WebDrain

Nieuws en informatie over marketing, rss, weblogs, webfeeds, zoekmachines en andere webonderwerpen.

09 augustus 2006

Een op zes Nederlanders is internetverslaafd

Veel Nederlanders hebben hun internetgedrag niet onder controle. Velen surfen langer op het web dan ze zich van tevoren hadden voorgenomen, en ook sociale contacten worden met enige regelmaat verwaarloosd. Dat blijkt uit onderzoek van prijs- en vergelijkingssite Kelkoo.

Van de 1671 ondervraagde Nederlandse internetters geeft een zesde aan dat zijn internetgedrag voelt als een verslaving. Daarnaast doet ruim 43 procent vaak wat anders op internet dan hij in eerste instantie van plan was. Ruim de helft van de ondervraagden is langer online dan ze eigenlijk zouden willen. Veertig procent gaat daardoor later naar bed.

Sociale contacten hebben ook met enige regelmaat te lijden onder al het gesurf. Zo brengt bijna tien procent minder tijd door met partner, kinderen of vrienden door het internetgedrag.

Volgens Piet-Hein Kerkhof van Kelkoo is internet naast een praktisch hulpmiddel ook een vrijetijdsbesteding. "Het vervangt een avondje tv-kijken, sporten of een boek lezen. Ik denk niet dat de mensen die internetten als verslaving zien hulp nodig hebben. Een tip is wel om van tevoren te bepalen wat je gaat doen op internet en hoe lang je dat van plan bent. Houd je daar dan ook aan."

De meeste Nederlanders (83 procent) zijn dagelijks online. Ruim 88 procent zou internet missen als ze er geen toegang toe zouden hebben.

2 reacties:

Anonymous Marc zei...

Zolang ik nog, zoals afgelopen zomer, 4 weken op vakantie kan zonder een seconde internet, en het overleef dat zonder allerlei bijverschijnselen, heb ik het gevoel dat het nog wel meevalt met mijn verslaving.

08 oktober, 2006 17:03  
Blogger Arnoud zei...

Ik was drie weken op vakantie en moet eerlijk toegeven dat ik bijna elke dag wel ff een internetcafé ben binnengelopen. Niet zozeer omdat ik de "verplichting" voelde, maar gewoon uit gemak. Op elke hoek zat een internetcafé en ff 10 minuten e-mail checken, privé-blog bijwerken en kijken wat er in Ned. gebeurde werd hierdoor wel heel makkelijk gemaakt.

17 oktober, 2006 18:53  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina