WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

31 augustus 2007

Wikipedia fraude

De afgelopen dagen was fraude met Wikipedia veel in het nieuws. Fokke & Sukke werken hier hard aan mee en hebben zelfs faude ontdekt... :-)

Fokke & Sukke - 30 augustus 2007


Fokke & Sukke - 31 augustus 2007


Kijk voor meer Fokke & Sukke-cartoons op de officiele website.


28 augustus 2007

Online winkelen en criminaliteit neemt toe

E-commerce floreert in Nederland als nooit te voren. Webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond en online winkelen mag zich in een explosief stijgende populariteit verheugen. Maar de risico's van die hausse nemen ook hand over hand toe. Uit de jongste ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat niet alleen consumenten, maar ook bedrijven zich onvoldoende bewust zijn van de risico's van online winkelen. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Van de ondervraagden zegt bijna 60 procent dit jaar voor bedrijfsaankopen vaker van internet gebruik te hebben gemaakt dan in het jaar ervoor. Bij bedrijven is ook een stijging merkbaar in zowel de elektronische inkoop als de elektronische verkoop. Daarnaast is de frequentie van online winkelen en prijzen vergelijken aanzienlijk gestegen. Was dit vorig jaar gemiddeld slechts enkele malen per maand, inmiddels is dit toegenomen tot enkele malen per week. De populariteit van het thuis online winkelen is onder de ondervraagden vooral gegroeid bij 50-plussers en mannen, zo blijkt uit het onderzoek.

"Het is mogelijk om altijd en overal je zaken online te regelen. Wat echter verbazingwekkend is, is dat in Nederland de flexibiliteit in de aflevering aan huis niet meegaan met de ICT-mogelijkheden in deze tijd," zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young. "Op de meeste plekken ter wereld kun je zelf aangeven wanneer je de bestelde online goederen geleverd wilt hebben, terwijl dat hier nog steeds tussen de traditionele kantooruren is. We lopen in Nederland ver achter op dit gebied en dat kan gezien de snelheid waarmee online winkelen zich ontwikkelt echt niet meer," aldus Verschuur.

Tot zover de trend. Maar uit de resultaten van de ICT Barometer blijkt ook dat bijna de helft van de bedrijven tijdens hun e-commerce activiteiten dikwijls in ernstige mate te kampen heeft met cybercrime. Dit geldt in het bijzonder voor het MKB. Daarnaast is betalen met een credit card in de ogen van twee van de vijf ondervraagden het meest riskant. Ook vindt een op de vijf respondenten betalen met iDeal gevaarlijk.

Meer dan de helft van de ondervraagden is van mening dat fysieke winkels op korte termijn geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen. Dat geldt zeker voor bepaalde specifieke branches. De enorme groei in het online aankopen van onder andere home entertainment producten, reizen en vakanties, zoals blijkt uit het onderzoek, ligt hieraan ten grondslag.


23 augustus 2007

Gezonde Messenger Buddy

Windows Live Messenger Buddy KoenZorgverzekeraar VGZ biedt een Windows Live Messenger Buddy aan die gezondheidsadvies geeft:

Koen is je gezondheidsvriendje die je alles vertelt over gezondheid en ziekte. Hij is 19 jaar en werkt bij VGZ. Zelf is hij al best gezond bezig! Hij gaat bijvoorbeeld 2 keer in de week naar het fitnesscentrum. Lekker aan gewichtjes trekken om zijn body in shape te houden en zijn conditie op peil te houden. Bovendien eet hij best goed. 's Ochtends altijd een ontbijtje en maar af en toe een kaassoufflé tijdens de lunch. Hij weet je bovendien veel te vertellen over gezondheid en ziekte.
Gezondheidsbuddy Koen kan je allerlei vragen stellen over veilig vrijen, gezondheid, sporten, voeding en over verzekeren. Daarnaast kan je ook leuke testjes doen, zoals de koffiequiz of de veilig vrijentest.

Je kan de gezondheidsbuddy Koen eenvoudig aan je vriendenlijst in Windows Live Messenger toevoegen, zijn e-mailadres is: koen*vgz.nl (* vervangen door @)


20 augustus 2007

Newrulez.nl lekker actueel...

NewRulezOp Emerce staat vandaag een artikel over de afnemende populariteit van MSN Messenger. In het artikel wordt verwezen naar een onderzoek van de website Newrulez.nl, onderdeel van Ilse Media.

Deze website wordt echter sinds eind 2006 niet meer bijgehouden, overal staat verouderde informatie. Dit is bijv. een screendump van het nieuwsgedeelte:

NewRulez - nieuws

En in de title staat toch echt:
newrulez.nl - Uw dagelijkse update van Kids- en Jongerenmarketing

Emerce had wel even de actualiteit van de website mogen checken voordat ze een link plaatsen. En veel belangrijker, Ilse zou de website wel eens mogen vernieuwen...
Of ben ik aan het azijnzeiken op de maandagochtend?


17 augustus 2007

Overzicht Web 2.0 toepassingen

Web 2.0Dit is het meest uitgebreide overzicht van Web 2.0 toepassingen die ik tot nu toe ben tegengekomen:

- Web 2.0's Top 1,000 List!


15 augustus 2007

Studievoorlichting via Windows Live Messenger

Windows Live Messenger - Vrije UniversiteitDe Vrije Universiteit is gestart met studievoorlichting via Windows Live Messenger. Je kunt de studievoorlichter van jouw keuze toevoegen aan de Messenger en op gezette tijden met ze chatten.

Nog niet alle studierichtingen zijn aangesloten, maar als het een succes wordt, dan zal de Vrije Universiteit het breder gaan uitrollen.
[MSN Live Log]


Top 10 Business Clichés

Grappig initiatief van Seth Godin, een lijst met business clichés.

Business clichés
I think they exist to hide. By providing a layer of insulation between what you say and the truth, you can avoid saying what you mean, avoid confrontation and avoid change. Clichés make it easy to talk without really saying anything. Clichés make it easy to hide and to lie.

The few people who actually mean it when they use clichés are now frustrated because no one believes them any more. The entire lexicon is discredited.
Op dit moment is de top 10 van meest gebruikte dooddoeners:

01. "Thinking outside of the box"
02. Best Practices
03. "At the end of the day,..."
04. "Synergy"
05. "win-win situation"
06. Giving 110%
07. "Paradigm"
08. "Maximize leverage"
09. Going forward
10. Low-hanging fruit
(Helaas valt Web 2.0 net buiten de top 10...)

Op The Encyclopedia of Business Cliches kan je stemmen op de verschillende clichés en eventueel er zelf een paar opgeven.


13 augustus 2007

E-mail veroorzaakt nog veel meer...

Blijkbaar kan e-mail naast stress veroorzaken ook zorgen voor een slappe *** en overgewicht. En misschien moet je ook ergens wat af laten knippen...

Als je tenminste de relevante advertenties bij het bericht over e-mailstress op de Telegraaf moet geloven. De Telegraaf toont bij elk bericht advertenties van Google AdSense en deze zijn over het algemeen redelijk relevant, maar in dit geval slaan ze de plank toch aardig mis.

Relevante advertenties Telegraaf


E-mail veroorzaakt stress

De vele e-mail berichten leidt bij veel werknemers tot een hoop stress, ze kunnen niet omgaan met een volle inbox. Veel werknemers komen niet meer aan hun werk toe en sommige geven toe zelfs wel 40x per uur hun emails te checken. Ruim dertig procent kan niet tegen de druk om zo snel mogelijk te reageren. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Galsgow, schrijft de Telegraaf.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt e-mail nu de grootste problemen op de werkvloer, het is een voortdurende afleiding. Bij het ontvangen van een bericht wil je direct weten van wie hij komt en dat houdt je van het normale werk af. De onderzoekers hebben een oplossing: door vaste momenten te kiezen waarop je de berichten checkt, zou je minder stress moeten ervaren.


08 augustus 2007

DoFollow of NoFollow

Bijna elke weblog heeft standaard een nofollow-tag in de links bij reacties en trackbacks staan, oorspronkelijk bedoeld om comment-spam tegen te gaan. De laatste tijd zie je echter steeds meer berichten verschijnen op weblogs die de "nofollow-tag" uit de code verwijderen om het reageren op de berichten aantrekkelijker te maken.

Ik ben het niet helemaal eens met het idee dat het reageren hierdoor aantrekkelijker wordt gemaakt. Ik ga er vanuit dat bezoekers niet alleen reageren voor Google-juice en zelfpromotie, maar waarde toevoegen aan het bericht en de discussie. Vooral om die reden vind ik het verwijderen van de nofollow-tag geen probleem. Als bezoekers de moeite nemen om te reageren, dan mogen ze best beloond worden wat Google-juice.

Comment-spam
Het gevaar van comment-spam blijft dan natuurlijk om de hoek loeren. Als bloggers de nofollow kunnen uitschakelen, helemaal als het mogelijk gemaakt wordt door de weblogdiensten, dan speel je alle spammers in de kaart en zal het internet één grote loterij met staande erecties en miljoenen erfenissen worden. Wat mij betreft moeten alleen webloggers die actief omgaan met de reacties de nofollow-tag uitschakelen en weblogdiensten moeten het vooralsnog niet faciliteren.

DoFollow
Ik had graag mijn weblog in de "DoFollow-mode" gezet, maar na wat speurwerk blijkt dat de Blogger-templates uit het jaar 0 (ook wel Classic genoemd) alleen met een php-hack op nofollow te zetten zijn. Zit je er over te denken om je weblog ook op nofollow te zetten, kijk dan op MarketingReview voor links naar websites met uitleg over het aanpassen van de code.


07 augustus 2007

Nieuwe AdSense-advertenties

Google AdSenseGoogle is wederom aan het testen met de AdSense-advertenties. In februari was Google ook al aan het testen met de AdSense-advertenties en een maandje later werden deze varianten officieel gelanceerd.
Vandaag kwam ik de AdSense-advertenties met nieuwe layout op m'n eigen weblog tegen.

Google Adsense advertentie

Bij de advertentie staat Meer weergeven en als je daarop klikt (sorry Google, moest het toch even testen) dan kom je op een pagina met een hele lijst met advertenties. Waarschijnlijk zijn dit de advertenties bij een bepaald zoekwoord.
Google AdSense advertentie-overzicht

Op ProBlogger stond eergisteren ook een bericht over de nieuwe lay-out en hier zijn nog meer varianten te bekijken. Wederom word ik niet echt vrolijk van deze nieuwe layout. Het wordt steeds lastiger om de advertenties goed in je ontwerp op te laten gaan, onervaren gebruikers zien veel sneller dat het een advertentie betreft. Ik ben benieuwd in hoeverre ze deze nieuwe varianten "officieel" maken.

(Wil je ook geld verdienen met je weblog en je maakt nog geen gebruik van Google AdSense, meld je dan aan via het grijs-groene bannertje in de rechterkolom...)

Update 19 augustus 2007
Toevallig kwam ik een nieuwe variant tegen. Het is een combi tussen een "normale" advertentie en een blokje met links. Ik weet niet wat er gebeurt als je op de linkjes klikt. Ik ben zo netjes geweest dit niet te proberen...

Google Adsense advertentie


MF-penalty

MarCom top 100Google kan een penalty uitdelen, maar Marketingfacts blijkbaar ook. Vorige week is de nieuwe MarCom top 100 bekend gemaakt en de waardering van de MF-redacteuren voor WebDrain is een punt gedaald! Deze zware straf zorgt ervoor dat ik 42 plaatsen (!!!) daal, uit de top 100 val en wederom Megadaler ben.

Mijn voorspelling dat ik in oktober uit de MarCom top 100 zou vallen komt dus niet uit, dat is ff twee maanden vervroegd :-). Tijdens een etentje met Fred en Caspar heb ik geroepen dat ik zou stoppen als ik uit de top 100 zou vallen (tsja, biertje op), maar hier kom ik toch op terug, ik blog niet voor een top 100 lijstje.

En als volgende maand de Technorati Authority wordt meegenomen in de waardering stijg ik waarschijnlijk weer. De Technorati Authority wordt mede bepaald door het aantal inkomende links in de afgelopen 6 maanden en dan is genoemd worden als megadaler in het bericht over de MarCom top 100 toch weer een inkomende link :-).