WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 maart 2008

Samenwerking Telegraaf en Twingly - Weinig toegevoegde waarde?

De Telegraaf gaat blogberichten koppelen aan artikelen op de site, ze maken hiervoor gebruik van Twingly. Als je een bericht schrijft aan de hand van een Telegraaf-artikel, hiernaar verwijst en dan Twingly pingt, dan komt er automatisch een link (trackback) onder het artikel.

Toegevoegde waarde voor bloggers
Het lijkt een goed intiatief en vooral voor bloggers, want zij zijn over het algemeen verzot op linkliefde, meer bekendheid en op meer bezoekers. Van linkliefde is geen sprake, want de verwijzing zit in een javascriptje. De linkjes staan een beetje verstopt naast het artikel, dus meer bekendheid zal ook niet geweldig zijn. En dan is het maar de vraag of Telegraaf-lezers op de linkjes zullen klikken. De dienst is net nieuw, dus het is nog een beetje koffiedik kijken, maar ik denk dat het niet veel toegevoegde waarde voor bloggers oplevert.

Maar wat is de toegevoegde waarde voor de Telegraaf?
Volgens Lara Ankersmit: "Wij willen graag weten wat webloggers van onze verhalen vinden. Daarbij vinden we de betrokkenheid van bloggers een waardevolle aanvulling op onze redactionele inhoud en die delen we graag met onze lezers."

Natuurlijk zijn er weblogs die een goede aanvulling op een artikel kunnen geven, maar het merendeel van de weblogs zal volgens mij weinig toegevoegde waarde bieden aan het artikel. En waarvoor heb je dan reactiemogelijkheden? Ik heb liever iemand die een reactie achterlaat en mijn artikel daarmee aanvult dan dat ze op hun eigen website erover schrijven. Het is ook wel typisch dat juist op het bericht van de samenwerking de reactiemogelijkheid uitstaat.
Misschien is het wel een handige manier om copyrightschending op te sporen?

En dan dit argument: "Ons doel is met behulp van Twingly het aantal bezoekers aan onze site te vergroten. De toename van het aantal links en verrijking van de redactionele inhoud moeten daarvoor gaan zorgen. We hopen dat meer mensen onze pagina’s gaan lezen en er naar zullen verwijzen in hun blog."

Een goede weblog verwijst al netjes naar het originele artikel. Natuurlijk zullen sommige weblogs wel een linkje aanleggen of zich zelfs speciaal gaan richten op Telegraaf-artikelen. Allemaal in de hoop dat ze bezoekers van de Telegraaf krijgen. Maar ja, wat is dan echt de toegevoegde waarde, een betere Google PageRank?

Uiteindelijk is er maar een grote winnaar, Twingly.

Update 01-04
- Telegraaf heeft de reactiemogelijkheid aangezet, maar niemand reageert :-)
- Twingly maakt gebruik van de url's in de feed en niet in de post. Als je dus FeedBurner gebruikt en een summary-feed publiceert, dan worden alle linkjes eruit gesloopt. Kortom, als je FeedBurner gebruikt, (of een feed hebt zonder linkjes, behalve naar je eigen item), dan kan je een linkje op de Telegraaf wel vergeten.


15 maart 2008

220 miljoen internetgebruikers in China

In China zijn 220 miljoen internetgebruikers en hiermee zijn ze de Verenigde Staten voorbij gestreefd als land met de meeste surfers. In de VS zijn op dit moment ongeveer 217 miljoen surfers. Het Chinese onderzoeksbureau dat de cijfers bekend heeft gemaakt verwacht dat het aantal Chinese internetters eind dit jaar zal zijn gegroeid tot 280 miljoen.

Van de totale Chinese bevolking zal 21 procent dan gebruik maken van het web. Ruim 71 procent van de Amerikanen en 67 procent van de Nederlandsers surft op het internet.


09 maart 2008

AdSense opbrengsten februari 2008

Dit jaar gaan alle AdSense-inkomsten van deze blog naar het goede doel. In februari heb ik 17,89 dollar "verdiend" en ik heb dus 15 euro (mooie wisselkoers) overgemaakt naar het Diabetesfonds.

De inkomsten van maart gaan naar Jantje Beton. Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Jantje Beton helpt ze een handje door ze spelenderwijs voor te bereiden op deelname aan de samenleving. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om kinderen samen te laten spelen. Want samen spelen is leren samenleven.

Gerelateerd
- AdSense opbrengsten januari 2008


Rapportcijfertjes

Even een kleine update van de rapportcijfertjes:

- WebDrain
Marcom top 100: wederom gedaald :-) naar plaats 163
Blog50: nummero 116 overall en 33ste binnen ICT/Internet

- Gezonderworden.nl
Blog50: 225 overall, 4e binnen Gezondheid
MedBlogNL nieuws: een plaatsje gedaald naar de 5e plek

- Diabetes-suikerziekte.nl
Blog50: 808 overall, 26ste binnen Gezondheid
MedBlogNL nieuws: 9e plek

- Kind op gewicht
Blog50: 750 overall, 24ste binnen Gezondheid
MedBlogNL nieuws: hekkensluiter op de 10e plaats

Update
De Blog40-cijfertjes, zijn de cijfers van februari en niet van maart. Er schijnt een technisch probleempje te zijn en dat was me niet opgevallen...


08 maart 2008

IBM Blogging Guidelines - Ethan McCarty


Intranet trends - Toby Ward