WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

25 oktober 2006

TNT wint voor derde keer de Henri Sijthoff-Prijs

TNT websiteDe internetsite van TNT is voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot
beste financiële website onder de Nederlandse beursfondsen. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van de Henri Sijthoff-Prijs waarbij de kwaliteit van financiële websites wordt beoordeeld. Uit een benchmark-onderzoek naar de websites van de Dow Jones-index- bedrijven blijkt tevens dat de kwaliteit van Nederlandse financiële websites hoog is.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door het internetadviesbureau Jungle Rating, toont aan dat TNT de eerste plaats te danken heeft aan hoge scores op het gebied van actuele informatie, multimedialiteit en personalisatie. Zo kunnen internetbezoekers de presentatie van kwartaal- en jaarcijfers via internet volgen op hetzelfde moment dat deze wordt gehouden. Ook kan men via e-mail op de hoogte worden gehouden van financiële gebeurtenissen van TNT en wordt op de homepage duidelijke aandacht besteed aan meest recente persberichten en andere actualiteiten.

Uit het onderzoek blijkt dat de vijftig beste financiële websites van Nederlandse beursfondsen niet onderdoen voor die van de twintig beursfondsen uit de Amerikaanse Dow Jones-index. Als alleen de 23 AEX-hoofdfondsen worden vergeleken met de Dow Jones-fondsen, dan blijkt dat Nederland zelfs hoger scoort.

De AEX-fondsen scoren beter dan de Amerikaanse tegenhangers op de onderdelen bedrijfsprofiel, historische informatie en financiële kerncijfers. Opmerkelijk is dat AEX-fondsen ook beter scoren op het gebied van interactiviteit, onder andere door betere contactinformatie en een snellere reactie op e-mails. Amerikaanse fondsen zijn daarentegen beter op het gebied van personalisatie. Geert-Jan Smits van Jungle Rating: 'Wij zien dat Amerikaanse bedrijven verder zijn met het verschaffen van aandeelhoudersinformatie via internet. Zo kunnen bezoekers van Amerikaanse websites vaker historische koersinformatie downloaden, interactieve koersgrafieken bekijken en via e-mail op de hoogte worden gehouden van nieuwe persberichten.'

De kwaliteit van Nederlandse financiële websites is wederom verbeterd. In 2006 scoren Nederlandse beursfondsen gemiddeld 48% van alle 152 beoordelingspunten van de website, tegenover 47% vorig jaar en 36% in 2004. Wat betreft score liggen de beoordeelde bedrijven iets dichter bij elkaar. Het verschil tussen de winnaar en nummer 10 bedroeg in 2005 nog 22%-punten, dit jaar is het verschil geslonken tot 15%-punten. AEX-fondsen blijven beter scoren dan de mid- en smallcaps. De samenstelling van de tien beste websites is afgelopen jaar niet veel veranderd.

Naast het onderzoek is ook een enquête gehouden onder de Nederlandse beursfondsen naar verwachte trends in 2007. Het meest opmerkelijk is dat de respondenten rekenen op een daling van webcasts-uitzendingen bij evenementen als de presentatie van (half)jaarcijfers. Bij de enquête vorig jaar gaf meer dan driekwart van de respondenten aan een webcast te willen aanbieden. Dit jaar is dit fors geslonken tot 16% van de respondenten. Er is vooral twijfel ontstaan of de hoge kosten voldoende opwegen tegen het gebruik. Voor jaarvergaderingen wordt overigens wel beduidend meer gebruikgemaakt van webcasts.

Uit de enquête blijkt ook dat websites vaker worden ingezet voor een verbetering van de actualiteit. Meer dan de helft van de respondenten publiceert inmiddels het jaarverslag eerder op internet dan dat de printversie beschikbaar is. Slechts 11% geeft nog voorrang aan de publicatie van het papieren jaarverslag. Het jaarverslag in digitale vorm heeft afgelopen jaren fors aan populariteit gewonnen.

Meer dan 40% van de respondenten meldt een daling van de oplage van het papieren document en ruim 60% ziet het downloaden van het digitale verslag stijgen. Geert-Jan Smits: 'Het gebruik van internet als communicatiekanaal wordt verder gestimuleerd doordat bedrijven steeds meer interactieve mogelijkheden bieden. Als voorbeeld wordt het jaarverslag vaker aangeboden in de vorm van een html-verslag en een dynamisch verslag.'

De jury van de Henri Sijthoff-Prijs weegt de kwaliteit van websites al drie jaar mee bij de beoordeling van de beste financiële verslaggeving. Jurylid Jan Klaassen geeft aan dat financiële communicatie via internet steeds belangrijker wordt: 'Het is te verwachten dat websites in de toekomst bij de jurybeoordeling zwaarder wordt meegerekend.'
Bron: Jungle Rating en FD


23 oktober 2006

Nederlandse nominaties BOB's

The best of the Blog'sDe Nederlandse nominaties voor de BOB's zijn bekend gemaakt. De volgende 10 weblogs zijn genomineerd voor de award voor Beste Nederlandse Weblog:
Suds and soda
Weblog van kunstenares Hinke Schreuders over kunst en cultuur.

Koken met Karin
Kookweblog met recepten, tips, tekeningen, filmpjes en nieuws over voedsel en gezondheid.

Grenswetenschap
De blog-startpagina, waarop bijna dagelijks apart, interessant, humoristisch en leervol nieuws te vinden is.

Taalprof
Op deze weblog beantwoordt Taalprof vragen over grammatica. Ook geeft hij de achtergronden bij interessante grammaticakwesties. Wil je weten wat nu precies een naamwoordelijk gezegde is, meer...

Bright
Bright is het eerste en snelstgroeiende lifestylemagazine over tech, style & design en richt zich primair op 25+ innovators en trendsetters. Zowel mannen als vrouwen met een digitale levensstijl en een 'taste for technology'.

Sargasso
Sargasso geeft een kritische blik op nieuws, politiek en cultuur waarbij ook veel gekeken wordt naar wat de meeste media niet bieden. Een platform voor brede discussie over de staat van de wereld en Nederland in het bijzonder.

Bureau Belgrado
Twee Nederlandse journalisten doen verslag uit het Nieuwe Europa; met nieuws en achtergronden, observaties, turbofolk en westrijdverslagen uit twaalf landen ten oosten van Enschede.

Bieslog
Wim de Bie houdt media, politiek en de samenleving in de gaten.

Noorderlog
Een weblog over internationaal en Nederlands wetenschaps nieuws.

De Nieuwe Reporter
De Nieuwe Reporter is een groepsweblog waar journalisten, mediacritici en wetenschappers over de toekomst van de Nederlandse journalistiek schrijven en discussieren.
De weblogs zijn gekozen uit 225 Nederlandse aanmeldingen en het publiek heeft tot 11 november de tijd om de beste Nederlandse weblog te kiezen.

Nederlands succes
In de categorie voor Beste Weblog en Beste Corporate Blog zijn er Nederlandse successen te melden.
De weblog Merel Roze is genomineerd in de categorie Best Blog en Marketingfacts is genomineerd in de categorie Best Corporate Blog.
Kortom allemaal stemmen op deze weblogs!!!


19 oktober 2006

Amerikaanse internetters vaak te lang online

Meer dan één op de acht Amerikaanse volwassenen vindt het moeilijk om meerdere dagen afgesloten te zijn van internet. Een op de elf schaamt zich voor deze ‘internetverslaving’ en probeert het te verbergen.

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine in Californië zijn er achter gekomen dat één op de acht volwassenen eigenlijk vindt dat ze minder tijd online moeten doorbrengen. Dit toont volgens de onderzoekers aan dat een redelijk deel van de populatie gebukt gaat onder problematisch internetgebruik.

“We benadrukken vaak hoe fantastisch internet is, hoe eenvoudig en efficiënt het dingen maakt”, aldus een van de onderzoekers. “Maar we moeten ook onderkennen dat het grote problemen veroorzaakt voor een behoorlijk aantal mensen.”
[i-Mail]


18 oktober 2006

Nederlandse websites scoren magere 7

De internetgebruiker waardeert Nederlandse websites gemiddeld met het rapportcijfer 6,9. Dit blijkt uit Visiscan onderzoek van Multiscope onder ruim 14.000 Nederlandse internetgebruikers. Van de top 1.000 best bezochte websites scoren 31 websites een onvoldoende. Minder dan de helft (444) van de websites scoort een rapportcijfer van 7 of hoger.

De toppers (1)
Google blijkt met een 8,3 het hoogste rapportcijfer te scoren. Daarnaast bezet het bedrijf ook de tweede positie met Gmail. Ook Wikipedia scoort een rapportcijfer hoger dan een 8. Funda is de hoogst genoteerde website met een Nederlandse eigenaar. De Postbank en Rabobank doen in dit waarderingsonderzoek niets voor elkaar onder en scoren beiden een verdienstelijke 7,7.Waardering naar segment
De waardering voor websites blijkt ook duidelijk te verschillen naar het type website. In onderstaande tabel zijn zowel de kop- als staartgroep weergegeven van de 52 Multiscope Visiscan segmenten:Internetgebruikers blijken vooral website segmenten die een specifieke doelgroep aanspreken of relevant zijn in een bepaalde tijdsperiode hoger dan gemiddeld te waarderen. Segmenten die een lage waardering krijgen hebben als overeenkomstigheid dat ze vaak te maken hebben met geld en seks. Daarnaast lijkt de internetgebruiker niet gecharmeerd van segmenten die een agressieve of intensieve marketing voeren. Opvallend is daarbij de onvoldoende die websites op het gebied van kredietverstrekking krijgen.

Methode van onderzoek
De resultaten zijn afkomstig uit het Visiscan naamsbekendheid en waarderingsonderzoek. Alleen respondenten die de betreffende websites in het afgelopen kwartaal bezocht hebben, werd naar hun oordeel gevraagd. Ieder kwartaal nemen meer dan 10.000 leden van het Multiscope panel deel aan het onderzoek. Multiscope ondervraagt deze groep over de 20 best bezochte websites binnen de 52 Multiscope Visiscan segmenten. De meting is representatief voor de Nederlandse internet populatie. Multiscope rapporteert binnen het onderzoek de volgende variabelen: spontane naamsbekendheid, top of mind naamsbekendheid, geholpen naamsbekendheid, breinconcurrenten, voorkeur en waardering (rapportcijfer).

(1) Basis: top 100 best bezochte Nederlandse websites.
[Multiscope]


14 oktober 2006

Domeinregistratie: gouden handel of zonde van het geld?

Ik heb de afgelopen jaren een aantal domeinnamen geregistreerd en één keer wat verkocht. Noe vraag ik me steeds meer af er echt geld met domeinregistratie valt te verdienen en of het wel handig is om elke mooie, grappige of unieke url te registreren.

Er zijn vaak zoveel varianten te bedenken en het ligt er vooral aan hoe je een naam/product in de markt zet. Kijk alleen al naar het buzz-woord van de afgelopen jaren: RSS
Het is maar net wat voor naam je bedenkt en hoe je het in de markt zet: Feedo, Feedster, Feeds4all, rssfeeds, feeds4all, feeder.

Ik begin me steeds meer af te vragen wat ik met de domeinnamen moet die ik heb geregistreerd. Ik weet dat een aantal collega-bloggers ook hele series domeinnamen hebben, maar er volgens mij ook verder niets mee doen.

Sommige domeinnamen zijn (lijken) wel interessant, bijv. webfeed.be en webfeeds.be, en die zal ik zeker lang vasthouden, maar bij een aantal andere zoals bijv. podcast4all.com heb ik grote vraagtekens.

Natuurlijk, het kost maar een tientje per jaar om ze vast te houden, maar als je nooit wat verkoopt dan gaat het over de jaren heen toch aantikken.Wat vinden jullie?
Domeinregistratie: gouden handel of zonde van het geld?


Hoe los je een technisch probleem met je weblog op?

Vandaag kwam ik toevallig op de Commlog van Communicatie Online. Het viel me op dat een deel van de tekst niet zichtbaar was (zie 2.), maar ook dat ze daar een oplossing voor hebben (zie 1.).

CommLog

Een beetje vreemde manier om problemen met een iframe op te lossen. Maar ja, het zijn dan ook communicatiespecialisten en geen ict-ers.
Wat je ze wel mag aanrekenen is dat je na het klikken op de link op een kale weblogpagina komt met in de URL 2005 (weblog_2005.asp), terwijl de berichten over 2006 gaan. O heerlijk dat zaterdagmiddaggeneuzel....


04 oktober 2006

225 Nederlandse aanmeldingen voor de BOB's

Afgelopen zaterdag sloot de inzending voor de BOB's: The Best of Blogs' Awards. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om weblogs in een Nederlandse categorie te nomineren en 225 Nederlandse weblogs hebben zich aangemeld voor deze categorie. In totaal zijn er meer dan 4.000 weblogs aangemeld voor de BOB's.

Een jury is zich nu aan het buigen over de verschillende aanmeldingen en zal hieruit 10 weblogs per categorie nomineren. Op 23 oktober worden deze bekend gemaakt en daarna krijgt het publiek de kans om op hun favoriet te stemmen.

Bekijk de Nederlandse aanmeldingen


AdMatch.nl brengt blogger naar adverteerder

AdMatchZojuist binnengekregen:
Bloggers kunnen vanaf vandaag snel en gemakkelijk geld verdienen door zich aan te melden bij AdMatch.nl en advertenties op hun weblogs te plaatsen. Daarmee verdienen ze minimaal acht euro per duizend bannerimpressies.

“Blogging is fun. De scherpte, het persoonlijke, de kwaliteit; het zijn die ingrediënten die de blogosphere tot het nieuwe opiniepeil van Nederland maken”, zegt Rick le Roy, samen met Klaas Jan Witvoet en Ewald Smits initiatiefnemer van AdMatch.nl. "Steeds meer internetgebruikers lezen blogs. En waar lezers zijn, willen adverteerders communiceren."

AdMatch.nl verbindt grote A-merk adverteerders met een massa van kleine, maar gezichtsbepalende bloggers en stelt hen in staat een flinke duit bij te verdienen (minimaal acht euro CPM).

AdMatch biedt bloggers een state of the art online bannerplatform waar beide partijen volledig in controle zijn over hun advertenties. Zo kiezen adverteerders met welke doelgroepen ze willen communiceren en kiezen bloggers welke formaten en uitingen bij hun weblog passen.
Volgens mij levert dit advertentieprogramma voor veel Bloggers meer op dan Google AdSense of andere affiliate-programma's zoals TradeDoubler en Affiliates.nl.

Aangezien ik graag nieuwe advertentie-netwerken uitprobeer heb ik WebDrain meteen maar aangemeld. De afgelopen maanden heb ik wat minder berichten geplaatst en zijn de bezoekersaantallen een beetje achteruit gegaan, maar ze zijn nog steeds van een redelijk niveau. In ieder geval genoeg om met AdMatch meer te verdienen dan de huidige Google AdSense inkomsten.

Ik ben benieuwd of ik door de selectie heenkom. Aan de andere kant, met dit bericht heb ik ze net wat promotie gegeven, dat moet wel pluspunten opleveren... ;-)

Meer informatie over AdMatch is te vinden op www.admatch.nl