WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

06 september 2004

Lorem Ipsum: tekstbreedtes

Iedereen die een website maakt, zal rekening moeten houden met de pagina indeling. Dat geldt voor de plaatsing van de elementen (navigatie, afbeeldingen, tekst) en voor de breedte van de teksten in het bijzonder. Het is aangetoond dat van het scherm lezen zeer vermoeiend is voor de ogen. Het risico bestaat dat de ogen weer aan het begin van de regel terecht komen of juist een regel overslaan. Een lange regel op het scherm, is op het scherm nagenoeg onmogelijk. Een tekst over de volle breedte van de maximale resolutie is daarom een doodzonde.

Om te bepalen hoe een site er uit gaat zien als deze gevuld is met tekst, kan er 'dummy' tekst worden geplaatst. Veel verder dan 'en hier komt de tekst' of het alleszeggende 'bla bla bla' komen de meeste website makers niet. Daarnaast geeft zulke tekst geen goed beeld van de uitstraling van de site, de bladspiegel. De oplossing heet 'Lorem ipsum dolor'.

Lorem ipsum dolor, is geen programma maar een stuk tekst uit een werk van Cicero, dat in 45 voor Christus geschreven werd. Omstreeks 1500 werd het gebruikt voor het vullen van een boek over lettertypen. Op internet zijn er diverse sites die stukken tekst kunnen genereren. Daarbij is het zaak dat de tekst gerespecteerd wordt en geen herhalende stukken bevat, evenmin mogen er 'vreemde' woorden tussen zitten. Dit laatste wordt vaak als grap toegevoegd. De echte Lorem ipsum dolor generators maken gebruik van de 200 Latijnse woorden en regels voor zin- en woordstructuren.

De Lorem Ipsum generator op Lipsum.com voldoet aan alle regels. De gegenereerde teksten zijn perfect om een site mee te vullen. Dankzij het feit dat nagenoeg niemand de tekst kan lezen, zullen gebruikers bij een prototype niet afgeleid zijn door de teksten, maar eerder oog hebben voor de uitstraling van de site. Wie uiteindelijk echt gaat schrijven, kan verderop een artikel lezen over de kunst van het schrijven voor het internet.
Lorem Ipsum generator: http://www.lipsum.com/

[Bron: SmallZine, Koen Vrancken]


0 reacties:

Een reactie plaatsen

<< Startpagina