peiling in september. Een kwart heeft plannen met viral marketing. Podcasts (vijf procent), digitale televisie (vier procent) en webcasts (8 procent) zijn een stuk minder populair onder marketeers.

  Lees het volledig verhaal bij Emerce